Saturday 16 April 2011

Μαμά, μπαμπά, που θα πάμε αυτό το Σαββατοκύριακο;;

Πάμε Σαββατοκύριακο 
.
Ας καλωσορίσουμε τις άγιες ημέρες του Πάσχα και ας τις αφήσουμε 
να μας γεμίσουν ελπίδα και παιδική ανεμελιά!

Παίζω και Μαθαίνω

Μέσα από ανοιξιάτικους αγερμούς, ήρθ’ ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια  και μαζεύει τα παιδάκια το Σάββατο στο Σχολείο Παιχνιδιού, για να τους μάθει λαϊκά δρώμενα για το Πάσχα, να πλάσουν «λαζαράκια», αλλά και να κατασκευάσουν την γιγαντόκουκλά του. 
Και την Κυριακή, τα παιδιά θα δημιουργήσουν την προσωπική τους λαμπάδα για την νύχτα της Ανάστασης, γνωρίζοντας τα έθιμα της χώρας μας που σχετίζονται με τις λαμπάδες της Λαμπρής  και θα κατασκευάσουν καλάθια, με πασχαλιάτικους μποναμάδες , στολίδια και λιχουδιές!
Πασχαλινά ταξίδια στην Ελλάδα ξεκινάμε την Κυριακή από το Μουσείο Μπενάκη ως τα Δωδεκάνησα, από τα Επτάνησα ως την Μακεδονία και την Κρήτη, για να γνωρίσουμε τόπους και ανθρώπους. Αλλά και για να μάθουμε τις ελληνικές παραδόσεις, φτιάχνοντας πήλινα πασχαλινά αβγά  στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

Αυτό το Σαββατοκύριακο του Απριλίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα στολίδια της λαμπάδας τους , να κατασκευάσουν το δικό τους λαζαράκι και να τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λαζάρου , στο Παιδικό Μουσείο. Αλλά και στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, τα παιδιά θα συναντήσουν πασχαλινές εκπλήξεις και, μέσα από κατασκευές και παιχνίδια, θα ανακαλύψουν τί σχέση έχει το μαγικό αυγό του Πάσχα… και οι πεταλούδες ! 

Μια μαγική διαδικασία, εκπαίδευσης, χαράς, και παιχνιδιού, θα ζήσουν τα παιδιά στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας την Κυριακή, γνωρίζοντας χρώματα από την φύση  και παίζοντας με φυτά που βάφουν, αλλά και με υφάσματα που... βάφονται! Ενώ και στο Μουσείο Ηρακλειδών, θα βουτήξουν στο μπαούλο με τα χρώματα και θα ανασύρουν κουμπιά και σύρματα χρωματιστά, κλωστές και χαρτάκια, υφάσματα λουλουδιασμένα και κορδέλες, για να φτιάξουν μόνοι τους έναν μικρό, πρωτότυπο και ολάνθιστο… κήπο της Ανάστασης ! 

Μύθοι και Παραμύθι

Ένα τρυφερό παραμύθι, μια πασχαλινή ιστορία αγάπης  για την εσωτερική μετανάστευση, τις παιδικές φιλίες και το Πάσχα του Πασχάλη  θα μας αφηγηθεί η συγγραφέας κα Μαρία Ανδρικοπούλου, το Σάββατο στον Παιδικό ΙΑΝΟ.
Και την Κυριακή στο βιβλιοπωλείο Απρόβλεπτο, θα τραγουδήσουμε ό,τι αγαπάμε, μαζί με τον Πασχάλη Τσαρούχα,  θα μιλήσουμε για τα κλασικά παραμύθια και θα ακούσουμε τους μύθους του Αισώπου.

Ανοίγουμε αυλαία

«Κλέφτης αρπάζει την κότα που κάνει κόκκινα αυγά και το Πάσχα βρίσκει το χωριό με βαρυχειμωνιά...» Οι πιο ωραίες ιστορίες του Πάσχα, από κούκλες θεάτρου, αυτό το Σάββατο συναντώνται στο Art Gallery Café.
Αλλά και ακόμη μια ξεχωριστή ιστορία θα παρακολουθήσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, για ένα αγόρι με μαγικά δάκτυλα, για την ομορφιά της μουσικής και την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, που μας παρουσιάζουν μαριονέτες στο Θέατρο ΠΚ… «Σε έναν παλιό νερόμυλο δίπλα σ’ ένα ποτάμι, σε ένα μέρος μακρινό, που η φαντασία δε φτάνει….»

Πάμε Παντού

Μέσα από τις μυρωδιές της Άνοιξης και τα πασχαλινά χρώματα, το Studio Μελίτη οργανώνει ένα διήμερο πασχαλινό bazaar, όπου θα βρούμε μοναδικές χειροποίητες λαμπάδες και πολλά δωράκια, για τα μικρά μας… βαφτιστηράκια!

Άλλο ένα πασχαλινό bazaar στο athensheart  θα συναντήσουμε, όπου θα βρούμε πασχαλινές λαμπάδες για μικρούς και μεγάλους και πολλά, χαρούμενα πασχαλινά διακοσμητικά είδη, με την σφραγίδα του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής θα στηθεί το Σάββατο στην ΠΥΡΝΑ, για όσους μικρούς μάγειρες και μαγείρισσες θέλουν να ζυμώσουν, να πλάσουν και να ψήσουν παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια ενώ την Κυριακή, θα πάρουμε τα μικρά ΠΥΡΝΑκια από το χέρι για μια βόλτα στο Ναό του Ολυμπίου Διός και στο Καλλιμάρμαρο , όπου θα μάθουν την ιστορία των μνημείων, με οδηγό την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό, κα Εβίτα Τσιώλη.

Μια ξεχωριστή πασχαλινή εμπειρία θα ζήσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο και κατά μήκος του πεζόδρομου της οδού Δράκου έως τη… «ΦΩΛΙΑ», σε ένα Kid Festival γεμάτο εργαστήρια, δώρα και πολλές λιχουδιές. Κάθε αυγό κι ένα δώρο, στο κυνήγι των αυγών κι όποιος βρει το άσπρο αυγουλάκι… του αξίζει και το μεγαλύτερο δωράκι.

Γιγάντια αυγά-μπαλόνια και ο μπαμπάς και η μαμά θα τρέξουν μαζί με τα παιδιά … πίσω από το κουνέλι, σε μια κούρσα κουνελιών . Ποιός θα κερδίσει τον χρυσό σκούφο? Θα το μάθουμε όταν θα πλάσουμε κουλουράκια , παρέα με τους μικρούς μας ζαχαροπλάστες.

Την παραμυθοκλωστή θα ξετυλίξουμε μαζί με τα παιδιά, για να βρούμε πώς γεννήθηκαν τα πιο περίεργα αυγά του κόσµου , που μόλις φτιάξαμε!
Θα δημιουργήσουμε χρωματιστά μπουκέτα με τα πιο όμορφα πασχαλινά λουλούδια  από χαρτί και καμπανάκια και θα φτιάξουμε φαναράκια, που θα «φυλάξουν» την φλόγα της ανάστασης.
Κάθε είδους καμπανούλα από τους μικρούς καμπανιστές , θα ξυπνήσει τους ήχους της Άνοιξης, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά μας το Πάσχα.

Κι όταν το παιχνίδι τελειώσει μικροί και μεγάλοι, ξεκινάμε για μια όμορφη ποδηλατάδα  στον καταπράσινο Λουμπαρδιάρη, με όχημα το δικό μας ποδήλατο ή το πατίνι μας…
Καλό και δημιουργικό Σαββατοκύριακο! Ψήστε, κατασκευάστε, βάψτε, χορέψτε και τραγουδήστε με πασχαλινή διάθεση και γιορτινά γελάκια, από την πιο χαρούμενη παρέα, τα μικρά σας... λαζαράκια! 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki