Sunday 23 March 2008

«Ντόπινγκ το φαινόμενο της ντροπής»

«Το ντόπινγκ έχει εισχωρήσει ακόμα και στα συνοικιακά γυμναστήρια και τα σχολικά πρωταθλήματα»
 
«Πνιγμένος» στις παράνομες ουσίες είναι, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τον χώρο, και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. «Το ντόπινγκ έχει εισχωρήσει ακόμα και στα συνοικιακά γυμναστήρια και τα σχολικά πρωταθλήματα», τονίζουν.
Με τον εφιάλτη του γονιδιακού ντόπινγκ να καραδοκεί πλέον πίσω από κάθε μελλοντική αθλητική δραστηριότητα, ανήλικοι θυσιάζονται στον βωμό των υπέρογκων προσδοκιών για οικονομική ευτυχία και κοινωνική καταξίωση.

Στα συνοικιακά γυμναστήρια, σε ερασιτεχνικούς συλλόγους, ακόμη και στα σχολικά πρωταθλήματα τα κρούσματα ντόπινγκ δεν είναι λίγα. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, οι ουσίες αποτελούν τον κανόνα για την πλειονότητα των παιδιών που διαθέτουν ταλέντο και θέλουν να προχωρήσουν.

Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι στη χώρα μας το ντόπινγκ στο Δημοτικό Σχολείο περιορίζεται σε μια πολύ μικρή ομάδα παιδιών τα οποία ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, στην εφηβεία, όμως, ηλικιακή περίοδος κατά την οποία αρκετά παιδιά είναι ήδη πρωταθλητές ή Ολυμπιονίκες, αυξάνεται σημαντικά.

Νωπό είναι ακόμη στη μνήμη της κοινής γνώμης το περιστατικό της 15χρονης μαθήτριας που εντοπίστηκε ντοπαρισμένη το 2005 λίγο πριν λάβει μέρος στο σχολικό πρωτάθλημα. Δεν είναι η μόνη περίπτωση που έχει δει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας.
«Σε επαφές που έχω με γιατρούς έχω ακούσει αρκετές φορές να μεταφέρουν περιστατικά κατά τα οποία οι γονείς τούς προτρέπουν να δώσουν κάτι στο παιδί για να πάει καλύτερα, όταν βλέπουν πως έχει φτάσει πια στο κορύφωμα των προσπαθειών του», λέει η Χαρά Σπηλιοπούλου, πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος τελεί πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λάρισας, διαπιστώνει πως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι η βάση για να πάει κανείς ενάντια στα φάρμακα. «Εμάς μας ενδιαφέρει οι αθλητές μας να είναι μαθητές του 19 και του 20», λέει, «και όχι μονοδιάστατες προσωπικότητες».
Το θέμα, όπως φαίνεται, είναι σοβαρό. Και πολύπλοκο. Τόσο πολύ που εξαιτίας του για πρώτη φορά στα χρονικά διαβάστηκε στη Βουλή ένα παραμύθι: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ανέγνωσε τον «Λαγό και τη χελώνα», έναν μύθο που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς για το ντόπινγκ.

Θυσίες
Δυο καθηγητές και ένας καθηγητής-συγγραφέας, που αγγίζει με αφοπλιστικό τρόπο την άγουρη παιδική ψυχή, μιλούν στο «Εθνος» για το παιδικό ντόπινγκ και για τον πρωταθλητισμό ως αγώνα δρόμου στη διάρκεια του οποίου κάποτε θυσιάζονται η τρυφερότητα, η ψυχική υγεία και η σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Αφορμή η διημερίδα με τίτλο «Ντόπινγκ το φαινόμενο της ντροπής» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου από σειρά φορέων με πλούσιο περιεχόμενο και εισηγητές, μεταξύ άλλων, τους προαναφερθέντες.
Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο Ιδρυμα Ευγενίδου, το οποίο έχει επιπλέον τον ρόλο του συνδιοργανωτή στο πλαίσιο της κοινωνικής του δραστηριότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
περισσότερα εδώ

1 comment:

  1. εδώ κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα τα γνωστά τονωτικά αναψυκτικά με αναβολικές ουσίες μέσα και τριπλάσια καφεϊνη. Ειναι και απαίσια στη γεύση, αλλά πουλάνε σαν τρελά λόγω λάιφ στάιλ και σχετικών διαφημιστικών καμπανιών

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki