Monday 20 December 2010

Πάπας Βενέδικτος: «Το '70 η παιδοφιλία δεν ήταν ανάθεμα»

«Tα εγκλήματα των ιερέων πρέπει να ειδωθούν με τα τότε δεδομένα, όταν η παιδική πορνογραφία, η χρήση ναρκωτικών και το τράφικινγκ θεωρούνταν ως έναν βαθμό φυσιολογικά, παρόλο που μια ολόκληρη γενιά παιδιών υπέστη ζημιά» (!!)

Να βρούμε το λάθος στο μήνυμά μας, που επέτρεψε την εξάπλωση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, ζήτησε τη Δευτέρα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’.


Ενώ αποδέχθηκε την ευθύνη για το σκάνδαλο, ο Πάπας Βενέδικτος είπε ότι τα περιστατικά κακοποίησης πρέπει να ειδωθούν μέσα στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής της δεκαετίας του '70, όταν δηλαδή η παιδοφιλία δεν θεωρείτο το απόλυτο κακό, όπως σήμερα.

Τα σχόλια αυτά έγιναν προς τους καρδιναλίους του Βατικανού και τους αρχεπισκόπους που συγκεντρώθηκαν για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη ομιλία του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Αφού τόνισε ότι οι περισσότεροι ιερείς προσφέρουν καλό και τίμιο έργο, συμπλήρωσε ότι οι αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2010 πήραν «ασύλληπτες διαστάσεις» και ανάγκασαν την Εκκλησία να υποστεί εξευτελισμό.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε όσο μπορούμε τη ζημιά που έγινε, να διορθώσουμε όσο είναι δυνατόν τις αδικίες που συνέβησαν» είπε ο Πάπας Βενέδικτος.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πήγε λάθος στο μήνυμά μας, σε ολόκληρο τον τρόπο με τον οποίο εναρμονιζόμαστε με την χριστιανική ζωή, που επέτρεψε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα» είπε.

Πριν από λίγο καιρό είχε αναγνωρίσει ότι το σκάνδαλο ήταν αποτέλεσμα της αμαρτίας στο εσωτερικό της Εκκλησίας και ότι η Εκκλησία πρέπει να βρει έναν τρόπο να μετανοήσει και να αποζημιώσει τα θύματα.

Ωστόσο, τα σχόλια της Δευτέρας υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιο εγγενές πρόβλημα στον τρόπο, με τον οποίο κατανοήθηκε ο χριστιανισμός και το μήνυμά του στον σύγχρονο κόσμο και επέτρεψε στην εξάπλωση της κακοποίησης.
Το σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων ξέσπασε πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2002. Το 2010 αποκαλύφθηκαν χιλιάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών από καθολικούς ιερείς σε όλο τον κόσμο, ενώ οι αρχιεπίσκοποι κάλυπταν παιδόφιλους και οι αξιωματούχοι του Βατικανού έκαναν τα στραβά μάτια για δεκαετίες.

Το Βατικανό τώρα αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις με αποσχηματισμό ιερέων με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο, οι δικηγόροι θυμάτων ζητούν από το Βατικανό να καταγγέλλει σεξουαλικά εγκλήματα στην αστυνομία και και να παρέχει πληροφορίες για γνωστούς παιδόφιλους.
«Γνωρίζουμε την ιδιαίτερη βαρύτητα αυτής της αμαρτίας που διέπραξαν ιερείς και τη δική μας ευθύνη» είπε ο Βενέδικτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα εγκλήματα των ιερέων πρέπει να ειδωθούν με τα τότε δεδομένα, όταν η παιδική πορνογραφία, η χρήση ναρκωτικών και το τράφικινγκ θεωρούνταν ως έναν βαθμό φυσιολογικά, παρόλο που μια ολόκληρη γενιά παιδιών υπέστη ζημιά.

3 comments:

  1. Επηδεί υπάρχει έκπτωση στο Δόγμα υπάρχει και η ανηθικότης ,το ίδιο ισχυεί και στο ανάποδο...δηλαδή εκεί που υπάρχει έπτωση στην ηθική ζωή εάν δεν υπάρξει μετάνοια είναι θέμα χρόνου να εκφράσουμε και κακοδοξία!Λέει ο Άγιος Νεκτάριος για τους πάπες:"Οι Πάπες και αμαρτάνουσι και κολάζονται και θα κολάζονται μέχρι της Δευτέρας Παρουσίας.Ίσως και αιωνίος...λέγοντας ο Πάπας πώς είναι η κεφαλή της εκκλησίας(των ρωμαιοκαθολικών-παπικών-φραγκολατίνων),εξόρισε απο τη Δυτική "εκκλησία"τον Χριστό..."(Μελέτη Ιστορική περι των αιτιών του Σχίσματος)!!!

    ReplyDelete
  2. Η κατάχρηση εξουσίας είναι φαινόμενο γνώριμο όχι μόνο στα του βατικανού, αλλά και στους κόλπους της ορθόδοξης εκκλησίας. Τα περιστατικά πολλά, οι τιμωρίες ανύπαρκτες. Δεν είναι θέμα έκπτωσης δόγματος, άλλα έκπτωσης ψυχής και αυτή η έκπτωση είναι καταδικαστέα. Ακόμα πιο καταδικαστέα όμως είναι η αφελής αντίληψη πως ο ρασοφόρος είναι και αναμάρτητος..

    ReplyDelete
  3. Νεφέλη,
    τί νέα έχεις από τό Μαράκι μας;

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki