Tuesday 27 October 2009

"Έφυγε", σήμερα τα ξημερώματα, η Έλλη Παππά

...τα βιβλία που φιλοτέχνησε για το γιο της η Έλλη Παππά αποτελούν ακραία μορφή αντίστασης στη βαρβαρότητα της φυλάκισης για πολιτικούς λόγους.

Λόγω των πολιτικών διώξεων της Έλλης Παππά κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, μεγάλο μέρος του αρχείου της έχει χαθεί. Από την περίοδο της φυλάκισής της σώζεται αλληλογραφία, κείμενα και ενθυμήματα, πολλά από τα οποία φυλάχθηκαν από το γιο της και την αδελφή της Διδώ Σωτηρίου. Σε δεκατρία χρόνια φυλακής, δεν έπαψε να δημιουργεί –κατάλληλα για την εκάστοτε ηλικία του– βιβλία για το παιδί που μεγάλωνε με τη φροντίδα της αδελφής της, Διδώς. Γραμμένα ή διασκευασμένα από την ίδια, ζωγραφισμένα και βιβλιοδετημένα στο χέρι με λεπτομέρεια, τα βιβλία που φιλοτέχνησε για το γιο της η Έλλη Παππά αποτελούν ακραία μορφή αντίστασης στη βαρβαρότητα της φυλάκισης για πολιτικούς λόγους. 
Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο - απολογία Έλλης Παππά

 

Απεβίωσε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλλη Παππά, τα ξημερώματα, σε ηλικία 89 χρονών. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920 και ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Αδελφή της ήταν η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. η Έλλη Παππά φοίτησε στη φιλοσοφική και στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές της, λόγω της Κατοχής, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος.
Κατά την εργασία της στην παράνομη έκδοση του Ριζοσπάστη συνεργάστηκε με τον Νίκο Πλουμπίδη και τον Νίκο Μπελογιάννη που έγινε σύντροφός της. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε, αλλά εκείνη δεν εκτελέστηκε λόγω του παιδιού που είχε γεννήσει μέσα στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 1964.
περισσότερα εδώ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki