Thursday 3 March 2011

Προ των πυλών ναρκωτικά νέας γενιάς
Καμπανάκι για τους γονείς
Spice: A Dangerous New Drug

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της INCB, τα ναρκωτικά νέας γενιάς είναι διαθέσιμα μέσω καταστημάτων λιανικού εμπορίου (!) 
ενώ κυκλοφορούν ελεύθερα και στο διαδίκτυο.
Spice: A Dangerous New Drug

Ναρκωτικά νέας γενιάς και συνθετικές ουσίες που προστίθενται σε… μίγματα βοτάνων μπορούν να εισβάλουν πολύ εύκολα σε κάθε σπίτι, προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου για τα Ναρκωτικά (INCB) του ΟΗΕ και κάλεσε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί η παρασκευή και διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων. Στην Ελλάδα τα μέλη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι τα νέα, βλαβερά ναρκωτικά που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη, διαφημίζονται ως… άλατα μπάνιου, λίπασμα, αρωματικά στικ ή φυτικά τρόφιμα.
Τα νέα ναρκωτικά παρασκευάζονται με ελαφριά τροποποίηση της μοριακής δομής των ελεγχόμενων ουσιών. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της INCB, τα ναρκωτικά νέας γενιάς είναι διαθέσιμα μέσω καταστημάτων λιανικού εμπορίου (!) ενώ κυκλοφορούν ελεύθερα και στο διαδίκτυο. Μάλιστα, μέσω του διαδικτύου διακινούνται μέχρι και λεπτομερείς οδηγίες για την παρασκευή τους.
Ένα από τα πιο γνωστά ναρκωτικά νέας γενιάς είναι -όπως αναφέρει η έκθεση- η «μεφεδρόνη». Η ουσία αυτή αποτελεί συνθετικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, έχει επίδραση παρόμοια με της κοκαΐνης, των αμφεταμινών και του «έκστασις» και ευθύνεται για πολλούς θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μεφεδρόνη πρωτοεμφανίστηκε ευρέως στην Ευρώπη την τελευταία τριετία και η απήχησή της στους νέους αυξάνεται συνεχώς. Εκτιμάται ότι η μεφεδρόνη είναι πλέον η τέταρτη πιο διαδεδομένη ναρκωτική ουσία στην ΕΕ μετά την κάνναβη, το «έκστασις» και την κοκαΐνη.
Οι ειδικοί του ΚΕΘΕΑ τονίζουν ότι τα ναρκωτικά νέας γενιάς προκαλούν σοβαρές παρενέργειες στους χρήστες, όπως ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, απώλεια συγκέντρωσης και προσωρινή απώλεια μνήμης.
Βότανα με… ναρκωτικά
Σύμφωνα με την έκθεση της INCB, ιδιαίτερα γνωστά στους νέους είναι και τα προϊόντα Spice. Πρόκειται για μίγματα βοτάνων, στα οποία προστίθενται νέα συνθετικά κανναβινοειδή που έχουν πολύ ισχυρή δράση στους υποδοχείς του εγκεφάλου. 
Τα βότανα αυτά διαφημίζονται ως νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες, ως «εξωτικά προϊόντα» και η φήμη τους εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα Spice πλασάρονται συνήθως στο εμπόριο ως «αρωματικά θυμιάματα» ή ως «φυτικά μίγματα». Οι νέοι τα καπνίζουν είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με κάνναβη, ενώ κυκλοφορούν και σε μορφή αρωματικών στικ τα οποία οι νέοι ανάβουν και τα εισπνέουν!
Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ εκπέμπουν SOS και επισημαίνουν ότι οι παρενέργειες των Spice είναι ανάλογες της ψυχοτρόπου δράσης των κανναβινοειδών.

Καμπανάκι για τους γονείς
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κύριο μήνυμα των νέων μελετών είναι ότι η κοινωνία και κυρίως οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, αφού πλέον τα ναρκωτικά μπορούν να κυκλοφορούν σε τόσο περίεργες μορφές ώστε να μη γίνεται καν αντιληπτό ότι πρόκειται για ναρκωτικές ουσίες. 

 «Η μόνη λύση για τους γονείς είναι να εξοικειωθούν με τη νέα πραγματικότητα και να είναι κοντά στα παιδιά τους,αφού ο κίνδυνος καραδοκεί» τονίζει ο κ. Πίστος. Παράλληλα, το βλέμμα των αρμοδίων κρατικών αρχών οφείλει να πέσει στο Ιnternet, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια «μεγάλη αγορά ναρκωτικών». 
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το Διαδίκτυο αποτελεί το εικονικό «σπίτι» εκατομμυρίων παιδιών, εφήβων και νέων οι οποίοι με μια απλή αναζήτηση μπορούν να εκτεθούν σε χιλιάδες δικτυακούς τόπους που πλέκουν το εγκώμιο επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών αποσιωπώντας τις αρνητικές επιδράσεις τους. 
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι το να φθάσει στην πόρτα ενός εφήβου μια τέτοια ουσία απέχει μόνο ένα... κλικ με το ποντίκι. Ας μην αφήσουμε τα παιδιά μας να πιαστούν σαν ποντίκια στη φάκα επιτηδείων... 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki