Tuesday 21 August 2012

Η Παιδική Κακοποίηση…. δεν κάνει διακοπές

Κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην υπόθεση κακοποίησης στην Πάρο, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 έχουμε λάβει άλλα δυο αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη παιδιών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.
Οποιαδήποτε ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή
στην συμπεριφορά του παιδιού σας πρέπει
να σας προβληματίσει και να την διερευνήσετε
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά θυμίζει στους γονείς και σε όσους έχουν τη φροντίδα των παιδιών ότι η κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο σταθερό στο χρόνο και παρουσιάζεται σε όλες τις κοινωνίες.
Πρόσφατα ακούσαμε για την υπόθεση της Πάρου, τον χειμώνα για τις υποθέσεις του Ρέθυμνου και ακόμη παλαιότερα για την Βέροια και την Αμάρυνθο. Ωστόσο η εμπειρία από την πανελλαδική δράση μας, μας δείχνει ότι υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων παρουσιάζονται σε όλες τις περιοχές όλες τις εποχές του χρόνου.

Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να …
- Μιλήσουν στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας
- Θυμίσουν στα παιδιά ότι δεν μιλάμε ή συναναστρεφόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο άγνωστα άτομα
- Τονίσουν στα παιδιά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας αποκρύπτουν καινούργια άτομα που γνωρίζουν.
- Ενημερωθούν  για την σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας
- Συμβουλέψουν τα παιδιά να αποφεύγουν απομονωμένα και σκοτεινά μέρη
- Θέσουν λογικά αλλά σαφή όρια για τις εξόδους των παιδιών (πότε, για πόση ώρα και με ποιους)
- Είναι πάντοτε ενήμεροι για το που βρίσκεται το παιδί τους
- Παρατηρούν την συμπεριφορά του παιδιού τους. Οποιαδήποτε ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού σας πρέπει να σας προβληματίσει και να την διερευνήσετε
Το Χαμόγελο του Παιδιού πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονής οικογένειας αλλά και της κοινωνίας έχει αναπτύξει δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων των παιδιών http://www.hamogelo.gr/36.1/Ti-kanoyme
Επίσης οι γονείς μπορούν να καλούν την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία είναι 24ώρη, δωρεάν και καθημερινή και να συμβουλευτούν κάποιον ψυχολόγο για οτιδήποτε τους απασχολεί σε σχέση με τα παιδιά τους.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki