Thursday 26 February 2009

Κιβωτός του Κόσμου - Αντώνιος Παπανικολάου

"Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, 
τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. 
Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, 
όπως αυτά, τι να του πεις; 
Ότι ο Χριστός σώζει; 
Τα ακούει βερεσέ."

Γεννήθηκε στη Χίο, ζει στον Κολωνό. Από το 1998, με την Κιβωτό του Κόσμου βοηθάει παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόσφατα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
.
Υπάρχουν άνθρωποι που αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν ο παπάς, η εκκλησία με τους μουσουλμάνους ή με τους ξένους. Είχαμε συνηθίσει την εκκλησία να είναι Έλληνες, ορθόδοξοι, όμως δεν είναι σωστό αυτό. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες σε όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν το καταλαβαίνουν και μας απειλούν. Σ' αυτούς δεν κρατάμε κακία, τους μιλάμε και ας μη μας καταλαβαίνουν. Απλά λέω ότι αν δεν προσέξουμε όλο αυτόν τον κόσμο που είναι σε απελπισία, που είναι περιθωριοποιημένος, αύριο μεθαύριο θα τον βρούμε στην πόρτα μας.
.
Το πιο μεγάλο μου όφελος από την ασχολία μου με την Κιβωτό; Πολύ αγάπη. Αν κάποιος το αφουγκραστεί, θα δει ότι είναι μία εκκωφαντικά σιωπηλή αγάπη. Τη νιώθεις, τη βιώνεις. Αισθάνομαι πατέρας πάρα πολλών παιδιών που έχουν μεγαλώσει, που έχουν φύγει και επιστρέφουν να μου πουν «σε αισθάνομαι δικό μου άνθρωπο, από σένα έμαθα να ζω σωστά». Αυτό το κέρδος δεν μπορεί να να εκτιμηθεί.
.
Η λέξη «Θεός» σημαίνει αγάπη χωρίς μέτρο. Σημαίνει τη θυσιαστική αγάπη, σημαίνει πράξη και όχι λόγια. Θεός είναι η πράξη όλων αυτών που πιστεύουμε. Είναι τόσο κοντά μας που μπορούμε να απλώσουμε το χέρι μας και να τον πιάσουμε. Ποιος πάει σήμερα να επισκεφτεί έναν φυλακισμένο; Να του δώσουμε κουράγιο, να του δώσουμε ελπίδα - αυτό είναι ο Θεός. Στο πρόσωπο του άλλου μπορούμε να αντικρίσουμε το Θεό μας και ο δρόμος προς το Θεό είναι ο άνθρωπος. Η μεγαλύτερη καμπάνια υπέρ της πίστης και του Θεού είναι το να προσπαθείς εσύ να μου αποδείξεις ότι δεν υπάρχει που σημαίνει ότι διαμαρτύρεται ο εαυτός σου μέσα σου για χίλια δύο πράγματα...
«Νοιαστείτε για τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα σας. Φροντίστε το γείτονά σας που έχει ανάγκη. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο καθένας προσπαθούσε έστω και λίγο να βοηθήσει το διπλανό του;». 

Κιβωτός του κόσμου
Τηλ: 210 5141935 – 210 9623114
Fax: 210 5141935
Πύλου 73-75,
Κολωνός
Email: marinalak@mail.gr

4 comments:

  1. Πολύ όμορφη ανάρτηση. Μακάρι να καταλάβαιναν όλοι πόση αλήθεια κρύβουν αυτά τα λόγια.

    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  2. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΑΝ ΟΛΟΙ ΓΥΡΙΖΑΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ.ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ReplyDelete
  3. Το έργο του είναι ξεχωριστό. Μπράβο του! Θα έπρεπε όμως; Δεν θα έπρεπε αυτό να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση; Γιατί ο κανόνας να είναι η συγκέντρωση πλούτου απο την εκκλησία και όχι η προσφορά του πλούτου στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη; Σήμερα το αυτονόητο, είναι κάτι σαν παραμύθι!

    ReplyDelete
  4. Εκπληκτικός. Απορώ πως το Ιερατείο του ...επιτρέπουν να δημιουργεί; Γνώρισα κι εγώ ένα παρόμοιο, στον Αγιο Αντρέα εκεί στην πλατεία Αμερικής

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki