Saturday 1 September 2012

Πώς θα δείξετε στο παιδί ότι δεν πρέπει να χτυπάει

Με χτυπάει!

Ο τετράχρονος γιος μου με χτυπάει κάθε φορά που εκνευρίζεται. Του έχω πει ότι αυτό που κάνει με πονάει και ότι η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη, αλλά συνεχίζει να το κάνει. Πώς να το αντιμετωπίσω; 

Κανείς δεν πρέπει να εκδηλώνει επιθετικότητα ή να χτυπάει κάποιον
και σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το «ξύλο» για τιμωρία του παιδιού.
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να ελέγχει τα νεύρα και την επιθετικότητά του και αυτό μερικές φορές δεν είναι εύκολο.

1. Εξηγήστε στον τετράχρονο γιο σας ότι «ποτέ δεν χτυπάμε κάποιον άλλο άνθρωπο» και αυτό είναι κανόνας. Επαναλάβετε το ξανά και ξανά ότι αυτό είναι απαράδεκτο και να είσαστε σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα το καταλάβει.
2. Εσείς αλλά και όλοι στο περιβάλλον του παιδιού πρέπει να του δίνετε το καλό παράδειγμα. Κανείς δεν πρέπει να εκδηλώνει επιθετικότητα ή να χτυπάει κάποιον και σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το «ξύλο» για τιμωρία του παιδιού.
3. Δεχτείτε τον εκνευρισμό του, αλλά εξηγήστε του ότι πρέπει να μιλάμε και να λέμε πως αισθανόμαστε χωρίς να ασκούμε βία. Έτσι θα μάθει να εκφράζει σιγά-σιγά τον θυμό του με λόγια.
4. Ανταμείψτε το όταν η συμπεριφορά του είναι καλή, πείτε του πόσο καλό παιδί είναι και πόσο υπερήφανη είσαστε γι’ αυτό. Πολλές φορές τα παιδιά αναζητούν την προσοχή έστω και μέσα από την επιθετικότητα. Εστιάστε λοιπόν στην καλή συμπεριφορά.
5. Σιγουρευτείτε ότι δεν βλέπει  έργα στην τηλεόραση ή έστω και κινούμενα σχέδια που περιέχουν σκηνές βίας. Αν παρ’ όλα αυτά το παιδί συνεχίζει να είναι επιθετικό απέναντί σας, συμβουλευθείτε παιδοψυχολόγο.

H Βίκυ Λαγκαδιανού είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων
Mama365.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki