Saturday 30 April 2011

Ο παπάς που βοηθά όλους όσοι έχουν ανάγκη

 Μ' ένα ειδικό μηχάνημα ο Μανόλης και η Ελένη θα βγουν ξανά τον κόσμο 15 χρόνια μετά.


Έκκληση από τον πατέρα Γ. Μαρκάκη
 

Θα μπορούσαν να ονομάζονται και «οι φυλακισμένοι του πρώτου ορόφου». Γιατί πολύ απλά η ζωή τους τα τελευταία 15 περίπου χρόνια είναι «κλεισμένη» σε τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, κάπου λίγο έξω από το Ηράκλειο.

Ο λόγος για ένα ζευγάρι ανθρώπων, που η μοίρα τους καθήλωσε σε δυο κρεβάτια να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους. Τον Μανόλη, που εδώ και δεκατέσσερα χρόνια είναι παράλυτος με σκλήρυνση κατά πλάκας και τη σύζυγο του Ειρήνη, παράλυτη επίσης, έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο που συνέβη πριν δώδεκα χρόνια.
Η ζωή τους έκτοτε έχει αλλάξει ριζικά. Το φως του ήλιου μπορούν να το δουν μόνο μέσα από το σπίτι τους, ενώ για μετακίνηση ούτε λόγος.
Μοναδική τους παρηγοριά οι τρεις κόρες τους, δύο εκ των οποίων είναι παντρεμένες και μία ακόμα μικρότερη που τελειώνει το λύκειο σε δύο χρόνια.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ζευγάρι τεράστια, καθώς η σχεδόν παντελής ακινησία τους, τους στερεί ακόμα και βασικά αγαθά που για τους πολλούς θεωρούνται δεδομένα. Ακόμα και η απόλαυση ενός αναψυκτικού είναι πολυτέλεια χωρίς κάποια σημαντική βοήθεια για το Μανόλη, αφού δεν μπορεί να κινήσει καν τα χέρια του.

Ευτυχώς τους ενώνει η αγάπη, αφού μέσα στη δυστυχία τους έχουν επιλέξει τα κρεβάτια τους να είναι το ένα δίπλα στο άλλο, προκειμένου να περνούν τουλάχιστον τις ώρες της ημέρας μαζί.
Το μαρτύριο του εγκλεισμού ωστόσο είναι τεράστιο και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια του πάπα-Γιάννη Μαρκάκη, θεωρώντας πως μέσα από την ιεραποστολή του θα μπορέσει να δώσει λύση στον πόνο τους.
Ο πάπα-Γιάννης, βρισκόμενος πάντα
δίπλα στον πραγματικό πόνο, όντως τους επισκέφθηκε όπως κάνει για κάθε άνθρωπο που έχει πραγματική ανάγκη και διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος. Οι λύσεις που μπορούσε να σκεφτεί στην αρχή φαίνονταν ανύπαρκτες, όμως τελικά φάνηκε κάποιο φως στον ορίζοντα.

Η λύση που βρήκε ο πάπα Γιάννης δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα ανυψωτικό μηχάνημα, το οποίο με κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να χρησιμεύσει για τη μετακίνηση των ανθρώπων από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο, ώστε με αναπηρικά αμαξίδια το ζευγάρι να μπορέσει να μετακινηθεί.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν τη δεδομένη στιγμή ούτε καν να επισκεφθούν ένα γιατρό στην κατάσταση τους» αναφέρει ο πάπα – Γιάννης στην «Π», προσθέτοντας:

«Δεν έχουν τη δυνατότητα για απλές καθημερινές ασχολίες. Δεν μπορούν να δουν τον έξω κόσμο, να κάνουν μια βόλτα στη γειτονιά τους, ούτε καν να θαυμάσουν τις ομορφιές της φύσης. Θεωρώ πως πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους, διότι ο πόνος τους είναι μεγάλος».

Το δύσκολο του εγχειρήματος ωστόσο, είναι το κόστος αγοράς του ειδικού μηχανήματος. Κι αυτό γιατί η κατασκευή του είναι εξειδικευμένη και πραγματοποιείται με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου. Η αγορά του εκτιμάται πως θα αγγίξει ίσως και τις 10.000 ευρώ, ένα ποσό που ο πατήρ Μαρκάκης αδυνατεί να προσφέρει χωρίς την συμβολή των πιστών.

Για το λόγο αυτό απευθύνει κάλεσμα σε κάθε ευαισθητοποιημένο χριστιανό, να προσφέρει εφόσον επιθυμεί κάποια βοήθεια οικειοθελώς, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή υποστήριξη ή συμπαράσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη δυσχέρεια των ανθρώπων αυτών, αλλά και για το πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος στο πρόβλημα τους και την ιεραποστολή του πατέρα Μαρκάκη, ο παπα – Γιάννης δίνει τα τηλέφωνα του.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται είτε στο 6973 314 678 από τις 9 το πρωί ως τη μία το μεσημέρι κι από τις 5 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ, ή στο σταθερό 2810 230 098 από τις 10 έως τις 11.00 το βράδυ.
Υπάρχει η δυνατότητα επίσης απευθείας κατάθεσης βοήθειας στην τράπεζα στον λογαριασμό της Εθνικής 203 / 512002-07.

Πηγή: Πατρίς
InOut

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki