Saturday 17 March 2012

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην Κωνσταντινούπολη: Όνειρο στο κύμα

1ο τετραήμερο μαθητικό συνέδριο που ξεκίνησε από χθες στο Ζωγράφειο Λύκειο και «απλώνεται», με τις παράλληλες συνεδρίες και εκδηλώσεις του, σε ολόκληρη την Πόλη.
Ο «Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γεννήθηκε σαν σήμερα (4/16 Μαρτίου 1851), πριν από 161 χρόνια. Στη Σκιάθο. Πέθανε στη Σκιάθο «100+1 χρόνια» πριν, τον Ιανουάριο του 1911.
Αυτά τα «100+1 χρόνια» από τη φυσική αποχώρηση του «κοσμοκαλόγερου» της ελληνικής λογοτεχνίας, τη θρησκευτική, πνευματική, επιστημονική, λογοτεχνική, ηθογραφική, παιδαγωγική «κληρονομιά» του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιχειρούν να προσεγγίσουν 150 και πλέον μαθητές ιδιωτικών και δημόσιων γυμνασίων της Ελλάδας και τριών ομογενειακών σχολείων (Ζωγράφειο, Ζάππειο Λύκειο και Μεγάλη του Γένους σχολή) της Κωνσταντινούπολης στο 1ο τετραήμερο μαθητικό συνέδριο που ξεκίνησε από χθες στο Ζωγράφειο Λύκειο και «απλώνεται», με τις παράλληλες συνεδρίες και εκδηλώσεις του, σε ολόκληρη την Πόλη.
Το τετραήμερο (15-18 Μαρτίου) συνέδριο διοργανώνουν, σε συνεργασία, το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη (από τη Θεσσαλονίκη), υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Μέσω των εργασιών των μαθητών και των εισηγήσεων γίνεται προσπάθεια προσέγγισης όλων των παραμέτρων του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη («Ο χριστιανισμός του Παπαδιαμάντη», «Το θρησκευτικό στοιχείο στη Φόνισσα», «Η φύση και ο έρωτας», «Η καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη», «Ο μοντέρνος Παπαδιαμάντης», η «Σκιάθος του Παπαδιαμάντη σήμερα» - από τους μαθητές του Γυμνασίου της γενέτειρας του συγγραφέα, «Πόλη και ανατολή στο έργο του Παπαδιαμάντη» κ.ά.).
Ενώ, όπως ήδη κατατέθηκε στις χθεσινές συνεδρίες, το έργο του Σκιαθίτη λογοτέχνη λόγω του λογοτεχνικού μεγέθους, της ιδιοτυπίας της γλώσσας, των μοναδικών για την εποχή ηθογραφικών στοιχείων χαρακτηρίζεται ως μοναδικό, χωρίς μιμητές του στη νεότερη ελληνική πεζογραφία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης παρότι πολύγλωσσος (μιλούσε και μετέφραζε άψογα αγγλικά και γαλλικά), ουδέποτε ταξίδεψε εκτός του περιορισμένου γεωγραφικά στην εποχή της ζωής του (1851-1911) ελληνικού κράτους, και ούτε βεβαίως στην Κωνσταντινούπολη, αλλά όπως κατατέθηκε ήδη ως «ενδεικτική λεπτομέρεια» στο συνέδριο, το πρώτο του λογοτεχνικό κείμενο (Η Μετανάστις - μυθιστόρημα σε συνέχειες) δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Νεολόγος» της Κωνσταντινούπολης, σε συνέχειες, στο διάστημα από 23 [Αυγούστου]/4 Σεπτεμβρίου 1879 έως 22 [Δεκεμβρίου]/3 Ιανουαρίου 1880, με την υπογραφή « Α. Πδ».
 
Στο πλαίσιο του μαθητικού συνεδρίου λογοτέχνες και ηθοποιοί (Θωμάς Κοροβίνης, Ζυράννα Ζατέλη, Κώστας Ακρίβος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νένα Μεντή κ.ά.) θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε εκκλησίες της Πόλης (Αγία Τριάδα Ταξίμ-Πέρα, Παναγία Εισοδίων του Πέρα, Παναγία της Μουχλιώτισσας, Παναγία των Βλαχερνών).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki