Tuesday 29 January 2013

Ευρωκαταδίκη της Ουγγαρίας για διάκριση
σε βάρος παιδιών Ρομά

Hungarian discrimination against Roma
Για παραβίαση των διατάξεων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου που απαγορεύουν τις διακρίσεις και για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση καταδίκασε την Ουγγαρία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο εκδίκασε την προσφυγή δύο γονέων Ρομά των οποίων τα παιδιά είχαν υποχρεωθεί από τις ουγγρικές αρχές να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με παιδιά που υπέφεραν από νοητική υστέρηση.
Το ΕΔΑΔ, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποχρεώνει την Ουγγαρία να καταβάλει 4.500 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στους ενάγοντες.
Υποχρεώνει επίσης την κεντροευρωπαϊκή χώρα να λάβει σοβαρά υπόψη της τα συμπεράσματα εκθέσεων ειδικών επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βάση τα οποία στηλιτεύεται η συγκεκριμένη πρακτική των ουγγρικών αρχών.
Η πρακτική αυτή, υπογραμμίζει η απόφαση του δικαστηρίου, εμποδίζει τα παιδιά των Ρομά να αποκτήσουν τις γνώσεις που χρειάζονται για την ομαλή τους ένταξη στην κοινωνική ζωή.

πηγή: tvxs

1 comment:

  1. Ας αφηνουμε την πόρτα της ζωης ανοιχτη μονο στα χαμογελα.Καλη εβδομαδα να εχεις. Αργω μερικες φορες να περασω αλλα δεν ξεχνω τους μπλοκοφιλους :)Kαλη χρονια να εχεις αφου δεν τα εχουμε πει!!!!
    Οτι γινεται εις βαρος των παιδιων ειναι αθλιο!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki