Monday 24 March 2008

Θερίζει ακόμη η φυματίωση

Ως η «μεγαλύτερη ιατρική αποτυχία της ανθρωπότητας» χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Παιδιατρικό Συνέδριο, η προσπάθεια ελέγχου της φυματίωσης.
450.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από φυματίωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κάθε χρόνο καταγράφονται 1,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά φυματίωσης και 450.000 θανάτοι παιδιών!
Στις διαστάσεις του προβλήματος της φυματίωσης στα παιδιά σε όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε στη χθεσινή του ομιλία ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Jeffrey Starke, του Κολεγίου Ιατρικής Baylor του Νοσοκομείου Παίδων του Τέξας.
Ο καθηγητής διατύπωσε στο Συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα το νέο δόγμα, το οποίο αναγνωρίζει την εν λόγω ασθένεια ως ένα σημαντικό παιδιατρικό πρόβλημα υγείας, η αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. «Παρότι η διάγνωση της φυματίωσης στα παιδιά είναι δύσκολη, η πρόληψή της είναι εφικτή στον συγκεκριμένο πληθυσμό.
Τα παιδιά μολύνονται από τους ενήλικες του περιβάλλοντός τους και γι' αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να ελέγχονται τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή».
Καταλήγοντας, ο καθηγητής συνέστησε ότι ένα παιδί που ζει σε περιβάλλον με φυματίωση θα πρέπει να λαμβάνει θεραπευτική αγωγή για έξι μήνες, ακόμη κι αν έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο BCG και είναι ασυμπτωματικό.

Φυματίωση, μια ασθένεια που δε νικήσαμε
Για πάρα πολλά χρόνια ο πολύς κόσμος θεωρούσε ότι η φυματίωση ήταν μια ασθένεια του 19ου αιώνα που έπληττε τους καλλιτέχνες και τους ποιητές, μια κατάρα της βιομηχανοποίησης η οποία στοίχιζε τη ζωή σε 1 στους 6 ανθρώπους στις πόλεις του δυτικού κόσμου.
Είχε θεωρηθεί ως εξαφανισμένη, ως ηττημένη από τα νέα φάρμακα που ανακαλύφθηκαν στα μέσα του 20στού αιώνα.
Όμως πρόσφατα, η φυματίωση επανέκαμψε ενισχυμένη κυρίως από την πανδημία του AIDS. Και το χειρότερο: η φυματίωση εμφανίζεται με πολυανθεκτική μορφή στα υπάρχοντα φάρμακα.
Σήμερα, η φυματίωση σκοτώνει 2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, το 98% από τους οποίους ζουν σε φτωχές χώρες.

Κάθε χρόνο, 9 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από φυματίωση παγκοσμίως. Κάθε λεπτό, 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Και ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 95% των νέων περιστατικών εμφανίζονται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Αν δεν αντιμετωπιστεί η φυματίωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα μολυνθούν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, 200 εκατομμύρια θα εμφανίσουν την ασθένεια και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν από φυματίωση.


για περισσότερα:
pedtb.gr
msf.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki