Monday 6 July 2009

Kids in the car: Ποια είναι η σωστή θέση για τα παιδιά στο αυτοκίνητο;

Τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών καλό είναι να κάθονται σε παιδικά καθίσματα που «βλέπουν» προς τα πίσω, συνιστά 
η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». 
.
Αν και η συνήθης πρακτική είναι να «βλέπουν» προς τα πίσω μόνο μωρά βάρους έως 9 κιλών (αντιστοιχούν στην ηλικία των 8 μηνών για το μέσο αγοράκι), νεώτερη ανάλυση προγενέστερων μελετών δείχνει πως όταν τα μωρά και τα μικρά παιδιά κοιτάζουν ανάποδα από τη φορά του αυτοκινήτου, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να υποστούν τραύματα στον αυχένα και τον θώρακα.
Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, τα καθισματάκια που «βλέπουν» προς τα πίσω, διατηρούν ευθυγραμμισμένα το κεφάλι, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη των παιδιών.
Έτσι, σε περίπτωση τροχαίου, οι δυνάμεις της πρόσκρουσης μοιράζονται εξίσου σε όλο το σώμα του παιδιού και όχι σε μεμονωμένα τμήματά του, όπως συμβαίνει με τα καθισματάκια που «βλέπουν» προς τα εμπρός.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα 
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

2 comments:

  1. Πολύ ωφέλιμη αυτή η ανάρτησή σου, Χαμομηλάκι, τώρα μάλιστα που ο κόσμος πάει τις καλοκαιρινές του διακοπές και είναι επηρεασμένος από τη θερινή ραστώνη!!

    ReplyDelete
  2. Χαμομηλάκι, ελπίζω η Ελληνική νομοθεσία να είναι αυστηρή σε αυτό το θέμα, διότι εδώ στο Ομαν, καθημερινά βλέπω παιδάκια σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνη να κάθονται σχεδόν πάνω στο κεφάλι του οδηγού! Είναι απίστευτα λυπηρό το πόσο ανεύθυνοι είναι εδώ οι γονείς αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών τους στο αυτοκίνητο....

    Χαιρετισμούς και καλό σου βράδυ

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki