Thursday 21 February 2013

Τα κορίτσια και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο
από την παγκόσμια ύφεση

Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Τομπέα

Σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των παιδικών δικαιωμάτων και αναπτυξιακών μελετών, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πληγεί περισσότερο από την παγκόσμια ύφεση. Έκθεση της Plan International και του Ινστιτούτου Overseas Development αναφέρει χαρακτηριστικά:  ο κόσμος έχει αποτύχει να στηρίξει το γυναικείο φύλο.

Girls and women 'hit the hardest' by global recession

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα πως η συρρίκνωση της οικονομίας ανέβασε στα ύψη την βρεφική θνησιμότητα των κοριτσιών καθώς και ότι περισσότερες γυναίκες πέφτουν πλέον θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας και απόλυτης αποστέρησης ακόμη και τροφής.

Αυτό το γεγονός «διαβρώνει» ουσιαστικά τα κέρδη των τελευταίων ετών αναφορικά με την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, σύμφωνα με τους ερευνητές της έκθεσης. «Οι βελτιώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών είναι πολύ εύθραυστες», δήλωσε ο Nigel Chapman διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης για τα δικαιώματα του παιδιού  Plan International στο BBC. «Είναι συγκλονιστικό, γιατί δεν νομίζω ότι κάποιος το έχει παρατηρήσει ουσιαστικά».
«Τα κορίτσια είναι η περισσότερο περιθωριοποιημένη ομάδα στον κόσμο», τόνισε ο Chapman. «Το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας των κοριτσιών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής συρρίκνωσης αυξήθηκε πέντε φορές γρηγορότερα από ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια.  
Ως εκ τούτου, το ποσοστό πτώσης 1% της οικονομικής παραγωγής αυξάνει την παιδική θνησιμότητα κατά 7,4 θανάτους ανά 1.000 κορίτσια έναντι 1,5 για τα αγόρια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της  Plan International, επικαλούμενος έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμιας Τράπεζα σε 59 χώρες του κόσμου σε προηγούμενη φάση της οικονομικής κρίσης. «Είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της επιδείνωσης της φτώχειας».
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα πηγών, όπως ακαδημαϊκές μελέτες ή εργασίες που δημοσιεύθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνει ότι υπάρχει μια έλλειψη στοιχείων που συγκεντρώθηκαν ειδικά για τη μέτρηση των επιπτώσεων με βάση το φύλο. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι σαφές ότι τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και άγχους.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η εξάπλωση της φτώχειας που προκάλεσε η ύφεση, οδήγησε ολοένα και περισσότερα κορίτσια να εγκαταλείψουν το σχολείο. Η ολοκληρωμένη φοίτηση σε δημοτικά σχολεία μειώθηκε κατά 29% για τα κορίτσια ενώ για τα αγόρια το ποσοστό έφτασε το  22%. Πολλά κορίτσια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βοηθούν στο σπίτι, επειδή οι μητέρες τους έπρεπε να εργάζονται περισσότερες ώρες και για μικρότερες αμοιβές.
Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των γάμων παιδιών. «Η φτώχεια «χτύπησε» οικογένειες που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη σίτιση όλων των μελών τους και έτσι πάντρεψαν νωρίς τα παιδιά τους», είπε ο Chapman. Άλλα κορίτσια σταμάτησαν το σχολείο και εστάλησαν για να εργαστούν ως παιδιά εργάτες – μερικές φορές ακόμη και ως εκδιδόμενες – σκλάβες στις απάνθρωπες βιομηχανίες εκμετάλλευσης του ανθρώπινου σώματος (έμφαση δική μας).
Στο σπίτι, τα κορίτσια και γυναίκες συχνά τρώνε λιγότερο απο εκείνον που εξασφαλίζει τα προς το ζην της οικογένειας, έτσι τα φαινόμενο έλλειψης τροφίμων και υποσιτισμού είναι συχνότερα μεταξύ των κοριτσιών, με τις γυναίκες συχνά να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες θυσίες για τα παιδιά τους (ενδοοικογενειακή φτώχεια).
«Γίνονται όλο και πιο αδύναμες και λιγότερο υγιείς, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο» είπε ο Chapman. » Παράλληλα, τα κορίτσια και γυναίκες υποφέρουν περισσότερο απο κακομεταχείρηση και παραμέληση από όσο υπέφεραν πριν από την οικονομική ύφεση. Ακόμα και όταν είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, λαμβάνουν λιγότερη βοήθεια από ό, τι προηγουμένως, με αποτέλεσμα κορίτσια μεταξύ 14 και 19 ετών να βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα υψηλό δείκτη κινδύνου θνησιμότητας».
Οι γυναίκες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με την μειωμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και σε δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας.  «Τα γυναικεία θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται όλο και περισσότερο,» δήλωσε μία εκ των συντακτριών της έκθεσης,η  Nicola Jones, ερευνήτρια στο Ινστιτούτου Overseas Development. «Μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στην παγιωμένη ανισότητα των φύλων», σύμφωνα με τον κ. Chapman.
Για τη λύση του προβλήματος, πρέπει να σχεδιασθούν διεθνή προγράμματα που να εξασφαλίζουν στις νέες γυναίκες κοινωνική προστασία, να εξασφαλίζουν ότι τρέφονται σωστά και εκπαιδεύονται ισάξια με τους άντρες και τα αγόρια. «Πρέπει να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ κοριτσιών και γυναικών από την μία πλευρά και αγοριών και ανδρών από την άλλη» δήλωσε ο Nigel Chapman.

Πηγή socialpolicy

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki