Tuesday 15 June 2010

«Θεέ βοήθα. Μας σκοτώνουν σαν ζώα» - “God help us … they are killing Uzbeks like animals”


Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη Ος, Ουζμπέκοι, κάνουν λόγο για γενοκτονία και αναφέρουν ότι συμμορίες Κιργιζίων, με τη βοήθεια του στρατού καίνε τα σπίτια τους και πυροβολούν τους κατοίκους καθώς εκείνοι φεύγουν. «Θεέ βοήθα μας. Σκοτώνουν Ουζμπέκους σαν ζώα. Σχεδόν ολόκληρη η πόλη φλέγεται», επισήμανε ο Ουζμπέκος Ντιλμουράντ Ισάνοφ από την Ος. 

Ανθρωπιστική τραγωδία στην Κιργισία με 100.000 Ουζμπέκους πρόσφυγες να έχουν συρρεύσει στα σύνορα, αναζητώντας ασφάλεια μακριά από πλήθη Κιργίζιων που τους επιτίθενται.
Ethnic Uzbeks gather near the Kyrgyz-Uzbek border in southern Kyrgyzstan. Photograph: D Dalton Bennett/AP
Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στο Κιργιστάν, όπου μαίνονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής οι εθνοτικές συγκρούσεις, ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπεκους. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ρωσικό τάγμα αλεξιπτωτιστών έφτασε στην κέντρο ασιατική χώρα για την προστασία των Ρώσων στρατιωτών και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων:  «Αποστολή της δύναμης που μόλις έφτασε είναι να ενισχύσει την άμυνα των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών και των οικογενειών τους».
Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν είχε ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα ταραχών στα νότια της χώρας.
Οι νεκροί ανέρχονται στους 97 και στους 1.247 οι τραυματίες στις περιοχές Ος και Τζαλαλαμπάντ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν.

Video, images of Kyrgyzstan refugees caught in crisis

«Σκοτώνουν κόσμο, καίνε την πόλη»
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 75.000 Ουζμπέκοι, κυρίως ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα, εγκατέλειψαν ήδη το Κιργιστάν εν μέσω πληροφοριών ότι ομάδες Κιργιζίων καίνε χωριά Ουζμπέκων και σφάζουν τους κατοίκους τους.  
Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη Ος, Ουζμπέκοι, κάνουν λόγο για γενοκτονία και αναφέρουν ότι συμμορίες Κιργιζίων, με τη βοήθεια του στρατού καίνε τα σπίτια τους και πυροβολούν τους κατοίκους καθώς εκείνοι φεύγουν. «Θεέ βοήθα μας. Σκοτώνουν Ουζμπέκους σαν ζώα. Σχεδόν ολόκληρη η πόλη φλέγεται», επισήμανε ο Ουζμπέκος Ντιλμουράντ Ισάνοφ από την Ος.
Πολλοί από τους πρόσφυγες φέρουν τραύματα από πυρά, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών στο Ουζμπεκιστάν. Για τους πρόσφυγες αυτούς, στήνονται καταυλισμοί.

Αρνείται κάθε ανάμειξη
Ο εξόριστος πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, ο οποίος ανατράπηκε τον Απρίλιο, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις αιματηρές συγκρούσεις. Από τη Λευκορωσία όπου βρίσκεται ο Μπακίγεφ χαρακτήρισε «αισχρά ψέματα» τις αναφορές για εμπλοκή του στις συγκρούσεις και τόνισε πως η προσωρινή κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την εξέγερση του Απριλίου αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ταραχές. Αξιωματούχοι του Κιργιστάν είχαν κατηγορήσει υποστηρικτές του Μπακίγεφ, για πρόκληση των ταραχών με στόχο να πλήξουν τη νέα πολιτική αρχή στη χώρα. 

Έκκληση για ηρεμία από τη Γερμανία
Η Γερμανία κάλεσε σήμερα τις αντίπαλες ομάδες στο Κιργιστάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Είμαι πολύ ανήσυχος για την συνεχιζόμενη κατάσταση έντασης και τις συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν, οι οποίες έχουν κοστίσει ήδη πολλές ανθρώπινες ζωές. Καλώ κάθε πλευρά να σταματήσει άμεσα τις βιαιοπραγίες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. Ο ίδιος τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλισθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες. Στο ανακοινωθέν του ο Βεστερβέλε τονίζει πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο Γερμανοί υπήκοοι βρίσκονται στην πόλη Ος, επίκεντρο των συγκρούσεων.
Αν και οι Ουζμπέκοι στο Κιργιστάν δεν ξεπερνούν το 15% επί του συνολικού πληθυσμού, στο νότο και στην κοιλάδα Φεργκάνα, όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις, αγγίζουν-σε ορισμένες περιοχές- και το 50% του πληθυσμού. Οι εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή είναι οι χειρότερες από το 1990, όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έστειλε σοβιετικά στρατεύματα στην Ος, ύστερα από το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε ταραχές που εκδηλώθηκαν με αφορμή διαμάχες για την ιδιοκτησία γης.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki