Saturday 1 November 2008

Παραμυθι απο τη «Λιλιπούπολη»...

Λιλιπούπολη, η ωραιότερη και μάλλον πιο ποιητική και πιο συλλογική ραδιοφωνική εκπομπή - μιούζικαλ των τελευταίων χρόνων.
Στο Τρίτο. Η ακροαματικότητα στους ουρανούς!
Η φαντασία αλλά και η ευρηματικότητα και η ακτινοβολία ταλαντούχων νέων –τότε– μουσικών, κειμενογράφων, τραγουδοποιών, τραγουδιστών, απογειωμένες από τον εμπνευστή της δυναμικής αυτής των ερτζιανών, τον Μάνο Χατζιδάκι.
"Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Λιλιπούπολη. Σας μιλάει ο δημοσιογράφος Μπρίνης". Έτσι άρχιζε η θρυλική εκείνη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, που αποτέλεσε ορόσημο της ελληνικής ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε το 1976 και διήρκησε ως το 1980.
Ο τίτλος της σειράς προήρθε από το κλασικό παιδικό βιβλίο «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», όπου Λιλιπούτειοι ήταν οι μικρόσωμοι άνθρωποι. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου την διεύθυνση είχε ο Μάνος Χατζιδάκις. Από τις πιο θρυλικές εκπομπές της ΕΡΤ, τόσο για την ποιότητα όσο και για την πρωτοτυπία της.

Κάθε μέρα ξεδιπλωνόταν στα ραδιόφωνα ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος φαντασία, ποίηση και μουσική αλλά και καυστική σάτιρα, από τα πυρά της οποίας δεν γλίτωναν ούτε πρόσωπα ούτε θεσμοί.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki