Sunday 3 May 2009

Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία

«… να καταργηθούν οι αναγκαστικές νοσηλείες...
δεν έχει κανείς τέτοιο δικαίωμα πάνω μας…».

Παίρνοντας τον λόγο

Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία

Την Τετάρτη 29.4 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Παίρνοντας το λόγο» στο πνευματικό κέντρο του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας που διοργανώθηκε από το νεότευκτο κέντρο ψυχικής υγείας Αγίων Ανάργυρων. 
Και στις έξι συζητήσεις δόθηκε έμφαση στους ίδιους τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ώστε να είναι οι πρωταγωνιστές και να εκθέσουν τα βιώματά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα προς τους αρμόδιους φορείς.
Είτε από τους κύριους ομιλητές είτε από τους υπολοίπους παριστάμενους εκφράστηκε η αγωνία για την ικανοποίηση των πιο βασικών αναγκών που έχει ένας άνθρωπος. Εργασία, αξιοπρεπής και αυτόνομη διαβίωση, σεβασμός στη διαφορετικότητα. Όσον αφορά το πρώτο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει φοβερό πρόβλημα στην Ελλάδα ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των ληπτών ψ.υ. παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά λειτουργικούς ανθρώπους που διεκδικούν τα αυτονόητα.
 
- η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία... μπλα, μπλα, μπλιχ -
 
  Αν και αφανείς, θα πρέπει να προστεθούν στα εγχειρήματα αυτοοργάνωσης, όλες αυτές οι ομάδες αυτοβοήθειας και αυτοεκπροσώπησης που έχουν προκύψει και λειτουργούν στα πλαίσια δομών και μη. Ομάδα Αυτοβοήθειας Αθήνας και Ρεθύμνου, Επιτροπή χρηστών, πρώην χρηστών και επιζώντων ψυχιατρικής, Κοινωνική Λέσχη «Εκκίνηση», σωματείο Αυτοεκπροσώπηση αποτελούν μερικές από αυτές. Εκδίδουν έντυπα, φτιάχνουν καλλιτεχνικές ομάδες, κάνουν συνελεύσεις, προσπαθούν οι ίδιοι να εξανθρωπίσουν το απάνθρωπο σύστημα που τους περιβάλλει.
 
  «Υπάρχει το θέλω του ασύλου και το θέλω το δικό μου… και το δικό μου θέλω θέλησα να ναι μεγαλύτερο. Και ήταν. Και μετά από 15 χρόνια μέσα έξω στα ψυχιατρεία, βρίσκομαι εδώ και σας μιλάω. Και μέσα σε αυτά τα χρόνια τελείωσα και μια σχολή στο αντικείμενο που πάντα ονειρευόμουν. Ηλεκτρολόγος. ΤΕΙ ηλεκτρολογίας. Αλλά… φοβούνται να χουν σαν ηλεκτρολόγο ένα ψυχοπαθή για αυτούς. Πρώην, νυν δεν έχει σημασία»… ένα μικρό απόσπασμα από τα λόγια του Θανάση που με «τρυπήσανε».
Ακολούθησε μονόπρακτο από τη θεατρική ομάδα Ψ του Λάμπρου Γιώτη που αποτύπωσε τα ανείπωτα με εξαιρετική ειλικρίνεια και διαύγεια
 .
- όσοι ενδιαφέρεστε και δεν έτυχε να βρεθείτε στην ημερίδα, η ομάδα Ψ δίνει άλλη μια παράσταση στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Γαρδένια» την Κυριακή 3/5 στις 20.00

Δυστυχώς δεν παρακολούθησα όλες τις συζητήσεις για μια πληρέστερη ενημέρωση. Το άσυλο με κάλεσε εσπευσμένα να γυρίσω για να ασκήσω τα καθήκοντά μου. Μέρα εφημερίας. Νέοι με εισαγγελικές να προσάγονται σωρηδόν. Ενίσχυση στο τάδε τμήμα. Επιθετικός, επικίνδυνος…
 
- Ρε Βαγγελάκη ηρέμησε… ρε φίλε… την ένεση να σου κάνω να πάω και ‘γω σπίτι μου
- Το Βαγγελάκη κοψ’το... και φίλος σου δεν είμαι… και την ένεση να τη βάλεις στο κ.... σου.
.
Θυμήθηκα την απλότητα και τη ορθότητα ενός αιτήματος που ακούστηκε από μια κυρία λήπτρια ψ.υ, ψυχοπαθή αν θέλετε. «… να καταργηθούν οι αναγκαστικές νοσηλείες... δεν έχει κανείς τέτοιο δικαίωμα πάνω μας…».

Δεν το χα σκεφτεί.

πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki