Wednesday 2 December 2009

Εγκαταλελειμμένα από την πολιτεία τα τρία ανήλικα κακοποιημένα παιδιά

Της Ευας Kαραμανωλη
Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της φρικιαστικής υπόθεσης παιδοφιλίας στο Ιλιον, τα τρία ανήλικα παιδιά –θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βασανιστηρίων– δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να βρουν ηρεμία και ασφάλεια.

Άσχημες συνθήκες

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο αστυνομικός κ. Παύλος Λουκάτος, τα τρία παιδιά εξακολουθούν να ζουν υπό άσχημες συνθήκες, εντελώς εγκαταλελειμμένα από την πολιτεία. 
 Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, τα παιδιά δεν παρακολουθούνται πλέον από παιδοψυχολόγους, κανένας αρμόδιος φορέας δεν ασχολείται μαζί τους, ενώ –πλην του ιδίου– ενδιαφέρον για την πορεία τους δείχνουν μερικοί άνδρες του αστυνομικού τμήματος στο Ιλιον, αλλά και η ειρηνοδίκης που συμμετείχε στην αποκάλυψη της υπόθεσης. 
Όπως τόνισε ο αστυνομικός, δεν τυγχάνουν καλής συμπεριφοράς στο σπίτι της γιαγιάς τους, που έχει αναλάβει την κηδεμονία τους, ενώ όσον αφορά τα άλλα δύο παιδιά (σ. σ. φίλων της οικογένειας που φιλοξενούνταν στο σπίτι και επίσης υπέστησαν κακοποίηση) ζουν σε ανέχεια, αφού κανείς από τους γονείς τους δεν εργάζεται.
«Τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη. Αν μπορείτε να κάνετε κάτι, κυρία πρόεδρε, κάντε το», ζήτησε ο αστυνομικός. 
Τα λόγια του προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα της έδρας, κ. Απόστολου Μακρόπουλου, που κάλεσε τον μάρτυρα να συντάξει υπηρεσιακή επίσημη αναφορά και να την κοινοποιήσει στο δικαστήριο και στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να υπάρξει διέξοδος.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο αστυνομικός μετέφερε στους δικαστές τα όσα του εξιστόρησαν τα κακοποιημένα παιδιά «με παγωμένο βλέμμα». Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Λουκάτος, οι κατηγορούμενοι –ο 86χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ, ο τότε σύντροφος της μητέρας των δύο εκ των τριών παιδιών και ο ιερέας– τα βίαζαν, κάποιες φορές υπό το βλέμμα της μητέρας τους, η οποία επίσης κατηγορείται. 
Ο μάρτυρας δήλωσε πεπεισμένος για την αλήθεια των όσων του εκμυστηρεύθηκαν τα παιδιά. «Δεν είναι δυνατόν σε αυτήν την ηλικία (σ. σ. έντεκα και εννέα ετών) να ξέρουν τόσα για το σεξ». 
Η πεποίθηση του μάρτυρα εδραιώθηκε, όπως είπε ο ίδιος, από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις.
Ζωγραφιές και γράμματα

Ο κ. Λουκάτος προσκόμισε στους δικαστές ζωγραφιές και γράμματα ενός εκ των τριών ανηλίκων, του 11χρονου τότε κοριτσιού, τα οποία μαρτυρούν τον εφιάλτη που έζησε. «Θέλω να σταματήσω να πονάω. Από εδώ και πέρα θέλω μόνο να γελώ», έγραφε το παιδί, ενώ πάνω από ζωγραφιά της στην οποία απεικόνιζε τη μητέρα της, τον συνταξιούχο της ΔΕΗ και τον ιερέα έγραφε τη λέξη «φυλακή».

2 comments:

  1. Στις 19 Ιουνίου, για το ίδιο θέμα, είχα γράψει ένα σχόλιο-ευχή: "Μακάρι να βρίσκονται πάντα δίπλα τους άνθρωποι που θα τους νοιάζονται και θα τους βοηθούν."
    Μάλλον η ευχή μου δεν έπιασε.
    Κρίμα...
    Και τώρα τι;
    Πάμε για ύπνο;

    ReplyDelete
  2. Να συνεχίσεις να κάνεις ευχές Μυρσίνη κι εσύ και όλοι μας.
    Τεράστια η δύναμη της ευχής.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki