Saturday, 3 November 2007

Όταν το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σας κρίνεται επικίνδυνο

Οι πρόσφατες αποσύρσεις παιχνιδιών-σταρ του παιδικού πλανήτη επειδή περιείχαν υψηλές ποσότητες μολύβδου, αλλά και οι πολύ συχνές σχετικές προειδοποιήσεις του συστήματος RAPEX προβληματίζουν τους γονείς.
Πρώτη σκέψη τους, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος (18.09.2007), είναι να απομακρύνουν αμέσως τα επικίνδυνα παιχνίδια για να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών τους.
Πώς πρέπει όμως να χειριστεί ένας γονιός το θυμό, τα κλάματα και σε κάποιες περιπτώσεις την επιθετικότητα του παιδιού του την ώρα που θα αποχωρίζεται το παιχνίδι του;

Το φαινόμενο της εξάρτησης του παιδιού από το αντικείμενο της επιλογής του είναι απολύτως φυσιολογικό και οι γονείς πρέπει να το αποδεχτούν και να το χειριστούν με προσοχή.

Το καλύτερο θα ήταν οι γονείς να επιλέξουν την ευθεία οδό, δηλαδή αυτήν της αλήθειας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι αυτός είναι και ο πιο σωστός τρόπος, αρκεί να αιτιολογήσουν την πράξη τους.
Τα περισσότερα παιδιά, ακόμη και αυτά των μικρότερων ηλικιών, μπορούν να καταλάβουν ότι κάποια πράγματα είναι επικίνδυνα.
H ανάκληση από την αγορά σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου παιχνιδιών προκάλεσε εύλογες ανησυχίες και για τη σωματική υγεία των παιδιών.
Σύμφωνα με την παιδίατρο-νεογνολόγο Χρυσή Παπαζαφειράτου, κίνδυνος υπάρχει μόνο στην περίπτωση που το παιδί έχει καταπιεί κάποιο παιχνίδι ή ένα εξάρτημά του ή αν το έβαζε στο στόμα επίμονα και για αρκετό διάστημα, δηλαδή για περισσότερο από 12 μήνες.
Eφόσον υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, όπως επίμονος βήχας, πόνος στο λαιμό ή επαναλαμβανόμενοι εμετοί που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να έχει καταπιεί κάποιο αντικείμενο, οι γονείς πρέπει να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο για να γίνει ακτινογραφία.
Αν και πάλι υπάρχει ανησυχία ότι έχει εκτεθεί σε κάποια επικίνδυνη χρωστική ουσία του παιχνιδιού, πρέπει να ζητήσουν από τον παιδίατρο να του κάνει εξετάσεις αίματος για ανίχνευση βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος.

Και μερικές χρήσιμες οδηγίες:
Προσπαθήστε να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας και σκεφτείτε κάποιο «τελετουργικό».
  • Μπορείτε, για παράδειγμα, να πάρετε το παιδί μαζί μέχρι τον κάδο σκουπιδιών της γειτονιάς για να πετάξετε μακριά το «κακό» παιχνίδι. Ετσι, θα εξουδετερώσετε πιο ανώδυνα τον κίνδυνο.
  • Επισκεφθείτε μαζί κάποιο ταχυδρομικό κατάστημα και αφού προηγουμένως έχετε πακετάρει το παιχνίδι, ταχυδρομήστε το στην εταιρία που το κατασκεύασε.
  • Αν μάλιστα το παιδί ξέρει να γράφει, καθοδηγήστε το ώστε να συντάξει τη συνοδευτική επιστολή διαμαρτυρίας του. Ενημερώστε το αν η εταιρία κατασκευής του επικίνδυνου παιχνιδιού έχει ανακοινώσει την αντικατάστασή του, ώστε να έχει κάτι να περιμένει.
  • Αν το παιδί είναι πάνω από 9 ετών, μπορεί να καταλάβει πολύ καλύτερα τους κινδύνους που διατρέχει χρησιμοποιώντας το παιχνίδι. Δώστε του να διαβάσει την ανακοίνωση που αναφέρει τους λόγους της απόσυρσής του.
Ενημερωθείτε για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής www.ec.europa.eu/rapex και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή διεύθυνση www.efpolis.gr.

1 comment:

  1. sinxaritiria poli kalo kai enimerotiko to thema sou,,
    na eisai panta kala..:))
    athoa ta vlepoume kai omos to kako panta apo ekei erxete..apo ta apla pou den ipologizis.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki