Sunday 10 July 2011

Ο 10λογος του καλού παιδικού σταθμού

Ένα θέμα πάντα επίκαιρο για τους γονείς μικρών παιδιών, ειδικά αν είναι το πρώτο τους και εργάζονται και οι δύο, είναι σε τι περιβάλλον θα… αφήσουν το παιδί τους όταν αυτοί λείπουν στη δουλειά.

Με ποια κριτήρια αξιολογείται ένας παιδικός σταθμός; Σίγουρα όχι με τη… μόδα, αλλά με τα αισθήματα σιγουριάς, αγάπης, δημιουργικότητας και ανεξαρτησίας που πρέπει να εμπνέει στο παιδί.
Ο αριθμός των βρεφονηπιακών σταθμών αυξάνεται σημαντικά, χρόνο με τον χρόνο, σε κάθε γειτονιά. Ο ανταγωνισμός, λοιπόν, είναι φυσικό να οδηγεί σε ολοένα και περισσότερες προσφερόμενες υπηρεσίες και ελκυστικά προγράμματα τα οποία βομβαρδίζουν τους γονείς.

Επί της ουσίας, όμως, ποια πρέπει να είναι τα κριτήριά σας για να κάνετε την καλύτερη επιλογή;
1. Η σχετικά κοντινή απόσταση από το σπίτι και η μετακίνηση του παιδιού με λεωφορείο το οποίο να καλύπτει όλους τους κανόνες ασφαλείας.
2. Η άνεση, η φωτεινότητα, η ασφάλεια και η καθαριότητα του χώρου, που πρέπει να βρίσκεται σε οριοθετημένη, ακίνδυνη και όσο το δυνατόν πιο φυσική περιοχή.
3. Η ύπαρξη κήπου για την αναζωογόνηση και την εκτόνωση των παιδιών ή μεγάλης, επίσης ασφαλούς και ειδικά διαμορφωμένης, αυλής.
4. Το αίσθημα ζεστασιάς, στοργής, εμπιστοσύνης, δημιουργικότητας και ελευθερίας που πρέπει να αποπνέει ο χώρος, τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί.
5. Η απασχόληση επαρκούς προσωπικού (σε αναλογία 1 δασκάλας/δασκάλου για κάθε 8-10 πιτσιρίκια), με πανεπιστημιακές γνώσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχοκινητικής αγωγής.
6. Η τακτική συνεργασία του σταθμού με παιδίατρο, διατροφολόγο, παιδοψυχολόγο, ικανούς να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς ή εξέλιξης, να ενθαρρύνουν ένα συνεσταλμένο ή να χειριστούν ένα ατίθασο παιδί
7. Η πολυμορφικότητα και η ευελιξία της προσχολικής εκπαίδευσης, έτσι ώστε να καλύπτονται οι μαθησιακές και ψυχαγωγικές ανάγκες του, να ανακαλύπτονται και να προωθούνται οι ικανότητες και τα ταλέντα του.
8. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, που πρέπει να συμβάλλουν στη βιωματική μάθηση, να το φέρνουν σε επαφή με τις τέχνες, να εμπλουτίζουν τα ερεθίσματα και να εξάπτουν τη φαντασία του.
9. Η συνεχής ενημέρωση των γονιών και οι ομαδικές συναντήσεις με τους υπόλοιπους γονείς.
10. Η επιτυχής αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.                           

Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι μικρότερο των 3 και άρα χρειάζεται βρεφονηπιακό σταθμό φροντίστε να μάθετε για την ασφάλεια του μικρού σας, αλλά και για πρακτικές λεπτομέρειες όπως αν υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, χώρος για να κοιμάται, καθώς και τι φαγητό παρέχεται.

πηγή: www.myself.gr

2 comments:

  1. καλη βδομαδα! :)

    ReplyDelete
  2. Καλή βδομάδα :-)
    και όλα με Καλό

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki