Friday 20 June 2008

Ομόφωνη η απόφαση του ΟΗΕ: Τακτική πολέμου ο βιασμός 20/6/2008 10:00:00

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτορείο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα την απόφαση 1820 η οποία χαρακτηρίζει τον βιασμό τακτική πολέμου και απαιτεί τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των αμάχων κατά τη διάρκεια των ένοπλων συρράξεων, πρακτική που είναι πολύ διαδεδομένη στις πολεμικές ζώνες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η απόφαση υιοθετήθηκε έπειτα από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ με θέμα "γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια" υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.
Η απόφαση "ζητεί από όλες τις πλευρές των ένοπλων συρράξεων να θέσουν αμέσως και πλήρως τέλος σε όλες τις πράξεις σεξουαλικής βίας εναντίον των αμάχων".
Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί από όλες τις πλευρές "να λάβουν αμέσως τα ενδεδειγμένα μέτρα" για την προστασία των γυναικών και ειδικότερα των κοριτσιών, από κάθε μορφή σεξουαλικής βίας, χρησιμοποιώντας, συγκεκριμένα, στρατιωτικές πειθαρχικές κυρώσεις".
Απειλώντας εμμέσως με παραπομπή των υπόπτων για την τέλεση τέτοιων πράξεων ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το κείμενο της απόφασης υπενθυμίζει ότι "ο βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας μπορούν να αποτελέσουν έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή συστατικό στοιχείο του εγκλήματος της γενοκτονίας".
"Ο βιασμός αποτελεί έγκλημα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση και ωστόσο σε καταστάσεις ένοπλων συρράξεων σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες και τα κορίτσια υφίστανται πράξεις γενικευμένες και σκόπιμες πράξεις σεξουαλικής βίας", δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Κοντολίζα Ράις.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάσταση των γυναικών στη Δημοκρατία του Κονγκό, στη επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν, όπου πράξεις σεξουαλικής βίας διαπράττονται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα.
"Η απόφαση προβλέπει έναν μηχανισμό που επιτρέπει να έλθουν στο φως όλες αυτές οι φρικαλεότητες", είπε.
Με το κείμενο της απόφασης ζητείται από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για τη συγκέντρωση πληροφοριών ως προς την προσφυγή στη σεξουαλική βία στις ένοπλες συρράξεις και την παρουσίασή τους στο Συμβούλιο.
Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch χαιρέτισε την υιοθέτηση της απόφασης 1820 ως "ιστορική πράξη ενός οργάνου που έχει αγνοήσει την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών στις ένοπλες συρράξεις".

Αυτά τα έχουν χιλιοπεί

Πρακτικά τι κάνουν;;;

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki