Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλάτι σε σχέση με τους ενηλίκους, επειδή η δίαιτά τους περιλαμβάνει πολλά έτοιμα τρόφιμα, όπως ψωμί, δημητριακά, σούπες, αλλαντικά και τυριά.
Οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να λάβουν και οι ίδιοι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΛΟΝΔΙΝΟ
Oι καρδιαγγειακές παθήσεις που συνδέονται με την κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, επεξεργασμένων τροφίμων και γενικότερα «junk food» επιφέρουν τον θάνατο σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στη Βρετανία, προειδοποιεί ανεξάρτητος οργανισμός για την Υγεία.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (ΝΙCΕ) μάλιστα απηύθυνε έκκληση για δραστική μείωση λιπαρών και αλατιού στα φαγητά των φαστ φουντ.
Ο οργανισμός, με οδηγία που εξέδωσε για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι τα «τοξικά» τρανς λιπαρά πρέπει να απαγορευτούν διά παντός από όλα τα τρόφιμα, τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών να περιοριστούν και η πρόσληψη αλατιού να μειωθεί στο μισό ως το 2025.
Ο οργανισμός, με οδηγία που εξέδωσε για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι τα «τοξικά» τρανς λιπαρά πρέπει να απαγορευτούν διά παντός από όλα τα τρόφιμα, τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών να περιοριστούν και η πρόσληψη αλατιού να μειωθεί στο μισό ως το 2025.
Αν αυτές οι αλλαγές εφαρμοστούν, μπορεί να προληφθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν καθημερινά από τις επιπτώσεις των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συνολικά οι καρδιαγγειακές παθήσεις στη Βρετανία ευθύνονται για 150.000 θανάτους ετησίως.
Σύμφωνα με τον ΝΙCΕ οι μη υγιεινές τροφές επιβαρύνουν στον μέγιστο βαθμό τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία καθώς μόνο οι καρδιακές παθήσεις κοστίζουν στο Δημόσιο περίπου 36 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ο οργανισμός προτείνει τα τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών να διατίθενται στην αγορά σε πιο φθηνές τιμές σε σχέση με τα μη υγιεινά τρόφιμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες επιχορηγήσεις.
O μέσος άνθρωπος στη Βρετανία καταναλώνει περισσότερα από οκτώ γραμμάρια αλατιού καθημερινά, όταν ο οργανισμός χρειάζεται για τη λειτουργία του μόλις ένα γραμμάριο. Στόχος του ΝΙCΕ είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού στα 6 γραμμάρια ως το 2015 και στα 3 γραμμάρια ως το 2050.
Σύμφωνα με τον ΝΙCΕ οι μη υγιεινές τροφές επιβαρύνουν στον μέγιστο βαθμό τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία καθώς μόνο οι καρδιακές παθήσεις κοστίζουν στο Δημόσιο περίπου 36 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ο οργανισμός προτείνει τα τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών να διατίθενται στην αγορά σε πιο φθηνές τιμές σε σχέση με τα μη υγιεινά τρόφιμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες επιχορηγήσεις.
O μέσος άνθρωπος στη Βρετανία καταναλώνει περισσότερα από οκτώ γραμμάρια αλατιού καθημερινά, όταν ο οργανισμός χρειάζεται για τη λειτουργία του μόλις ένα γραμμάριο. Στόχος του ΝΙCΕ είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού στα 6 γραμμάρια ως το 2015 και στα 3 γραμμάρια ως το 2050.
Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλάτι σε σχέση με τους ενηλίκους, επειδή η δίαιτά τους περιλαμβάνει πολλά έτοιμα τρόφιμα, όπως ψωμί, δημητριακά, σούπες, αλλαντικά και τυριά. Οι παρασκευαστές τροφίμων πρέπει να λάβουν και οι ίδιοι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι παρακινούμε τον κόσμο να προτιμήσει τις σαλάτες από τα πατατάκια. Σημαίνει ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα πατατάκια που όλοι απολαμβάνουμε κατά καιρούςείναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά» υπογράμμισε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του ΝΙCΕ, καθηγητής κ. Μάικ Κέλι. Ο οργανισμός υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει κίνητρα στους αγρότες προκειμένου να παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και να απαγορεύσει τη λειτουργία εστιατορίων φαστ φουντ κοντά στα σχολεία.
ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
«Αυτό δεν σημαίνει ότι παρακινούμε τον κόσμο να προτιμήσει τις σαλάτες από τα πατατάκια. Σημαίνει ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα πατατάκια που όλοι απολαμβάνουμε κατά καιρούςείναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά» υπογράμμισε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του ΝΙCΕ, καθηγητής κ. Μάικ Κέλι. Ο οργανισμός υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει κίνητρα στους αγρότες προκειμένου να παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και να απαγορεύσει τη λειτουργία εστιατορίων φαστ φουντ κοντά στα σχολεία.
ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα τρανς λιπαρά να απαγορευτούν από όλα τα τρόφιμα και τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού να μειωθούν.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική να εστιάσει περισσότερο στη δημόσια υγεία, διασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαίοι αγρότες πληρώνονται για την παραγωγή υγιεινών τροφών.
Τα τρόφιμα με χαμηλά επίπεδα αλατιού και λιπαρών να διατίθενται στην αγορά σε πιο φθηνές τιμές σε σχέση με τα μη υγιεινά τρόφιμα
Junk food kills more than 40,000 in the UK every year
LONDON
More than 40,000 Britons are dying unnecessarily every year because of high levels of salt and fat in their diets, a government health watchdog has warned.
In a landmark guidance to the government, the National Institute for Health and Clinical Excellence said that junk food have wreaked a "terrible toll of ill health" on Britain and placed a "substantial" strain on the economy.
The organisation calls for sweeping changes to food production and government policy to encourage lifestyle changes, and to reduce the amount of salt and saturated fat the nation consumes.
It says "toxic" artificial fats known as trans fats should be banned. The organisation says that the government should consider introducing legislation if food manufacturers fail to make their products healthier.
The health watchdog says there are about 5 million people in the country suffering the effects of cardiovascular disease and that it causes 150,000 deaths annually.
It says 40,000 of these deaths could be prevented, and hundreds of millions of pounds saved, if its measures were introduced.
In a landmark guidance to the government, the National Institute for Health and Clinical Excellence said that junk food have wreaked a "terrible toll of ill health" on Britain and placed a "substantial" strain on the economy.
The organisation calls for sweeping changes to food production and government policy to encourage lifestyle changes, and to reduce the amount of salt and saturated fat the nation consumes.
It says "toxic" artificial fats known as trans fats should be banned. The organisation says that the government should consider introducing legislation if food manufacturers fail to make their products healthier.
The health watchdog says there are about 5 million people in the country suffering the effects of cardiovascular disease and that it causes 150,000 deaths annually.
It says 40,000 of these deaths could be prevented, and hundreds of millions of pounds saved, if its measures were introduced.
THE DAILY TELEGRAPH
todayonline
No comments:
Post a Comment