Monday 11 February 2013

Ρατσισμός και βία κάθισαν στα θρανία
Τα σχολεία, καθρέφτης της κοινωνίας μας

.......
Από το Μενίδι, το Καματερό, τα Πατήσια, τη Νέα Ιωνία έως το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, το Φάληρο και τον Πειραιά, το σχολικό κουδούνι αρκετές φορές «χτυπάει» μαζί με τη Χρυσή Αυγή.  
....... 
Και στα νηπιαγωγεία
«Τα μικρά παιδιά παπαγαλίζουν χωρίς να έχουν αφομοιώσει ό,τι ακούν από τους γονείς», παρατηρεί η Εύη Ανδριανού, δασκάλα σε νηπιαγωγεία με υψηλό ποσοστό μεταναστών. 
«Πολλές φορές έχω ακούσει φράσεις "φύγε από δω, βρομιάρη, είσαι ξένος" ή "δεν θέλω να παίξω μαζί σου, παλιόγυφτε". Μετά από λίγο ξεχνιούνται και συνεχίζουν το παιχνίδι». 
Η ίδια προσπαθεί να εφευρίσκει παιχνίδια και δραστηριότητες κατά του ρατσισμού. Συνάδελφός της από νηπιαγωγείο των Ανω Λιοσίων κλήθηκε να αντιμετωπίσει απαίτηση ενός πατέρα, μέλους της Χρυσής Αυγής: «Μην το αφήνετε να παίζει μαζί τους. Δεν θέλω το παιδί μου να κάνει παρέα με γυφτάκια». 
για περισσότερα εδώ
.................................................... 
Τα σχολεία, καθρέφτης της κοινωνίας μας
....... 
Ο ρόλος των εκπαιδευτικών
«Εχουν δικαίωμα οι εκπαιδευτικοί να τοποθετούνται απέναντι στη διάδοση των ναζιστικών ιδεών και συμπεριφορών, όταν αυτές εκφράζονται από κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο;», αναρωτιούνται κάποιοι. 
Η απάντηση είναι απλή και προκύπτει από το ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών στην κοινωνία: Όχι απλώς έχουν δικαίωμα οι εκπαιδευτικοί, αλλά έχουν υποχρέωση να καλλιεργούν ανυποχώρητα τον ορθό λόγο και τις δημοκρατικές αξίες και συμπεριφορές στη νέα γενιά. Αυτό είναι το καθήκον τους και αυτό πρέπει να το επιτελούν απέναντι σε οποιουσδήποτε εκφράζουν τον ανορθολογισμό και την άρνηση των βασικών αρχών του πολιτισμού μας. 
Η Χρυσή Αυγή τάσσεται εναντίον του ορθού λόγου, εναντίον της ισότητας των ανθρώπων, εναντίον του δικαιώματος των αδύναμων στη ζωή. Γι' αυτόν το λόγο δεν έχει ούτε δικαίωμα ούτε προοπτική ύπαρξης μέσα στο σχολείο.

Γ. Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki