Monday 5 July 2010

Περιμένω μωρό και έχω ενοχλήσεις...
Common ailments during pregnancy

Πως να ανακουφιστείς από τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Common ailments during pregnancy

Το μικρό λεξικό των ενοχλήσεων στην εγκυμοσύνη
paidorama

Αδιαθεσία-Ναυτία

Πολλές γυναίκες υποφέρουν στην αρχή της εγκυμοσύνης από πρωινή ναυτία. Αυτό οφείλεται στο ότι το έμβρυο, μέσω της παραγωγής των κυττάρων αφήνει με αυξημένο τρόπο ορμόνες να περνούν στην κυκλοφορία της μητέρας. Αυτές ερεθίζουν το κέντρο εμετού στον εγκέφαλο.
Μετά από τρεις μήνες περίπου ο οργανισμός θα έχει συνηθίσει στα ψηλά επίπεδα των ορμονών. Κι έτσι όπως εμφανίστηκαν η ναυτία και η τάση εμετού έτσι ξαφνικά εξαφανίζονται.Τους πρώτους τρεις μήνες είναι ωφέλιμο να περνάτε τη μέρα σας με αργό ρυθμό.
Εάν εργάζεστε, ας σας δώσει ο γιατρός μια αντίστοιχη βεβαίωση.

Φαγητό και ποτό
Πριν σηκωθείτε κιόλας από το κρεβάτι προσπαθήστε να τρώτε κάτι, π.χ. ψωμί, κράκερς, ή αποξηραμένα φρούτα.
Πίνετε ένα ελαφρώς γλυκό τσάι μέντας,ηρεμεί και ανεβάζει πάλι τις τιμές του σακχάρου του αίματος. Επίσης και το τσάϊ από βότανα όπως το μελισσοβότανο, η μέντα, τα φύλλα βατόμουρου και το χαμομήλι διώχνουν τη ναυτία. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τσάι λεμονιού ή τζίντζερ (υπάρχουν στο μαγαζί βιολογικών προϊόντων ).
 
Προσέχετε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή ,
  • να τρώτε κυρίως πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Να πίνετε όσο το δυνατό πιο πολλά υγρά-δοκιμάστε ό,τι σας αρέσει πιο πολύ : Νερό, παγωμένα ποτά (νερό,γάλα,ζαχαρούχα Soft Drinks) ή τσάι και ζωμό λαχανικών. Μια εναλλακτική λύση για τα ποτά είναι τα φρούτα που περιέχουν νερό (π.χ. καρπούζι, σταφύλια) ή ένα παγωτό, ένα παγάκι, ένα λεμόνι.
  • Αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές και τις τροφές που είναι πολύ πικάντικες. Αναλώνετε μικρά γεύματα σε περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα:
  • Τσιμπήστε ένα παξιμάδι, μασουλήστε άβραστες νιφάδες βρώμης ή τρώτε κάπου κάπου μια μπανάνα, για να μη μένει άδειο το στομάχι.
Βέβαια το καλύτερο φάρμακο για τη ναυτία είναι να μην την αφήσετε να εμφανιστεί καθόλου.  
Το να μασουλάτε πασατέμπο για παράδειγμα τονώνει τη ροή του σιέλου, και η ναυτία υποχωρεί.
Έντονες μυρωδιές, λ.χ. βαριά αρώματα, κρύο καπνό τσιγάρου σε μπαρ ή τις αναθυμιάσεις της κουζίνας καλύτερα να τα αποφεύγετε και να αερίζετε τακτικά πολύ καλά σπίτι και γραφείο. 
Η μύτη σας τώρα αντιδρά με περισσότερη ευαισθησία.
Ενάντια στη ναυτία βοηθούν και τα αιθέρια έλαια όπως το περγαμόντο, το μανταρίνι,η μέντα ή το λεμόνι(υπάρχουν στο μαγαζί βιολογικών προϊόντων).

Είστε κουρασμένη; 

Η ναυτία μπορεί να έχει σχέση και με το στρες και με την υπερκόπωση. Γι αυτό είναι σημαντικό να προσφέρετε στον εαυτό σας κάπου κάπου μιαν ήρεμη ώρα- διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή με το να ξαπλώνετε στον καναπέ.
Εάν εργάζεστε όλη τη μέρα θα έχετε μόνο τα Σαββατοκύριακα την ευκαιρία να το κάνετε, ωστόσο μπορείτε τουλάχιστον αυτές τις μέρες να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για μεσημεριανό ύπνο. Μέσα στην εβδομάδα μπορείτε να καθιερώσετε μια ώρα ανάπαυσης δίνοντας έναν τελετουργικό τόνο...
Η κίνηση τονώνει τον μεταβολισμό του σώματος. Γυναίκες που κάνουν γυμναστική πριν αλλά και στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης κατά κανόνα έρχονται πιο λίγο αντιμέτωπες με την ναυτία. Αυτό υποδεικνύουν οι γυναικολόγοι.
Η κίνηση υποστηρίζει τον μεταβολισμό κι αυτό διευκολύνει την προσαρμογή των ορμονών. Καλά είδη σπορ για έγκυες είναι λόγου χάρη το κολύμπι, το Walking, και η γυμναστική στο νερό.
Ειδικά στους τρεις πρώτους μήνες οι γυναίκες πρέπει να συνηθίσουν στη σκέψη πως σύντομα θα γίνουν μητέρες. Ίσως να σας βοηθήσει μια συνομιλία με μια έμπειρη φίλη σας, με τη μαία ή τη γυναικολόγο σας.
Στο άρθρο αυτό θα βρείτε:
Το μικρό λεξικό των ενοχλήσεων στην εγκυμοσύνη
Αδιαθεσία-Ναυτία
Ακράτεια
Αϋπνία
Δόντια και ούλα
Δυσπεψία
Δύσπνοια
Κιρσός
Φαγούρα
Κούραση
Κράμπες στη γάμπα
Οιδήματα
Πόνοι στην πλάτη
Συστολή της μήτρας

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki