Friday 22 February 2008

Στον «αέρα» η φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς

Σταματά στις 31 Αυγούστου η χρηματοδότηση των προνοιακών δομών από τα ΚΠΣ. Με 2.000 ευρώ τον χρόνο θα επιδοτούνται οι γονείς για την παραμονή των παιδιών τους στους σταθμούς. Με αυστηρά οικονομικά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων.

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν από τη νέα σχολική χρονιά τουλάχιστον 20.000 νήπια και βρέφη, καθώς η φιλοξενία τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, κρίνεται πλέον αμφίβολη.

Κι αυτό γιατί στις 31 Αυγούστου λήγει η χρηματοδότηση των προνοιακών δομών από το Β και το Γ ΚΠΣ (βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και ΑΜΕΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι») και ταυτόχρονα αλλάζει το καθεστώς, με το οποίο οι δικαιούχοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα ισχύσει νέο πλαίσιο χρηματοδότησης, σύμφωνα με το οποίο θα επιδοτούνται με 2.000 ευρώ ετησίως οι γονείς που θα κατορθώσουν να επιλεγούν, προκειμένου τα παιδιά τους να φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς.
Σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.400 προνοιακές δομές, στις οποίες απασχολούνται περίπου 3.500 άτομα. Μόνο στους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς φιλοξενούνται τουλάχιστον 20.000 παιδιά, ενώ μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετούνται περισσότεροι από 100.000 ηλικιωμένοι.

Το νέο καθεστώς, ωστόσο, φέρνει αλλαγές στον τρόπο φιλοξενίας των παιδιών, καθώς και της παροχής βοήθειας στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι θέσεις πλέον θα προκηρύσσονται και οι δικαιούχες οικογένειες θα επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων και εν συνεχεία θα μπορούν να διαλέγουν παιδικό σταθμό -δημοτικό ή ιδιωτικό- που θα φιλοξενήσει τα παιδιά τους. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθείται και για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ακολούθως δημόσιος φορέας, πιθανότατα το υπουργείο Απασχόλησης ή ο ΟΑΕΔ, θα προκηρύσσει διαγωνισμό, στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος τόσο οι δημοτικοί όσο και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Αλλαγές
Οι αλλαγές γνωστοποιήθηκαν σε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) από τον γενικό γραμματέα διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Απασχόλησης, κ. Γ. Τσουτσοπλίδη.

Με δεδομένο ωστόσο ότι τα κριτήρια αναμένονται αυστηρά, είναι ήδη έκδηλη η αγωνία για χιλιάδες γονείς που δεν θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, που σήμερα φιλοξενούνταν δωρεάν.

Εξίσου αβέβαιο θεωρείται και το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται στις προνοιακές δομές, αφού το εργασιακό τους καθεστώς μετά τη λήξη της κοινοτικής χρηματοδότησης θα αλλάξει ριζικά, ενώ δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια των προνοιακών δομών.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=524462#

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki