Tuesday 26 May 2009

Art-ος και θεάματα εν Αθήναις

Τέχνη, άτεχνη.

Η έκθεση τέχνης των «σωμάτων» (bodies), δεν πέτυχε. Λίγοι πήγαν στην αρχή, είδαν και αποείδαν. Και μετά, από στόμα σε στόμα δεν πάτησε κανείς. Έχασκε ο χώρος και τότε σκέφτηκαν. Έπιασαν τα πρακτορεία τουρισμού και καπέλωσαν τις μαθητικές εκδρομές. Κάθε 3ημερη ή 5ήμερη εκδρομή περιελάμβανε στο πρόγραμμά της και επίσκεψη στην έκθεση των «σωμάτων». Έκθεση κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μπήκαν μέσα τα παιδιά και θαύμασαν τον.. άνθρωπο και τον καλλιτέχνη!!
Και επειδή του περίσσεψαν τα δέρματα των ανθρώπων, ο καλλιτέχνης έντυσε καθίσματα και καρέκλες με δέρματα ανθρώπων.

Δεν θα επιμείνουμε στην θεολογική στήριξη της άποψης μας, δεν θα τονίσουμε ότι το σώμα μας είναι ο ναός της ψυχής και γι αυτό είναι σεβαστό.
Θα πούμε ότι, κατά την αρχαιοελληνική μας παράδοση, ο νεκρός ανήκει στον άνθρωπο που … αναχώρησε.

Δεν είναι ο νεκρός άνθρωπος, είναι ο νεκρός του ανθρώπου. 
Είναι ο νεκρός του αδερφού της Αντιγόνης που θυσίασε τη ζωή της για να του αποδώσει τις νεκρικές τιμές. Είναι σεβαστός ο νεκρός του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου. Είναι δέρμα δωρητών σώματος υποστηρίζουν. Θα δώριζαν το σώμα τους, αν ήταν ενήμεροι για το που θα καταλήξει;
Ποιος από μας θα αγόραζε πορτοφόλι από δέρμα ανθρώπου;

Δεν είμαι υπέρ της λογοκρισίας, δεν κάνω λογοκρισία, κριτική κάνω, κρίνω και κατακρίνω αυτόν τον πολιτισμό που μας πλασάρουν. 
Στο Κλεινόν Άστυ, πολιτισμός υπό την αιγίδα του πολύφερνου άρτι αφιχθέντος υπουργού πολιτισμού!!
Άρτι πολιτισμός στην Art Αθήνα.
Πολιτισμός ;
Τέχνη;
Ποια τέχνη;

Τέχνη είναι η προσομοίωση της ζωής του ανθρώπου με σκοπό την προαγωγή του ανθρώπου. 

Η τέχνη πρέπει να βγάζει τα καλύτερα στοιχεία του ανθρώπου, να τα εξιδανικεύει. Όποιος πετυχαίνει καλύτερα αυτό τον σκοπό αυτός κάνει καλή τέχνη, γι αυτό τις είπαν και Καλές τέχνες και τον δημιουργό Καλλιτέχνη.
Μα τα ευτελέστερα, τα χειρότερα τα επονείδιστα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, να τα κάνουμε τέχνη; Που ακούστηκε;

Όταν πρόσφατα, δημόσια και προς χάριν της τέχνης ρήμαξαν ένα φτωχό σκυλάκι, βασανίζοντας  και εκθέτοντας το, τότε εξανέστησαν οι πάντες.
Μα τι διαφορά έχει αυτό που γίνεται σήμερα στον άνθρωπο μ’ αυτό που έγινε στον σκύλο;
Θα μου πείτε, ότι εδώ γίνεται με την θέληση του. Ποια θέληση του; Το ίδιο με τον σκύλο του φέρθηκαν. Τον υποχρέωσαν, τον εξαγόρασαν, τον εκμεταλλεύτηκαν, τον εξευτέλισαν.
Η βία είναι μέρος της ζωής του ανθρώπου, πράγματι, αλλά όταν την προβάλλεις σαν μορφή τέχνης, την προάγεις ως συμπεριφορά, την αναδεικνύεις, την εξιδανικεύεις, τελικά την αποδέχεσαι.

Κάνε ό,τι θες στο δωμάτιο σου, αλλά δημόσια;

Ποιος, πέστε μου έναν που μπορεί να απαντήσει στην απορία ενός παιδιού μπροστά σε αυτό το θέαμα. Αφού δεν μπορούμε να απαντήσουμε τότε δεν μπορούμε και να προβάλουμε τα ευτελέστερα, τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου.

Ντροπή. Αιδώς

Άνθρωποι,
ακυρώστε αυτήν την Έκθεση.
Ακυρώστε την με την απουσία σας.
Ακυρώστε την παρακαλώ.

1 comment:

  1. Νομίζω τέτοιες εκθέσεις δε θα έπρεπε να επιτρέπονται σε άτομα κάτω των 18. Εκτός από αυτό δε θα έπρεπε να τις προβάλλουν τα κανάλια και όλα τα ΜΜΕ. Το βασικότερο όμως δε θα έπρεπε να παίρνουν επιχορήγηση από το κράτος! Από που κι ως που το Υπουργείο Πολιτισμού επιχορηγεί τέτοια εκτρώματα; Με ποιο σκεπτικό ήθελα να ξερα...

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki