Tuesday 8 April 2008

Πάνω από 1.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ώρα στον κόσμο

Πάνω από 1.000 παιδιά κάτω των 5 χρόνων πεθαίνουν κάθε ώρα σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα θα μπορούσαν να επιβιώσουν αν είχαν πρόσβαση σε εύκολες παροχές χαμηλού κόστους.
Σχεδόν 20.000.000 μικρά παιδιά είναι δυστροφικά κι έτσι πιο ευάλωτα σε ασθένειες και σε πρόωρο θάνατο, ενώ 250.000.000 στις αναπτυσσόμενες χώρες εργάζονται, πολλά από αυτά μάλιστα σε συνθήκες που θυμίζουν σκλαβιά.

Συγκλόνισε και ταρακούνησε χθες η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, Μαρία Δεληβοριά - Παπαδοπούλου, η οποία αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Στην εκδήλωση που έγινε η κ. Δεληβοριά μίλησε με θέμα «Οράματα και προοπτικές για τα παιδιά του κόσμου» και σόκαρε με τα στοιχεία που παρουσίασε και δείχνουν ότι τα παιδιά σήμερα σε πολλά σημεία του κόσμου στερούνται την παιδική τους ηλικία.
Οργή
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι σε δεκάδες χώρες του κόσμου περίπου 300.000 παιδιά συμμετέχουν στον πόλεμο και υπηρετούν ως στρατιώτες σε ένοπλες συγκρούσεις.
Μικρά παιδιά είναι εκτεθειμένα όχι μόνο στον θάνατο, αλλά και σε φοβερό ψυχολογικό πόλεμο, ενώ επιπλέον χειραγωγούνται και ωθούνται στη διάπραξη θλιβερών πράξεων.
«Ολα αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν τη στέρηση, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και δυστυχώς ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς στα περισσότερα μέρη του κόσμου», δήλωσε η κ. Δεληβοριά.
Κοντά σε αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα παιδιά του δρόμου, τα αγόρια και τα κορίτσια που θεωρούν ως σπίτι τους τον δρόμο. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον αριθμό αυτών των παιδιών, εκτιμάται όμως ότι είναι 40.000.000 στη Λατινική Αμερική, 20-30.000.000 στην Ασία και 10.000.000 στην Αφρική. Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες, ή από γονείς που επίσης ζουν στον δρόμο.
«Τα παιδιά του δρόμου είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διανοητικές διαταραχές και άλλα νοσήματα, επειδή ζώντας στους δρόμους είναι απροστάτευτα και εκτεθειμένα σε ανθυγιεινές συνθήκες ζωής και εργασίας, σε κατάχρηση ναρκωτικών, λοιμώδη νοσήματα, υποθρεψία, ατυχήματα και βία», είπε η κ. Δεληβοριά.
Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά του κόσμου, τόνισε ότι χρειάζονται
τροφή, κατάλυμα, ιατρική φροντίδα και εκπαίδευση,
αλλά πάνω απ όλα έχουν ανάγκη την πατρική και μητρική αγάπη, εν τέλει
την αγάπη όλων μας.
Τα παιδιά είναι ευάλωτα σε όλα τα ερεθίσματα που δέχονται. Αν πάρουν αγάπη, θα δώσουν αγάπη, αν πάρουν βία, θα γίνουν βίαια κι αν μεγαλώσουν με πόνο, θα μάθουν να μισούν
.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki