Monday 8 March 2010

Παιδιά κύκλωπες στη Φαλούτζα

Σοβαρά καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο νευρικό σύστημα και άλλες ανωμαλίες παρουσιάζουν τα νεογέννητα στη Φαλούτζα, όπου, σύμφωνα με έρευνα του BBC, οι περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών είναι 13 φορές περισσότερες από ό,τι στην Ευρώπη. 
Οι γιατροί στη Φαλούτζα αποδίδουν το φαινόμενο στα όπλα που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός τον Νοέμβριο του 2004 - λευκό φώσφορο και νέου τύπου χημικά αέρια. 
Οι γιατροί έκτοτε προειδοποιούν τις γυναίκες της πόλης να μην τεκνοποιούν...
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο δημοσιογράφος του BBC, Τζον Σίμπσον επισκέφθηκε ένα νέο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης, όπου η παιδίατρος Σαμίρα αλ Ανί δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δύο με τρία περιστατικά γενετικών ανωμαλιών ημερησίως.
Η ίδια βεβαίωσε ότι πριν από την αμερικανική εισβολή στην πόλη αντιμετώπιζε ανάλογα περιστατικά πολύ σπανιότερα, σχεδόν μία φορά το δίμηνο. Στο ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι στη Φαλούτζα πολλά παιδιά είναι παράλυτα ή υποφέρουν από εγκεφαλικές βλάβες. 
Η χειρότερη περίπτωση είναι η γέννηση ενός παιδιού με τρία κεφάλια, η φωτογραφία του οποίου δόθηκε στον δημοσιογράφο. Η παιδίατρος ανέφερε και άλλα τραγικά περιστατικά: «Έχω δει εικόνες από παιδιά - κύκλωπες, με ένα μάτι στη μέση του μετώπου ή παιδιά που γεννήθηκαν με τη μύτη στο μέτωπο», δηλώνει.
Ο αμερικανικός στρατός πάντως περιορίζεται να επισημάνει ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αναφορές που αφορούν την υγεία». «Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι περιβαλλοντικά θέματα προκαλούν προβλήματα υγείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Μάικλ Κιρπάτρικ.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki