Thursday 21 March 2013

«Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου…»

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την μαθητική παράσταση
«Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου…»
.
το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 19.30 
στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.
Ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Η παράσταση αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του λαού μας ο οποίος σε καταστάσεις πίεσης, στέρησης ελευθερίας ή επιβολής κατάφωρης αδικίας οργανώνεται, αντιστέκεται και τελικά αλλάζει την ιστορική του μοίρα.

Μέσα από σκηνές άλλοτε σατιρικές, άλλοτε στοχαστικές, αλλά πάντοτε αιχμηρές συνοδευόμενες από μουσικές και τραγούδια του έντεχνου αλλά και παραδοσιακού χώρου, οι μαθητές- ηθοποιοί αφηγούνται τα Πάθη της χώρας μας, μαζί με τα συνθήματά της, σε κείμενα των : Ιάκωβου Καμπανέλλη από «Το μεγάλο μας τσίρκο», του Μάριου Ποντίκα από τις «Εσωτερικές Ειδήσεις», της Βασιλικής Κυριοπούλου, του Διονύση Γρηγοράτου, αλλά και κείμενα ποιητικά από τους Γ. Ρίτσο, Δ. Σαββόπουλο, Κ. Βάρναλη, Δ. Σολωμό και Μ. Αναγνωστάκη.

Στην παράσταση τονίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «φυσιογνωμίας» του Έλληνα και αποτυπώνεται η στάση του και η φιλοσοφία που τον διακρίνει τόσο στις ηρωικές όσο και στις κωμικοτραγικές του στιγμές.

Και κει, λίγο πριν το τέλος της παράστασης, μέσα στη διελκυστίνδα των ετερόκλιτων και των αμφίσημων, ενόσω τα κύμβαλα της καταστροφής μαίνονται ολόγυρα, ορθώνεται το αέναο παρόν της ελληνικής ψυχής επιχειρώντας, διατρανώνοντας και διεκδικώντας τη ρύση του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη «ο Λαός δε σώζεται, σώζει…».

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki