Wednesday 5 December 2007

Action Aid: Χαρμόσυνα Νέα!

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
η χαρά μας σήμερα είναι μεγάλη, γιατί ένα ακόμα μέλος της συντροφιάς του Χαμομηλιού, μου ζήτησε να σας ενημερώσω ότι υιοθέτησε ένα κοριτσάκι από την Καμπότζη, την Phary Sok, γεννημένη το 1998, που ζει με τους γονείς και τα τρία ακόμα αδελφάκια της στην Σρε-Αμπέλ σε ένα σπίτι από λαμαρίνες.

Για να προμηθευτούν νερό πρέπει να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και η οικογένεια ζει από ένα μικρό κομμάτι γης που καλλιεργούν. Η Phary πηγαίνει σχολείο και η Action Aid της Καμπότζης, την έχει θέσει υπό την προστασία της.

Φωτογραφία της μικρής Χαμομηλίνας θα έχουμε σύντομα από την ανάδοχο οικογένεια εδώ στην Ελλάδα.

Πόσο κοστίζει άραγε το όνειρο και η ελπίδα για το παιδάκι που απέκτησε έναν φύλακα άγγελο?
Για εμάς, μόνο 20 ευρώ το μήνα, μα για το Χαμομηλάκι η προσφορά αυτή είναι ανεκτίμητη...

15 comments:

  1. Καταρχάς θέλω να σας πω πόσο εκτιμώ την προσπάθεια που κάνετε μέσα από το συγκεκριμένο Blog και ότι σας διαβάζω καθημερινά. Θα ήθελα όμως να κάνω μια παρατήρηση και να με συγχωρήσετε για το θάρρος μου. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να δημοσιεύετε τις φωτο των παιδιών. (Είμαι και εγώ ανάδοχος παιδιού της actionaid και γνωρίζω την πολιτική τους, σε κάποια πράγματα είναι αυστηροί όπως το να τους στέλνουμε εικόνες ευμάρειας και πολιτισμού). Πιστεύω πως θα έπρεπε να ενημερωθούν τα παιδιά ή ο οργανισμός, αν και τα παιδιά δεν νομίζω να καταλάβαιναν τι ακριβώς σημαίνει η έκθεση στο διαδύκτιο. Τα παιδιά αυτά απλά μας ζητάνε ένα ποτήρι νερό και εμείς τα επιδεικνύουμε ως μάρτυρες των ευγενών αισθημάτων μας. Καταλαβαίνω τι προσπαθείτε να κάνετε αλλά σας παρακαλώ να αφαιρέσετε τις φωτογραφίες. Ένα απλό λινκ της actionaid αρκεί.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Δανάη

    ReplyDelete
  2. Δανάη, σ' ευχαριστώ που έξεθεσες τις απόψεις σου για τις αναδοχές παιδιών και ελπίζω να διαβάσουν τους προβληματισμούς σου τόσο οι διαχειριστές όσο και οι ανάδοχοι, μέλη αυτής της μεγάλης συντροφιάς και να σκεφτούν τι είναι καλύτερο για τα παιδιά που έχουν πάρει υπό την προστασία τους, όσον αφορά τη προβολή φωτογραφιών τους ή όχι στο Χαμομηλάκι.

    Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  3. Δανάη,
    ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και σε συγχαίρουμε για την υποστήριξη του παιδιού που έχεις αναλάβει.

    Όσον αφορά την παρατήρησή σου, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα η έκθεση των φωτογραφιών και μας έχει απασχολήσει έντονα.

    Προφανώς βέβαια δεν επιδεικνύουμε τα ευγενή μας αισθήματα, επειδή απλά είμαστε ανώνυμοι. Το "χαμομηλάκι" είναι ένα συλλογικό blog και κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα των αναδόχων κι έτσι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Ούτε καν οι ανάδοχοι μεταξύ τους δεν γνωρίζονται.

    Λόγω της ανωνυμίας δεν μπορεί να συνδεθεί ανάδοχος με παιδί, έτσι τηρούνται οι όροι που θέτει η ActionAid κατά την επικοινωνία αναδόχου - παιδιού.

    Ο μόνος λόγος που δημοσιοποιήθηκαν οι εικόνες των παιδιών, ήταν για να λειτουργήσει η ευγενής άμιλλα μεταξύ των μελών, των αναγνωστών και των επισκεπτών της σελίδας μας. Όσα περισσότερα παιδάκια υποστηριχθούν, τόσο μεγαλύτερη βοήθεια θα δώσουμε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είναι και ένας τρόπος που αξιοποιεί και η ίδια η ActionAid, δηλαδή πολλές φορές έχουμε δει δημοσιοποιημένες εικόνες παιδιών, όπου αναφέρεται πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες επιβίωσης αυτών των παιδιών και αυτό γίνεται με μόνο κίνητρο να παρακινήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να αναλάβουν την υποστήριξη παιδιών.

    Ίσως απλά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα επώνυμα των παιδιών.

    Έχεις, όμως, απόλυτο δίκαιο ότι θα έπρεπε να ερωτηθούν τα παιδιά. Τα ίδια τα παιδιά και όχι ο οργανισμός. Δεν έχει καμιά σημασία η θέση του οργανισμού, ακόμη και αν έδινε την άδεια του επειδή θα του έφερνε περισσότερα λεφτά στα ταμεία του. Όποιος βοηθάει δεν έχει και το δικαίωμα της διαχείρισης του προσώπου που βοηθάει.

    Επειδή όμως, δεν είναι δυνατόν να ερωτηθούν τα παιδιά, γι' αυτό πιστεύουμε ότι έχεις δίκαιο και ότι πρέπει μετά λύπης μας να κατεβούν οι φωτογραφίες.

    ReplyDelete
  4. Αγαπητή Δανάη.
    Σε συγχαίρω για την απόφαση σου να γίνεις ανάδοχη μητέρα.Είναι πραγματικά θεάρεστο ανθρώπινο έργο η αναδοχή ενός παιδιού που το μόνο που γνώρισε είναι η φτώχεια.
    Γνωρίζω την πολιτική της Action aid και είναι σαφέστατη και ορθότατη.Π.χ"μην στέλνετε κάρτες και μηνύματα στα ανάδοχα παιδιά που θα φέρουν αυτά και τα άλλα παιδάκια της κοινότητας(που δεν έχουν αναδοχους γονείς) σε δύσκολη θέση.
    Πολύ σωστό και δίκαιο το υπόμνημα.

    Αλλά θα κάνω κι εγώ μια παρατήρηση Δανάη.Αυτά τα παιδιά δεν νομίζω να επιδεικνύονται με τις φωτογραφίες τους "ως μάρτυρες των αισθημάτων μας" μέσα στο διαδίκτυο, αλλά σαν μια πυροδότηση για τους μη γνωρίζοντες επαρκώς περί τίνος πρόκειται.Ανήκα στους μη γνωρίζοντες.Μέσα απο το Χαμομήλι ανακάλυψα την action aid.Εκείνα τα αθώα παιδικά μάτια στις φωτογραφίες έκαψαν περισσότερο την καρδιά μου απο ένα απλό λίνκ...που ίσως ποτέ να μην το διάβαζα.
    Οσο για την αφαίρεση των φωτογραφιών,μόνο οι δημιουργοί της σελίδας θα αποφασίσουν και θα κρίνουν πιο είναι το σωστό.
    Κατά συνείδηση και κατά βούληση...
    αλλά πάντα με το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"....
    Με εκτίμηση,Παναγιώτα

    ReplyDelete
  5. Από τη στιγμή που αφαιρέθηκαν οι φωτογραφίες των παιδιών που "υιοθετήθηκαν" μέσω της Action Aid Hellas, προτείνω να παραμείνει η φωτογραφία που μπήκε σε αυτή εδώ την ανάρτηση, ως ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να διαβάσει ο αναγνώστης και τα υπόλοιπα που αφορούν τις αναδοχές παιδιών από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Η εικόνα, είναι ο πιο άμεσος τρόπος να τραβήξει κανείς την προσοχή σε ένα θέμα, πόσο μάλλον σε αυτό το σημαντικό ζήτημα που τώρα ξεκινά να εξαπλώνεται στον χώρο των ιστολογίων στην Ελλάδα.

    Θα παρακαλούσα τους διαχειριστές του Χαμομηλιού, να αναρτήσουν την συγκεκριμένη φωτογραφία με το κοριτσάκι και στη στήλη που αναφέρεται στις αναδοχές από τα μέλη της συντροφιάς μας.

    Ευχαριστώ προκαταβολικά, Μαριαλένα

    ReplyDelete
  6. Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε αγαπημένη μας Μarialena. Η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη και ΙΕΡΟΣ ο σκοπός μας: πολλοί να γίνουν ανάδοχοι, πολλά χαμομηλάκια να προστατευθούν, πολλά χαμόγελα να ανθίσουν...
    Τα χαμομηλάκια σας ευχαριστούν

    ReplyDelete
  7. [Photo] Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

    η χαρά μας σήμερα είναι μεγάλη, γιατί ένα ακόμα μέλος της συντροφιάς του Χαμομηλιού, μου .....
    ------------------


    tin simetoxi agapi marialena gia to ouranio aggeliko sou ''ergw agapis'' pou enelaves...

    oso gia tis fotografies afton ton paidiwn pou dimosievonte...
    paidia einai kai prepei na fenonte...
    kalitera na vlepoume tin thetiki plevra tou zitimatos ...tin mitrotita tin iothesia tin storgi tin agapi tin filesplaxnia ..kai kai kai ta tis anthropias/

    kai xerome otan den to krivoyme to prosopo tou paidiou pou iotheti mia oikogenia..dioti den prokite gia kapio egklima ma gia to pio anotero paradigma skopou tis agapis pros to genos tou anthropou.

    sto kato kato i agapi kai ta erga afta einai fws ergwn....
    kai prepei na vlepoume tis fotogfrafies ...min koroidevomaste sto kato kato otan megalosi afto to paidi oxi den tha niazete pia gia to an mpike i fotografia tou sto internet..ma tha evgnomoni ton theo gia to kalo pou tou prosfere o theos .....kai to anethrepse i agapi tou anthropou.....


    dakrisa apo sigkinisei vlepontas tin xamomilina mas.... stin foto..prepei na vgenoun oi fotografies dioti tha prepei na blepoume emeis oi ''anthropoi;;tin alithia toutwn ton provlimatwn sta matia....

    -----------------------------------
    afieromeno gia ta xamomilakia..

    ''eimaste drosostalides sto libadi tis zwhs....
    kai o ilios i agapi mas fegki ola ta xamomilakia mazi..
    kai kathe mia drosostalida gevete ton ilio '' ston kiklo tis''

    mono oi anthropoi diaferoun...

    kratane omprela poles fores me ton logo oti o ilios einai kakos kai tha se kapsi.


    to skai edikse ena ntokimanter...
    to pos kapioi theloun ton afanismo afton ton ipoanaptikton xwrwn ..dioti i gh den tous xoraei...
    mprosta se afto to provlima ...
    thelw na deixnw ston kosmo tou diadiktiou ta prosopa ton paidiwn pou xriazwnte tin anthropini ......................................................................... AGAPI!

    ReplyDelete
  8. Πάντως η ActionAid International (www.actionaid.org), κάτω από τον τίτλο Sponsor a child today, προβάλλει περιπτώσεις αναδόχων και "υιοθετημένων" παιδιών, προτρέποντάς μας να κάνουμε το ίδιο.

    http://www.actionaid.org.uk/index.asp?page_id=100047

    Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί η καλύτερη λύση για το ζήτημα, και φυσικά για κάθε λύση, πάντα θα υπάρχει μια καλύτερη και είμαστε μ' αυτούς που τους αρέσει να αναθεωρούν τις απόψεις τους και να υιοθετούν νέες, γιατί όπως έλεγε και ο Μ. Χατζιδάκις:
    “Περιφρονώ αυτούς που δεν στοχεύουν στην αναθεώρηση και στην πνευματική νεότητα..., τους εφησυχασμένους συνομήλικους... και την κάθε λογής χυδαιότητα”. Το τελευταίο, δεν ξέρω πόσο είναι σχετικό, αλλά μου το μετέφερε ένας νέος άνθρωπος και μου άρεσε πολύ.
    Χαμογελάστε παρακαλώ :-)

    ReplyDelete
  9. Αναρτήστε τις φωτογραφίες των παιδιών. Φανερώστε χαμομηλάκια ευτυχισμένα. Διώξτε την τόση χυδαιότητα που γύρω μας "θάλλει", με το φως που ακτινοβολεί μέσα απ' το ασυνήθιστα στοχαστικό βλέμμα των παιδιών του κόσμου...των δικών μας παιδιών...

    ReplyDelete
  10. Αγαπητέ μου Μιμάκο και λοιπά μέλη και επιμελητές του Χαμομηλιού, διαβάζω την άποψή σου και συμφωνώ με το μήνυμα που θες να περάσεις.

    Όμως γιατί, πάνω σε μια πραγματικά χαρμόσυνη είδηση, βλέπουμε αντιδράσεις για την γνωστοποίηση των αναδοχών?

    Το Χαμομηλάκι πιστεύω πως για αυτά τα θέματα πρέπει να έχει μια πάγια πολιτική και αυτήν να ακολουθεί. Επιβεβλημένες οι επισημάνσεις που προέρχονται από αναγνώστες-ευαισθητοποιημένους πολίτες, αλλά το να προβαίνουμε σε σπασμοδικές κινήσεις, δεν ωφελεί ούτε την πρωτοβουλία υιοθέτησης ενός παιδιού, αλλά ούτε και αυτήν την σελίδα που την χαρακτηρίζει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα σε αυτά που φιλοξενεί.

    Ευχαριστώ και πάλι. Μαριαλένα

    ReplyDelete
  11. Αγαπητή Μαριαλένα,

    Έχουμε ένα ζήτημα σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών. Από όσο φαίνεται, κάθε πλευρά έχει το δίκαιο της, ανεξάρτητα από τον τρόπο που το καταθέτει. Ακόμη και με δεδομένο ότι και η ίδια η ActionAid International κάνει ακριβώς αυτό που έκανε και Το χαμομηλάκι, δηλαδή δημοσιοποιεί εικόνες και στοιχεία «υιοθετημένων» παιδιών προκειμένου να πετύχει περισσότερες αναδοχές παιδιών, η Δανάη συνεχίζει να έχει το δίκαιο της.

    Εσύ η Μαριαλένα κατέθεσες μια μέση πρόταση, την οποία αρκετοί την βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και την υιοθετούν.

    Το χαμομηλάκι δεν έχει πάγια πολιτική για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν και θα προκύψουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει υπεύθυνη στάση. Το χαμομηλάκι δεν είναι κήρυκας θεσφάτων, αλλά θα διαμορφώσει άποψη και θα την καταθέσει όχι μόνο λόγω, αλλά και έργω.

    Εκτιμούμε ότι πρέπει να ωριμάσει λίγο ακόμη το θέμα, και σ’ αυτό βοηθάμε όλοι με τις απόψεις μας. Το χαμομηλάκι θα απευθυνθεί και σε ειδικούς που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα και θα πάρει σαφώς θέση.

    Μέχρι τότε, το υλικό που έρχεται στα χέρια του θα κρατηθεί και θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει. Λίγο υπομονή παρακαλούμε, η αποστολή μας δεν είναι προσωρινή.

    ReplyDelete
  12. Ολοι εχουν δίκιο και άδικο στην ουσία αλλά εγώ προσωπικά θα επέμενα στην "σημασία"στην σημασία των έργων,της προσφοράς και της ανθρώπινης αγάπης προς τον πλησίον.Θα παρακαλούσα την κυρία Δανάη να ταυτοποιηθεί διότι όταν κάνουμε παρεμβολές και κριτικάρουμε το "μη σωστό κατά την γνώμη μας"οφείλουμε να το κάνουμε επώνυμα και οχι anonymous και ευχαριστώ εκ των προτέρων..
    Δανάη.
    Με την ιδια λογική κι εμένα με λένε ...Γκόλφω και επικρίνω και κατακρίνω τους πάντες και τα πάντα.

    Και θα σας πω και κάτι άλλο κυρία Δανάη.Η αναδοχή δεν γίνεται για να σώσουμε την ψυχή μας και να πάμε στον Παράδεισο.Ουτε την βγάζουμε αγγελία στην εφημερίδα.Αλλά την"ανακοινώνουμε"στο οικείο περιβάλλον μας για να ευαισθητοποιήσουμε όσο δυνάμεθα τους τριγύρω μας.
    Και όσο για τα "ευγενή μας συναισθήματα"υπάρχουν πολλοί τρόποι αγάπης για να τα εκδηλώσουμε.Και ο πρώτος είναι να τα μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας,τους φίλους και τους απλά γνωστούς μας.
    Κι αφου δηλώσατε πως διαβάζετε το χαμομηλάκι καθημερινά,στην τρίτη υιοθεσία σας έπιασε ο καυμός με τις φωτογραφίες?Γιατί δεν το λέγατε απο την πρώτη ανάρτηση που είδατε?Πριν 2 μήνες ήταν.Εσείς που ήσασταν τότε?
    Μήπως χθές διαβάσατε το θέμα για πρώτη φορά?Η ίσως ξυπνήσατε με γρίπη και τα βλέπατε όλα κατά το δοκούν του ιού.
    Με σεβασμό θα σας προέτρεπα να διαβάσετε λίγο την Βίβλο.Ως προς την ελεημοσύνη ο Κύριος μας λέει"να μην ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά"ως προς την ανθρώπινη αλληλεγγύη τονίζει"πορευθείτε εις τα έθνη διδάξετε αυτά και διαδώσετε τον λόγο της αγάπης"
    Δεν προσφέρουμε λοιπόν κυρία Δανάη μου ενα ποτήρι νερό σ΄αυτά τα παιδιά.Δεν παρέχουμε ελεημοσύνη.Αγάπη δίνουμε και διαδίδουμε,και σίγουρα στους επόμενους χρόνους θα τη δώσουν και αυτά στους συνανθρώπους τους.Κι απορώ γιατί σε έπιασε αυτή η"φαγούρα"στο να σβηστούν οι φωτογραφίες "των κρίκων της αλυσίδας της αγάπης"?

    Παρακαλώ πολυ τους συντελεστές Χαμομηλιού να με διαγράψουν αν νομίζουν πως πρόσβαλλα κάτι η κάποιον με το γραφομενο μου.
    Με αγάπη και εκτίμηση προς όλους
    Παναγιώτα

    ReplyDelete
  13. Δεν φαντάστηκα ότι θα δημιουργούσα τέτοια αναστάτωση. Και δεν ήθελα να προσβάλλω κάποιον και κυρίως άτομα που αναλαμβάνουν τον ευγενή ρόλο του αναδόχου. Σε προηγούμενο ποστ κάποιος αναφέρθηκε στην τηλεοπτική έκθεση μικρών παιδιών ως "καραμπινάτη κακοποίηση"(εκπομπή Baby stars). Παρόλο που βρίσκω το χαραχτηρισμό υπερβολικό δεν θα έλεγα ότι διαφωνώ. Καταλαβαίνω βέβαια ότι η χαριτωμένη φατσούλα ενός παιδιού μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει στη διάδοση της ιδέας αυτής και στο έργο της actionaid. Απλά ακόμα και στην ιστοσελίδα του οργανισμού θα παρατηρήσετε ότι αποφεύγουν να αναρτήσουν φωτογραφίες παιδιών και μάλλον χρησιμοποιούν ελάχιστες χαραχτηριστικές λήψεις. Έχω να κάνω μια πρόταση στους διοργανωτές του σαιτ. Φαντάζομαι ότι θα μπορείτε να αναρτήσετε μια από τις φωτο που χρησιμοποιεί και η ίδια η actionaid για την προώθηση του έργου της. Η φωτο στο εξώφυλλο του προγράμματος αναδοχής είναι καταπληκτική και μπορείτε να ζητήσετε άδεια αναδημοσίευσης από την actionaid. Επιπλέον θα ήταν σκόπιμο όταν γίνεται αναφορά στις εκάστοτε αναδοχές να αναφέρεται μόνο το μικρό όνομα του παιδιού και η χώρα καταγωγής. Αυτό είναι το πρέπον τη στιγμή που η διαδικασία προβλέπει η επικοινωνία με τα παιδιά να γίνεται μέσω κωδικών για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Καταλήγω δηλώνοντας ευτυχής νονά του μικρού Higor από τη Βραζιλία που είναι κούκλος αν και πολύ αδυνατούλης. Η οικογένειά του εκτρέφει ζώα για να επιβιώσει και το παιδί ταξιδεύει πολλά χιλιόμετρα καθημερινά για να πάει στο σχολείο της πιο κοντινής πόλης.
    Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομίου μου θα γίνει γνωστή στον administrator του σαιτ. δεν μπορώ να την αναρτήσω εδώ γιατί έχω κατακληστεί από σπαμ.
    Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
    Δανάη Μανασσάκη

    ReplyDelete
  14. egw pantos xerome apo oles tis apopsis dioti vlepw to ''agathon''
    gnorisma tis agapis pros ta paidia...
    sas efxaristoun ta xamomilakia olou tou kosmou pou iparxete kai ergazeste gia to kalo tous..
    xamomilenia filia se olous sas.
    :))))

    ReplyDelete
  15. Στείλαμε επιστολή στον Συνήγορο του Παιδιού και στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και περιγράφουμε το ζήτημα. Τους ζητήσαμε να μας πουν την άποψη τους σχετικά με τέτοια θέματα.

    Παράλληλα επικοινωνήσαμε με την ActionAid Hellas και μας μετέφεραν την άποψη της νομικής συμβούλου του οργανισμού η οποία είναι αρνητική στο να αναρτώνται στοιχεία παιδιών που έχουν τύχει αναδοχής.

    Επειδή η άποψη δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για το blog μας, μας παρακάλεσαν να αποφεύγονται τέτοιου είδους δημοσιοποιήσεις επειδή εντοπίζονται τα παιδιά και κινδυνεύουν.

    Προφανώς η ActionAid έχει συμφέρον (με κάθε έννοια) να προτρέπονται οι συνάνθρωποί μας στην αναδοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών και κατανοούν την χαρά που προσφέρει μια κοινοποίηση αναδοχής, παρόλα αυτά μας παρακαλούν να μη αναρτώνται οι φωτογραφίες των παιδιών και τα πλήρη στοιχεία τους.

    Στην ActionAid δόθηκε το όνομα της ιστοσελίδας μας.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki