Monday 2 April 2012

Με οσφυαλγία απ’ τα 12 εξαιτίας της σχολικής τσάντας

Αντιμέτωπα με επαναλαμβανόμενες κρίσεις οσφυαλγίας βρίσκονται πολλά παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών, εξαιτίας των ασήκωτων σχολικών τσαντών που κατ’ ανάγκη μεταφέρουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Child back pain 'linked
to school bags'

Επιστήμονες από την Ισπανία μελέτησαν 1.403 μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, διαπιστώνοντας πως σχεδόν τα δύο τρίτα κουβαλούσαν καθημερινά σχολικές τσάντες με βάρος πάνω από το 10% του σωματικού βάρους τους, το οποίο θεωρείται το μέγιστο βάρος που μπορούν με ασφάλεια να μεταφέρουν. 

Το επακόλουθο ήταν πολλά από αυτά να παρουσιάζουν ετησίως τουλάχιστον 15 μέρες με κρίση οσφυαλγίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αρχεία Νοσημάτων στην Παιδική Ηλικία» (ADC), πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο da Costa στην Μπουρέλα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Son Dureta, στην Πάλμα.
Οι ερευνητές χώρισαν τους μαθητές σε τέσσερις ομάδες αναλόγως με το βάρος της σχολικής τσάντας τους. Όσοι εντάχθηκαν στην ομάδα με τις πιο βαριές τσάντες είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από τη μέση τους επί τουλάχιστον 15 ημέρες τον χρόνο, σε σύγκριση με όσα είχαν τις πιο ελαφριές.
Η οσφυαλγία ήταν συχνότερη στα κορίτσια, ενώ η συχνότητά της αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με την ηλικία.
«Μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος μαθητής στη Δύση κουβαλάει στην τσάντα του βάρος που κυμαίνεται από το 15% έως το 20% του σωματικού του βάρους», σχολίασε τα ευρήματα ο δρ Σιν ΜακΝτούγκαλ, από τον βρετανικό οργανισμό Backcare.
«Επιπλέον, πολλοί μαθητές συνηθίζουν να κρεμούν την σχολική τσάντα στον ένα ώμο. Οι δύο αυτές συνήθειες είναι επιζήμιες για την σπονδυλική στήλη και μπορεί να δημιουργήσουν μακροχρόνια προβλήματα».
Ο δρ ΜακΝτούγκαλ συνιστά να βάζουν οι μαθητές στις τσάντες τους μόνο τα απολύτως απαραίτητα και να τις κρεμούν ομοιόμορφα και στους δύο ώμους, για να προστατεύσουν την πλάτη τους.
Πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki