Θα χρειαστείτε:
- μια λεκάνη,
- ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μισό κιλό αλάτι ψιλό
- λίγο νερό και λίγο λάδι
Αν αναρωτιέστε γιατί χρειάζεται τόσο αλάτι, σας θυμίζω ότι το χρειαζόμαστε για να μην φουσκώσει το μείγμα και να διατηρηθεί για αρκετό καιρό είτε ψημένο, είτε άψητο στο ψυγείο, σε περίπτωση που περισσέψει και θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Θα χρειαστείτε επίσης ένα ταψάκι, μια λαδόκολλα, ένα μαχαιράκι και μια οδοντογλυφίδα για να χαράξετε τα σχέδια.
Αν στο τέλος θέλετε να χρωματίσετε το στεφάνι σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέμπερες νερού, ή αν προτιμάτε τα φυσικά χρώματα όπως εγώ, μπορείτε να αλείψετε το τελικό σχέδιο με ένα πινέλο το οποίο θα βουτήξετε σε αυγό χτυπημένο.
Διαδικασία
Αφού ρίξουμε το αλεύρι και το αλάτι στη λεκάνη, θα ρίξουμε όσο νερό πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή, να πλάθεται.
Θα χρειαστείτε επίσης ένα ταψάκι, μια λαδόκολλα, ένα μαχαιράκι και μια οδοντογλυφίδα για να χαράξετε τα σχέδια.
Αν στο τέλος θέλετε να χρωματίσετε το στεφάνι σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέμπερες νερού, ή αν προτιμάτε τα φυσικά χρώματα όπως εγώ, μπορείτε να αλείψετε το τελικό σχέδιο με ένα πινέλο το οποίο θα βουτήξετε σε αυγό χτυπημένο.
Τα ανθάκια τα πιέζουμε ελαφρά πάνω στο κυκλικό στεφάνι σε μικρά μπουκετάκια. |
Διαδικασία
Αφού ρίξουμε το αλεύρι και το αλάτι στη λεκάνη, θα ρίξουμε όσο νερό πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή, να πλάθεται.
Για να ξεκολλήσει από τα χέρια μας ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι.
Ετοιμάζουμε το ταψάκι με την λαδόκολλα μέσα στο οποίο θα τοποθετήσουμε εξαρχής την δημιουργία μας.
Αφού ετοιμαστεί η ζύμη μας δημιουργούμε το στεφάνι, είτε από ένα χοντρό κορδόνι ζύμης, είτε από 3 λεπτά ζυμαρένια κορδόνια τα οποία θα πλέξουμε σε κοτσίδα σε κυκλικό σχήμα όπως τα τσουρέκια.
Στη μια άκρη του στεφανιού μας θα ανοίξουμε με μια οδοντογλυφίδα μια τρύπα για να μπορέσουμε να το κρεμάσουμε ή θα φτιάξουμε με ένα κομμάτι ζυμάρι ένα λεπτό κορδόνι.
Στη συνέχεια, με μικρά κομμάτια ζυμαριού τα οποία πλάθουμε με τα δάχτυλά μας, δημιουργούμε λουλουδάκια όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.
Ετοιμάζουμε το ταψάκι με την λαδόκολλα μέσα στο οποίο θα τοποθετήσουμε εξαρχής την δημιουργία μας.
Αφού ετοιμαστεί η ζύμη μας δημιουργούμε το στεφάνι, είτε από ένα χοντρό κορδόνι ζύμης, είτε από 3 λεπτά ζυμαρένια κορδόνια τα οποία θα πλέξουμε σε κοτσίδα σε κυκλικό σχήμα όπως τα τσουρέκια.
Στη μια άκρη του στεφανιού μας θα ανοίξουμε με μια οδοντογλυφίδα μια τρύπα για να μπορέσουμε να το κρεμάσουμε ή θα φτιάξουμε με ένα κομμάτι ζυμάρι ένα λεπτό κορδόνι.
Στη συνέχεια, με μικρά κομμάτια ζυμαριού τα οποία πλάθουμε με τα δάχτυλά μας, δημιουργούμε λουλουδάκια όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.
Τα μεταξύ τους κενά τα γεμίζουμε με φυλλαράκια και με την βοήθεια της οδοντογλυφίδας ή ενός μαχαιριού χαράζουμε τα σχέδια και τα βάζουμε πάνω στο στεφάνι.
Στα μικρά στρογγυλά μπουμπούκια μπορούμε να καρφώσουμε καρφάκια γαρίφαλου.
Αφού ολοκληρώσουμε το στόλισμα, τοποθετούμε το ταψάκι μας στον φούρνο και το αλείφουμε αν θέλουμε με αυγό. Θα το ψήσουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Η κατασκευή μας δε θα φουσκώσει, απλά θα πάρει ένα πολύ όμορφο ελαφρό ρόδινο χρώμα. |
Αφού το αφήσουμε να κρυώσει είναι έτοιμο να στολίσει το χώρο μας.
Καλή διασκέδαση!
No comments:
Post a Comment