Saturday 15 November 2008

Θύματα κακοποίησης 10.000 παιδιά κάθε χρόνο

Δύο στους τρεις γονείς χρησιμοποιούν το ξύλο
ως μέσο για την ανατροφή των παιδιών τους


Δύο στις τρεις περιπτώσεις αφορούν παιδιά έως 5 ετών.
Για πάντα σημαδεύει τη ζωή τους η κακοποίηση.
Ατομα του οικογενειακού ή ευρύτερου περιβάλλοντος οι δράστες

Νέες μορφές παιδικής κακοποίησης φέρνει ο σύγχρονος πολιτισμός.
Όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα εκτίθενται τα τελευταία χρόνια σε πορνογραφικό υλικό.

Αυτουργοί είναι άτομα του οικογενειακού ή του ευρύτερου περιβάλλοντός τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν -κυρίως τα αγόρια- ως μέρος της σεξουαλικής τους διέγερσης. Η ενέργεια αυτή οδηγεί στη δημιουργία μιας αιμομικτικής ατμόσφαιρας.

Η κακοποίηση των παιδιών έχει πολλές μορφές και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα κακοποιούνται ή παραμελούνται 5.000 έως 10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δύο στις τρεις περιπτώσεις αφορούν ηλικίες μέχρι πέντε ετών!

Θύματα κακοποίησης 10.000 παιδιά κάθε χρόνοΤα παραπάνω ανέφερε χθες ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού κ. Γιώργος Νικολαϊδης, με αφορμή ημερίδα για την κακοποίηση και παραμέληση του παιδιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Επικαλούμενος τα προκαταρκτικά στοιχεία πρόσφατης ελληνική μελέτης, ο κ. Νικολαϊδης τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει μείωση κατά περίπου 20% στην παιδική κακοποίηση παιδιών έως 17 ετών.

Πριν από δέκα χρόνια -είπε- τα ποσοστά κακοποίησης ή παραμέλησης έφτασαν στα αγόρια το 17% και στα κορίτσια το 7% έως 8%. Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται σήμερα γύρω στο 14% για τα αγόρια και στο 5% για τα κορίτσια.

Ανατροφή με ξύλο

Η βελτίωση αφορά κυρίως την παραμέληση, καθώς η συχνότητα αιμομιξιών παραμένει σταθερή, ενώ δύο στους τρεις γονείς χρησιμοποιούν το ξύλο ως μέσο για την ανατροφή των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, η κακοποίηση στην παιδική ηλικία σημαδεύει για πάντα τη ζωή του θύματος. Τα αγόρια γίνονται πιο επιθετικά και έχουν παραβατική συμπεριφορά, ενώ τα κορίτσια γίνονται αυτοκαταστροφικά.

Μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας έδειξαν ότι το 97% των ενηλίκων ανδρών οι οποίοι έχουν υποπέσει σε σειρά αξιόποινων πράξεων, είχαν ιστορικό σοβαρής σωματικής τιμωρίας και κακοποίησης στην οικογένεια. Οι μισές οικογένειες που καταγγέλθηκαν για κακοποίηση ή παραμέληση ενός παιδιού τους, είχαν τουλάχιστον ένα παιδί, το οποίο στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε δικαστήριο ανηλίκων για παραβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού», παιδική κακοποίηση είναι η βίαιη, επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές κακοποίησης είναι η σωματική, η σεξουαλική, η συναισθηματική κακοποίηση, η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο και η εκμετάλλευση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki