Friday 3 September 2010

Βίαζαν γυναίκες και βρέφη κάτω από τη μύτη των κυανοκράνων - What Did UN Peacekeepers Know About the Mass Rape in DRC?

Φρικαλεότητες από αντάρτες στο Ανατολικό Κονγκό

Η αποστολή του ΟΗΕ δέχθηκε σκληρή κριτική, επειδή δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον τοπικό πληθυσμό, δεδομένου μάλιστα πως οι βιασμοί διαπράχθηκαν σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τη βάση του ΟΗΕ.
Δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία «πρωτεύουσα των βιασμών» από την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ. 
Κατά την πρόσφατη επίθεση ανταρτών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 240 γυναίκες, κορίτσια και μωρά βιάστηκαν μαζικά, μπροστά στα έντρομα µάτια των συγγενών τους.
Οι αντάρτες των επαναστατικών δυνάμεων Μάι Μάι και των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντας είχαν καταλάβει την πόλη Λουβούνγκι του Κονγκό από τις 30 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. 

Επί τέσσερις ηµέρες κατέστρεφαν, λεηλατούσαν και βίαζαν: «Πολλές γυναίκες είπαν πως τις βίασαν μέσα στα σπίτια τους, μπροστά στα παιδιά και τους συζύγους τους. Πολλές είπαν πως βιάστηκαν επανειλημμένως από τρεις έως έξι άνδρες», δήλωσε ο Γουίλ Κρέιγκιν, µέλος διεθνούς οργάνωσης αρωγής. «Άλλες, τις έσυραν και τις βίασαν στο γειτονικό δάσος». Ακόμα και μωρά βιάστηκαν, ηλικίας ενός μηνός και πάνω...

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν πως ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για τους βιασμούς στις 12 Αυγούστου. Σε µία αναφορά όµως του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, µε ημερομηνία 10 Αυγούστου, γίνεται λόγος για βιασμούς τουλάχιστον 25 γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος απολογισμός μιλούσε για 150 θύματα.

«Η Αποστολή για τη Σταθεροποίηση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Μonusco) έλαβε νέες αναφορές για βιασμούς στο Ανατολικό Κονγκό», ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φαρχάν Χακ. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις: 240.
Η αποστολή του ΟΗΕ δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον τοπικό πληθυσµό, δεδοµένου μάλιστα πως οι βιασμοί διαπράχθηκαν σε απόσταση µόλις 30 χιλιομέτρων από τη βάση του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η Μonusco υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε για τους βιασμούς τουλάχιστον µία εβδομάδα μετά την απομάκρυνση των ανταρτών. Και πιθανολογεί πως η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι φοβόντουσαν για αντίποινα των ανταρτών ή αισθάνονταν ντροπή για τους βιασμούς. Προκειμένου μάλιστα να αισθάνονται πιο ασφαλείς, η Μonusco υποστηρίζει πως πύκνωσε τις περιπολίες στην περιοχή.

Οι αντάρτες χρησιμοποιούν συστηματικά τον βιασμό προκειμένου να ταπεινώσουν τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Στο Ανατολικό Κονγκό, καταγγέλθηκαν πέρσι περισσότεροι από 8.300 βιασμοί – και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός είναι μόλις ένα κλάσμα του πραγματικού. Η τελευταία επίθεση στο Κονγκό υπήρξε μεγάλο πλήγμα για τον ΟΗΕ, ο οποίος διατηρεί στη συγκεκριμένη περιοχή τη μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη – 20.000 άνδρες.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki