Tuesday 8 January 2013

Νεογέννητο και χειμώνας. Τι πρέπει να προσέξετε

Τους κρύους, χειμωνιάτικους μήνες οι βόλτες με το νεογέννητο και οι επαφές με συγγενείς και φίλους μπορεί να το φέρουν αντιμέτωπο με μικρόβια και αλλεργίες. 
Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και προφυλάξτε το από πιθανές ιώσεις ή αλλεργίες.

Βόλτα με το νεογέννητο

Οι πρώτες έξοδοι με το μωρό είναι πραγματική απόλαυση. Για να νιώσει όμως το βρέφος σας άνετα και για να μην κρυώσει, φροντίστε να εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
 
Έχετε υπόψη ότι όσο πιο μικρό είναι, τόσο δυσκολότερα προστατεύεται από το κρύο. 
Φορέστε του λοιπόν μια ειδική για το χειμώνα φόρμα-σάκο με επένδυση και προφυλάξτε το κεφάλι (είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη μύτη και τα αυτιά) και τα χέρια του. Όταν το ετοιμάζετε για βολτούλα, μην ξεχνάτε ποτέ το σκούφο και τα μονοκόμματα γαντάκια του.
 
Βέβαια προσοχή!  
Το να καταλήξετε στο άλλο άκρο και να ντύνετε υπερβολικά το μωρό σας δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η εμφάνιση “μωρό-κρεμμύδι” δε θα το βοηθήσει. Τέλος, φροντίστε τα βρεφικά παπουτσάκια να είναι μάλλινα ή φανελένια για να ζεσταίνουν τα ποδαράκια του, αλλά να μην ενοχλούν τις κινήσεις του. Καλό είναι η έξοδος να διαρκεί από 1 έως 2 ώρες το πολύ.

Μικρός οδηγός επιβίωσης

  • Απαγορεύονται τα ταξίδια, τα χειμερινά σπορ και οι διακοπές του χειμώνα με το μωράκι υπό μάλης.
  • Μην περιμένετε την άνοιξη για να το βγάλετε έξω από το σπίτι. Επωφεληθείτε και εσείς από τις “αλκυονίδες” ημέρες και την ηλιοφάνεια.
  • Μην υπερβάλλετε με τη θερμοκρασία του δωματίου. Και ο καύσωνας έχει τις ίδιες άσχημες συνέπειες με το πολύ κρύο. Ας έχετε πάντα υπόψη σας, ότι η κυκλοφορία του αίματος του βρέφους είναι μεγαλύτερη από τη δική σας και αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι υψηλή το μωράκι αρρωσταίνει πιο εύκολα.

Προφυλάξτε το από τα μικρόβια του χειμώνα

  • Μην αφήνετε πολύ κόσμο ταυτόχρονα πάνω από το νεογέννητο και ειδικά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που “μεταφέρουν” ιώσεις ή παιδικές ασθένειες.
  • Μην αφήνετε τους επισκέπτες -αλλά και τα μέλη της οικογένειας- να πιάνουν το μωρό, χωρίς να έχουν πρώτα πλύνει τα χέρια τους.
  • Αν έχετε μεγαλύτερο παιδί που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό ή στο σχολείο δείξτε προσοχή. Αν μάθετε ότι συναναστρέφεται συναχωμένα παιδάκια κρατείστε το στο σπίτι για λίγες μέρες.
  • Μην αφήνετε άρρωστους να το πλησιάζουν και προσέξτε τα κρυολογήματα. Τα μικρόβια που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα απειλούν σοβαρά τα νεογέννητα, γιατί προκαλούν φλεγμονή στις κυψελίδες των πνευμόνων.
  • Θα καταλάβετε ότι το νεογέννητο έχει κρυολογήσει από τα πρώτα συμπτώματα, που είναι ο βήχας, η ρινοκαταρροή, τα δάκρυα στα μάτια και οι τσίμπλες. Αργότερα, όταν το μωρό θα έχει μεγαλώσει, θα το καταλαβαίνετε από τους εμετούς και τον πυρετό.

Προσοχή στις αλλεργίες του χειμώνα

Μη νομίζετε ότι επειδή είναι χειμώνας και τα φυτά δεν παράγουν γύρη, δε θα βρεθείτε αντιμέτωπες με αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος. Γι’ αυτό προφυλάξτε το μωρό σας έχοντας υπόψη τα εξής:
  • Η σκόνη αναπτύσσεται γρήγορα, όταν το σπίτι είναι πολύ ζεστό. Να αερίζετε το δωμάτιό του τακτικά.
  • Ακόμη και το τζάκι μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργία. Τα σπόρια της μούχλας που αναπτύσσονται όταν καίμε ξύλα στο τζάκι είναι επικίνδυνα. Μην παίρνετε το μωρό σας κοντά στο τζάκι για θαλπωρή.
  • Μην αφήνετε τα ζωάκια που έχετε στο σπίτι να έρχονται κοντά στο μωρό. Το τρίχωμά τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.
  • Αναπνευστική αλλεργία μπορούν επίσης να προκαλέσουν τα αρωματικά κεριά. Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις προσπάθειές σας για δημιουργία ατμόσφαιρας.
από yeskid

1 comment:

  1. πολύ σωστές οι συμβουλές σου,χαμομηλάκι.Και ο γιος μου γεννήθηκε Νοέμβριο,αλλά τον εβγαζα πολύ συχνά έξω(χωρίς υπερβολές)
    δεν καταλαβαίνω τις μανούλες ποθ φοβούντε,να μην κρυώσει κτλ,αφού μένοντας συνέχεια μέσα,γίνεται πιο ευαίσθητο
    Εύχομαι ολόψυχα καλή χρονια με υγεία και αγάπη.Επίσης εύχομαι όλοι αυτοί που βασανίζουν τα παιδάκια,να μην γλυτώσουν(δυστυχώς αυξάνονται)
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki