Monday 26 November 2012

Γάζα - Συρία: Η ντροπή ! Τα θύματα είναι παιδιά

Η ντροπή του Ισραήλ: 
το ένα στα τρία θύματα στη Γάζα ήταν παιδιά
Δεκάδες άλλα ορφάνεψαν και «σημαδεύτηκαν» από τη βία που βίωσαν.
.
Ένας Παλαιστίνιος θρηνεί κρατώντας τη σορό της τριών ετών κόρης του που σκοτώπηκε από ισραηλινά πυρά. EPA/MOHAMMED SABER



Το ένα μετά το άλλο βρέφη και παιδιά προστίθενται στη ζοφερή λίστα με τις απώλειες από την τελευταία σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας. Από τους 104 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους και τους 970 που τραυματίστηκαν, οι 34 και 274 αντίστοιχα ήταν παιδιά, ενώ δεκάδες άλλα ορφάνεψαν και «σημαδεύτηκαν» από τη βία που βίωσαν.
  
Οι αριθμοί σοκάρουν ακόμη και για τα σκληρά δεδομένα των πρόσφατων αιματοχυσιών στην περιοχή. Φυσικά συμβαίνει όταν οι Παλαιστίνιοι εξαπολύουν ρουκέτες από την Γάζα να τραυματίζονται και παιδιά από το Ισραήλ, όμως το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας τόνισε κατ' επανάληψη κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης  ότι τα χτυπήματα ήταν χειρουργικής ακρίβειας ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες. Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει νομική δράση, μέσω των ισραηλινών ομολόγων του, ενάντια στις ισραηλινές αρχές σχετικά με απώλειες πολιτών εξαιτίας στρατιωτικής δράσης τονίζοντας τα παιδιά που έπεσαν θύματα.

«Αυτό που συνέβη είναι απλά τρομερό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ισραηλινοί είπαν απλά ότι πέτυχαν το λάθος σπίτι, ότι στόχευαν σε ένα άλλο σπίτι απλών πολιτών. Αυτή η λογική είναι αποτρόπαιη. Το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι από πλευράς πληροφοριών απέτυχαν παταγωδώς. Απλώς δεν γνωρίζουν τη Γάζα. Και έτσι χτυπήθηκαν όλα αυτά τα σπίτια πολιτών και σκοτώθηκαν πολλά παιδιά. Αντιθέτως, η Χαμάς και άλλες αντιστασιακές ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ υπέφεραν μικρές απώλειες συγκριτικά.», λέει ο διευθυντής του  PCHR Ρατζί Σουράνι.

Σύμφωνα με το PCHR και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόλις 51 ένοπλοι σκοτώθηκαν και άλλοι 29 τραυματίστηκαν κατά τις τελευταίες συγκρούσεις. Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν τα μέλη των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων ότι επίτηδες ρίχνουν ρουκέτες από πυκνοκατοικημένες περιοχές, βάζοντας έτσι σκόπιμα σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων, και πράγματι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει.


Συρία: Επίθεση-σοκ με βόμβα διασποράς 
σε παιδική χαρά
Ακτιβιστές στη Συρία καταγγέλλουν ότι κυβερνητικό μαχητικό αεροσκάφος έριξε βόμβα διασποράς σε παιδική χαρά στη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα παιδιά.
Σοκαριστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τα πτώματα των παιδιών στο έδαφος με τις μητέρες τους να θρηνούν πάνω από τις σορούς.

Τα παιδιά σκοτώθηκαν όταν μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε το χωριό Ντέιρ αλ-Ασαφίρ, ανατολικά της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
«Κανείς από τους νεκρούς δεν ήταν πάνω από 15 ετών» δήλωσε ο Αμπού Κάσεμ, ακτιβιστής, στο πρακτορείο Reuters.

Πρόσθεσε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν 15 άτομα και επισήμανε ότι οι αντάρτες δεν βρίσκονταν μέσα στο χωριό, αλλά στα περίχωρα.
Τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί οι φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Ασαντ αρνείται, ωστόσο, την κατηγορία.

Ανεπιβεβαίωτη αναφορά από τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC), δίκτυο ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών στη Συρία την Κυριακή ήταν 117 άτομα, ανάμεσά τους και 14 παιδιά.
Σε μία άλλη εξέλιξη, συριακά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αρχηγείο των ανταρτών, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ακτιβιστές στην περιοχή, φαίνεται πως δεν πέτυχαν τον στόχο τους.
«Το αρχηγείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στεγάζεται σε σχολείο. Φαίνεται ότι τα αεροσκάφη δεν βρήκαν το στόχο τους. Υπήρχαν δύο αεροσκάφη, το ένα από τα οποία έμοιαζε με αναγνωριστικό. Πετούσαν στην περιοχή πάνω από μια ώρα»
δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Αμπντάλα.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουρκικό μαχητικό απογειώθηκε στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο από τις τουρκικές αρχές για το επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε στο χωριό Ατίμα, κατά μήκος των συνόρων. tovima.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki