Saturday 17 December 2011

Χριστούγεννα στο σύμπαν της αθωότητας

Παραστάσεις και δραστηριότητες για μικρούς θεατές 
στη φετινή εορταστική ατζέντα

Δύσκολη η εποχή και το εορταστικό πνεύμα, φέτος, έχει υποστεί για τους περισσότερους μεγάλες... περικοπές. Υπάρχει κάποιος που αδημονεί για τα Χριστούγεννα; Φυσικά. Τα παιδιά μπορούν ακόμη να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, να βλέπουν τον κόσμο χρωματιστό, να ακούν τα ωραία παραμύθια, να χαίρονται απέραντα με το λίγο. 


Τα παιδιά μπορούν ακόμη
να βλέπουν τον κόσμο χρωματιστό
Για τους μικρούς θεατές και ακροατές, επιλέξαμε μερικές προτάσεις της χριστουγεννιάτικης ατζέντας. Σημειώστε:

Το Μπαλέτο του Κρεμλίνου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντρέι Πετρόφ, έρχεται με μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του κλασικού χορού για να περάσουν Χριστούγεννα στην Αθήνα. Οι κορυφαίες μπαλαρίνες και οι κορυφαίοι κλασικοί χορευτές προέρχονται όλοι από σπουδαία χορευτικά σχήματα, όπως Κόβεντ Γκάρντεν, του Κρεμλίνου, του Μαριίνσκι, Αγγλικό Εθνικό Μπαλέτο, Κρατικό Μπαλέτο Βερολίνου και American Ballet. Ολοι τους ερμηνεύουν τον άσπρο και τον μαύρο κύκνο και υπόσχονται να μας παρασύρουν με την άψογη τεχνική και τη δραματικότητά τους στο ρομαντικό πάθος του σεναρίου και την απόλαυση της επικής μουσικής του Τσαϊκόφσκι.

**Από σήμερα έως 23 Δεκεμβρίου και 25-30/12 στις 4 μ.μ. και 8 μ.μ. Εισιτ. από 25 έως 65 ― (φοιτητικά και παιδικά -50%) πληροφορίες: 210-7282333.

«Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου», στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα μουσικό παραμύθι σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Ο μύθος ελλοχεύει στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, ναυτικού στη Μεσόγειο αλλά ποιητή των μεγάλων ωκεανών. Τα σπουδαία ποιήματά του, μία πλήρης ιστορία το καθένα, έγιναν με μελωδικό καταλύτη τον Θάνο Μικρούτσικο τραγούδια αναφοράς στη νεοελληνική ιστορία της μουσικής. Τώρα, με τη συμβολή της Μαρίας Παπαγιάννη στα κείμενα, μετατρέπονται σε ένα περιπετειώδες και γοητευτικό μουσικό παραμύθι, που συνδυάζει τα ποιήματα και τις ιστορίες του Καββαδία με άλλες θαλασσινές ιστορίες από την «Οδύσσεια» έως τον «Μόμπι Ντικ» του Χ. Μέλβιλ.

Για τις ανάγκες της παράστασης, η αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής θα μεταμορφωθεί από τις 22 Δεκεμβρίου σε ένα μεγάλο καράβι ειδικά διαμορφωμένο από τον Γιώργο Βαφιά. Ο Θάνος Μικρούτσικος αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το μεγάλο παραμύθι, αλλά και να το διηγηθεί παρέα με τους τραγουδιστές-παραμυθάδες Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Αννα Λινάρδου, τους μουσικούς Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά) και Νίκο Τουλιάτο (κρουστά), τους ηθοποιούς Χρήστο Μαλάκη και Νικόλα Αγγελή, αλλά και τις χορεύτριες Νικολέτα Καρμίρη, Αλεξία Κωστή, Κατερίνα Λιόντου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πέγκυ Ψυχογιού, στις χορογραφίες της Σεσίλ Μικρούτσικου.

**Παραστάσεις από 22 έως 30 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. και στις 8.30 μ.μ. Εισιτήρια από 14 έως 50 ευρώ. (Φοιτητικά και παιδικά έχουν έκπτωση 50%). Πληροφορίες: 210-7282333.

«Ο Πέτρος και ο λύκος» στο «Ακροπόλ»

Παιδικά Χριστούγεννα κι όμως ο τρομερός γκρίζος λύκος ερχόταν με τα τρία κόρνα να παιανίζουν την ύπουλη περπατησιά του. Ευτυχώς ο ατρόμητος Πέτρος, αν και σχεδόν...
συνομήλικός μας τότε, επέλαυνε με τα έγχορδα - για να πάει η καρδιά στη θέση της. Ο «Πέτρος και ο λύκος» ερχόταν πάλι με τα «σκρατς» του βινιλίου στη βελόνα του πικάπ και με τη φωνή του Δημήτρη Χορν. Ηταν μια μαγεία που συνδύαζε τρόμο και απόλαυση, πολύ προτού αυτός ο συνδυασμός γίνει η μπεστ σέλερ συνταγή του «Χάρι Πότερ».

Βέβαια το εμβληματικό μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ, αν και είναι 75 ετών, είχε εξαρχής και μία άλλη ιδιότητα, που «έτρεχε» παράλληλα τότε και τώρα: μαθαίνει στα παιδιά αβίαστα τα μουσικά όργανα μιας συμφωνικής ορχήστρας, την εικονοποιητική δύναμη ενός συμφωνικού έργου και την αξία μιας φαντασίας που δεν εξάπτεται με «μασημένη» τροφή, αλλά όταν το φαγκότο «βήχει» σαν τον αυστηρό παππού του Πέτρου και μία υποβλητική φωνή ξετυλίγει την ιστορία. Η γοητεία αυτού του παραμυθιού είναι ανεξίτηλη και δοκιμασμένης αντοχής ακόμη και για παιδιά γαλουχημένα σε electro ήχους και σούπερ ήρωες. Συνεπώς... ας καλωσορίσουμε με τα παιδιά μας την παραγωγή του «Ακροπόλ» που βάζει έναν κατ' εξοχήν παραμυθά, τον Διονύση Σαββόπουλο, να αφηγηθεί τι κάνει ο Πέτρος όταν εμφανίζεται ο κακός λύκος. Και τι κάνει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που καλείται να αναπαράγει τους ήρωες.

**Παραστάσεις από 20/12 έως 7/1 (πλην Δευτέρας και Τρίτης), στις 18.00. Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 40 ευρώ. Προπώληση: Ιπποκράτους 9-11, www.ticketservices.gr, βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στο Εθνικό Θέατρο

Ένας άλλος μικρούλης Πέτρος, αυτός της Αλκης Ζέη, ξεκίνησε τον μεγάλο του περίπατο από τις εκδόσεις «Κέδρος» του 1971. Και παρ' ότι ήταν ένα «παιδικό» ανάγνωσμα, προετοίμαζε, εν ψήγματι έστω, τους αυριανούς σκεπτόμενους πολίτες της Αριστεράς και της ανθρωπιστικής και αντιπολεμικής ιδεολογίας. Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, υπό συνθήκες ενός διαφορετικού πολέμου, το μικρό αριστούργημα της Ζέη υπενθυμίζει από την Παιδική Σκηνή του Εθνικού πως ακόμη κι ένας 9χρονος κατανοεί την έννοια «αλληλεγγύη» και «πατρίδα».

Η ιστορία ξεκινά με την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα, στις 28 Οκτωβρίου 1940, και την ανατροπή που φέρνει το γεγονός αυτό στη ζωή του 9χρονου Πέτρου που ξεκινά έναν δύσκολο περίπατο στην ωριμότητα και τη συνειδητοποίηση.

Η δραματοποιημένη μεταφορά του μυθιστορήματος της Ζέη είναι του Σάββα Κυριακίδη και του Τάκη Τζαμαργιά, που υπογράφει και η σκηνοθεσία. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Δημήτρη Ζαβρού, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και τα βίντεο του Χρήστου Δήμα. Παίζουν οι Εφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κούλη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Γιώργος Μάζης, Μιχάλης Μουλακάκης, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Μαρία Τσιμά.

**Παραστάσεις δίνονται κάθε Σάββατο στις 15.00 και Κυριακή στις 11.30 και 15.00. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση: τηλεφωνικά στο 210-7234567, online στο www.ticketservices.gr. Για κρατήσεις σχολείων: 210-3301880.

«Καρυοθραύστης» στο Badminton

Το διάσημο μπαλέτο της Οπερας του Κιέβου έρχεται κι αυτό για να ξεχειμωνιάσει στην Αθήνα. «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» είναι το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο παραμύθι που έντυσε με την αριστουργηματική μουσική του ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

**Με πρεμιέρα ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 8 μ.μ., δίνει ακόμη πέντε παραστάσεις έως τις 29 Δεκεμβρίου. Εισιτήρια: από 10 ― έως 58 ―. Πληροφορίες στο 210-8848600.

«Afrikania» από το Μαύρο Θέατρο της Πράγας Image στο Badminton

Επειδή ίσως κάποιοι να μην αντέχετε άλλα αγγελάκια, μπάλες και Αγιοβασίληδες, η παράσταση αυτή με τη σφραγίδα ενός διάσημου θεάτρου και μιας μοναδικής τεχνικής που εκμεταλλεύεται το σκοτάδι για να δημιουργήσει μαγεία και φαντασμαγορία, είναι μια κάποια λύση. Αφήστε που και η αφρικανική ιστορία που διηγείται με ζούγκλες, χρώματα και υπέροχα τοπία, μπορεί και να ζεστάνει λίγο τις καρδιές σας σε έναν δύσκολο χειμώνα.

**Σήμερα (5 και 8.30 μ.μ.) και αύριο (12.30 και 5 μ.μ). Τηλ: 210-8840600.

Παιδικές εκδηλώσεις από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η ομάδα Λώτινος Ηλιος παρουσιάζει τον «Μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου» (είσοδος 10 ―), στις 11.30 π.μ. Κουκλοθέατρο από την Unima Ελλάς. Χριστουγεννιάτικα παραμύθια έχει ετοιμάσει και η γνωστή παραμυθού Σάσα Βούλγαρη.

**Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-341 8550. 


No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki