Wednesday 22 July 2009

Παναγιώτα Σταθοπούλου, Κούλα Λίλη — Η δική μας Τιέν Αν Μεν...

Στη διαδήλωση της 22 Ιουλίου 1943 εναντίον των Βουλγάρων όρθωσε το ανάστημα της ασπίδα, απέναντι σε ένα άρμα μάχης, που ορμούσε ακάθεκτα εναντίον των διαδηλωτών. Οι ερπύστριες του τανκ την συνέθλιψαν.
  Ήταν και τότε Ιούλης...
Ποιος θυμάται πια την Παναγιώτα Σταθακοπούλου;


Ποιος θυμάται πια την Τιέν Αν Μεν;
Τα στρατεύματα κατοχής προσπαθώντας να εξοικονομήσουν δυνάμεις για το Ανατολικό Μέτωπο σχεδιάζουν να παραχωρήσουν ολόκληρη τη Μακεδονία στη φασιστική Βουλγαρία.




Στις 22 Ιούλη του 1943 ήταν μόλις δεκαεφτά χρόνων. 
Μακριά ξανθοκόκκινα μαλλιά, λευκορόδινη, ορμητική. 
Στις 22 Ιούλη του 1943 η ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου ήταν μια από τους 400.000 αγωνιστές, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που ξεχύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να ματαιώσουν τα σχέδια των ναζί. 

Οι Γερμανοί έβλεπαν ότι η Αντίσταση στις πόλεις και τα βουνά απασχολούσε δώδεκα ολόκληρες μεραρχίες τους στην Ελλάδα. Εδώ και μήνες, στο Ανατολικό Μέτωπο είχαν προβλήματα. Ετσι, για να ελευθερώσουν μερικά στρατεύματα, αποφάσισαν να επεκτείνουν τη βουλγαρική κατοχή έως τη Θεσσαλία.
Από το πρωί εκείνης της μέρας, όλα είχαν νεκρώσει. Λαοθάλασσα ο κόσμος από τις συνοικίες στο κέντρο.
Γερμανικά μηχανοκίνητα, ιταλική καβαλερία, «Ελληνες» χωροφύλακες χτυπάνε στο ψαχνό. Κάποιοι πέφτουν, αλλά η κοσμοπλημμύρα προχωράει. Γύρω στην Ομόνοια γίνονται μάχες. Οι διαδηλωτές έρχονται στα χέρια με τους καραμπινιέρους, νέες κοπέλες αφοπλίζουν χωροφύλακες, ανάπηροι χτυπούν με τα δεκανίκια τους μέσα από τα καροτσάκια.

Στην οδό Ομήρου, η Παναγιώτα προχωράει μπροστά στο τανκς, για να το εμποδίσει να προχωρήσει. Ο Γερμανός την πυροβολεί και περνάει από πάνω της.

Ενα άλλο κορίτσι, η Κούλα Λίλη, βλέποντας το μηχανοκίνητο να πλακώνει το σώμα της Σταθοπούλου, πηδάει πάνω στην ερπύστρια και με το τακούνι της χτυπάει στο πρόσωπο τον οδηγό του. Εκείνος πυροβολεί με το πιστόλι και η Λίλη σωριάζεται θανάσιμα πληγωμένη στην άσφαλτο.

Στις 22 του Ιούλη 1943 τριάντα έπεσαν νεκροί και τριακόσιοι πληγώθηκαν. Όμως, οι Βούλγαροι φασίστες δεν έφτασαν μέχρι τη Θεσσαλία και οι Γερμανοί δεν έφυγαν για το Ανατολικό Μέτωπο...

Οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να αρπάξουν το σώμα της Παναγιώτας και χέρια στοργικά στόλισαν το κεφάλι της πάνω από το σημείο που είχε συντριβεί, με λουλούδια, πριν την παραδώσουν στη μάνα γη...

πηγή

1 comment:

  1. Για σας,

    Συγχαρητηρια για το blog σας.

    προσφατα δημιουργησα ενα blog που ασχολειται με tips & tricks σχετικα με τα blogs.

    Αν εχετε χρονο ριξτε μια ματια στο
    http://www.johnpatrablog.blogspot.com/

    ευχαριστώ.

    johnpatra

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki