Monday 30 April 2012

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι: Πως να το φτιάξετε - Τι συμβολίζει το στεφάνι του Μάη

Υλικά που απαιτούνται για να φτιαχτεί 
το πρωτομαγιάτικο στεφάνι
.
Το βασικότερο όλων είναι τα λουλούδια, είτε αγριολούλουδα από τα γειτονικά χωράφια, είτε κάποια λουλούδια που έχουμε στον κήπο μας όπως γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, ανεμώνες, βιολέτες, ή πασχαλιές, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοτσάνια.
Πως να φτιάξετε Πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Απαραίτητη είναι η πρασινάδα από αγγελικούλα, κισσό, φτέρες, αγιόκλημα ή άλλα αναρριχητικά φυτά. Μικρά ματσάκια από πρασινάδα ελιάς, πεύκου, έλατου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν την βάση του στεφανιού. 

Σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε μια βάση από μακριά ευλύγιστα και ανθεκτικά κλαριά όπως κληματόβεργες ή κλαδιά από λυγαριά, τα οποία θα πλέξουμε σε κυκλικό σχήμα και πάνω στο οποίο θα στερεώσουμε τα λουλούδια. Την βάση αυτή μπορούμε να την φυλάξουμε και να την επαναχρησιμοποιήσουμε και την επόμενη χρονιά αφού έχουν μαραθεί τα λουλούδια. Αν δεν έχουμε στην διάθεσή μας τέτοια κλαδιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντρό αλλά ευλύγιστο σύρμα ή ακόμα να αξιοποιήσουμε τις παλιές σιδερένιες κρεμάστρες, στις οποίες θα δώσουμε κυκλική μορφή.

Λεπτό σπάγκο, μεταλλικό συρματάκι ανθοδετικής, πετονιά ή βαμβακερό νήμα είναι απαραίτητα για να δένουμε τα ματσάκια από πρασινάδα και τα λουλούδια πάνω στην βάση μας.
Κορδέλες υφασμάτινες, σατινέ ή δαντελωτές είναι προαιρετικές για τον ομορφότερο στολισμό τους στεφανιού σας.
περισσότερα εδώ

Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά,
για την ευτυχία του σπιτιού.
Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης, αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα.
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών. Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό. 
Οι γυναίκες, κυρίως οι ανύπαντρες, σηκώνονταν από νωρίς το πρωί για να μαζέψουν τα λουλούδια, για να φτιάξουν το μαγιάτικο στεφάνι, για το οποίο μάλιστα και καμάρωναν.  
Κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή άλλο και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Ακόμα, το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, με κρεμμύδι αλλά και σκόρδο, για το μάτι. Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητας τους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών.
περισσότερα εδώ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki