Saturday 30 August 2008

Σωκράτους Φιλοσόφου Επιστολή, «Προς Βατοπεδινούς»

«ὦ ἄριστε ἀνδρῶν, Ἀθηναῖος ὤν, πόλεως τῆς μεγίστης καὶ εὐδοκιμωτάτης εἰς σοφίαν καὶ ἰσχύν, χρημάτων μὲν οὐκ αἰσχύνῃ ἐπιμελούμενος ὅπως σοι ἔσται ὡς πλεῖστα, καὶ δόξης καὶ τιμῆς, φρονήσεως δὲ καὶ ἀληθείας καὶ τῆς ψυχῆς ὅπως ὡς βελτίστη ἔσται οὐκ ἐπιμελῇ οὐδὲ φροντίζεις;»
Μετάφραση
«Σπουδαίε άνθρωπε, ενώ είσαι Αθηναίος, πολίτης δηλαδή της πιο σημαντικής και της πιο φημισμένης για τη σοφία και την ισχύ της πόλης, δεν ντρέπεσαι από τη μια να πασχίζεις για το πώς θα αποκτήσεις όσο γίνεται περισσότερα χρήματα, φήμη και τιμές, ενώ από την άλλη για τη φρόνηση και την αλήθεια και το πώς η ψυχή σου θα γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη ούτε φροντίζεις ούτε μεριμνάς;»
 Πλάτωνα Απολογία Σωκράτους 29d-5


Δεν αφήνεις «Άγιε» Ηγούμενε τις μπίζνες και τις λαμογιές με την εξουσία και να πιάσεις κανένα κομποσκίνι;
Δεν αφήνεις λέω εγώ τα μέγαρα, τις λίμνες και τα δάση, τον πλουτισμό και τις κομπίνες και να χτίσεις καμιά καλύβα να στεγαστούν όσοι δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι;
-
Ένα λιοστάσι για το λάδι σας, ένας κήπος για τα ζαρζαβατικά και ένα χωραφάκι για τη φακή σας νομίζω ότι σας φτάνουν.
Τι λες Εφραίμ εκ Κύπρου; Σκοπεύεις να ευφράνεις κανένα ορφανό, κανένα υποσιτισμένο χαμομηλάκι ή θα εξακολουθήσεις να σκανδαλίζεις την ελληνική κοινωνία εσύ και τα «πνευματικά σου παιδιά»;

2 comments:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ.ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ.ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ,ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ,ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΗΘΟΣ.ΙΣΩΣ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΓΙΑΤΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ ΒΡΩΜΙΚΗ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΗΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ.ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΤΑΓΟΣ ΕΙΣΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΚΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΕΔΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΑ.ΑΛΛΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ,ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ.Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝ-ΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΞΙΛΕΩΝΕΙ 'ΠΑΣΑΝ ΑΜΑΡΤΙΑΝ'ΜΕ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙΑ.Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ.Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ.ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ- ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ.ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ.

    ReplyDelete
  2. Δεν είναι αγαπητέ φίλε, όλοι οι ταγοί πουλημένοι. Υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι στην εκκλησία που προσπαθούν, που επειδιώκουν την δικαιοσύνη, το Καλό, παρόλο που εύκολα θα μπορούσαν να βολευτούν.
    Ο Ιερώνυμος δεν είναι στο σύστημα, για αυτό το σύστημα τον χτυπάει αλύπητα.

    Ναι σήμερα, η Εκκλησία δεν αντιπροσωπεύει την Ορθοδοξία, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν γι' αυτό.

    Και οι υποτακτικοί θα πρέπει να μάθουν καλά, καμιάς λύτρωσης δεν θα τύχουν, αν δεν ελευθερωθούν πρώτα μόνοι τους και κανένα συγχωροχάρτι δεν θα τους απαλλάξει από τα βάρη που κουβαλάνε, όσο ακριβά κι αν πληρώσουν αυτό το συγχωροχάρτι, με όσα οικόπεδα και αν επιδιώξουν να ανταλλάξουν την σωτηρία τους. Πάντα σκλάβοι θα είναι, σκλάβοι του κέρδους και της πρόσκαιρης εξουσίας.
    Έτσι όπως τα λες είναι, με ελευθερη επιλογή ας διαλέξουν τον ίσιο δρόμο για να κοιμούνται ήσυχα, τώρα, σήμερα, όχι αύριο.
    Επειδή, αν σήμερα, όπως λέει κι ο Σωκράτης, μόνο χρήματα, φήμη και μεγαλεία επιδιώκεις, υποτακτικός θα είσαι πάντα.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki