Monday 22 April 2013

Πρέπει να μιλάμε "με" τα παιδιά και όχι "για" τα παιδιά

Η πρόεδρος της Διεθνής Εταιρείας Στήριξης της Οικογένειας, "ΦΡΟΝΤΙΔΑ", Ειρήνη Δορκοφίκη μιλά στο NEWS 247 για τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοοικογενειακή βία.
  Μαρίνα Χατζηδημητρίου
news247


"Στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και παιδιών δε μιλάμε για τα παιδιά αλλά με τα παιδιά", μας λέει η πρόεδρος της Διεθνής Εταιρείας Στήριξης της Οικογένειας, "ΦΡΟΝΤΙΔΑ", Ειρήνη Δορκοφίκη, η οποία αναφέρει πως ο ξενώνας φιλοξενεί παιδιά τρίτης κατηγορίας, παιδιά- θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

"Είναι παιδιά που κάνουν ακόμα και καταστροφές στον ξενώνα γιατί νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, που σημαίνει πως και στο σχολείο κάτι παρόμοιο γίνεται", σημειώνει.
"Είναι παιδιά που χτυπάνε ακόμα και την ίδια τους τη μάνα, παιδιά που δεν έχουν ακόμα αποχαυνωθεί από τον πόνο... έρχονται και φεύγουν χωρίς να ασχολούνται με τίποτε", προσθέτει και υπογραμμίζει ότι "για αυτό και εμείς όλοι οι μεγάλοι έχουμε ευθύνη για αυτά τα παιδιά".
"Ό,τι συμβαίνει στο σχολείο είναι επέκταση των όσων συμβαίνουν στο σχολείο. Πρέπει να μιλάμε με το παιδί να μην το αφήνουμε να σκέπτεται πράγματα που δεν μπορεί να μοιραστεί μαζί μας, όπως είναι ο φόβος η ενοχή".
Αναφερόμενη στην ενδοοικογενειακή βία σημειώνει πως αφορά μόνο έναν άνδρα, δηλαδή ένα κακοποιημένο παιδί όταν κάνει οικογένεια με ό,τι έχει γράψει το ασυνείδητό του και θέλοντας να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του θα βιοπραγήσει στη γυναίκα του και στο παιδί του κατά 50%", σημειώνει στη κάμερα του NEWS 247.
"Είναι δηλαδή ένα κακοποιημένο παιδί που ως ενήλικος κακοποιεί τους άλλους χωρίς να ξέρει γιατί", συμπληρώνει.
Απευθυνόμενη σε όλες τις γυναίκες η κ.α Δορκοφίκη θέλει να περάσει ένα μήνυμα: "Εάν η γυναίκα δε δεχτεί τη βία και αποχωρήσει, θα σώσει το δεσμό της".
"Έτσι θα τον αναγκάσει να κάνει ψυχολογική θεραπεία για να βγάλει στην επιφάνεια τι έκανε έναν άντρα που παντρεύτηκε με τους καλύτερους οιωνούς να εξελιχθεί σε θύτη", μας λέει.
"Οι άντρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους είναι τα πρώτα θύματα", τονίζει, ενώ αναφέρει πως μισό εκατομμύριο γυναίκες έχουν θέμα ενδοοικογενειακής βίας.

H κ.α Δορκοφίκη ήταν ομιλήτρια στην Ημερίδα για το Σχολικό Εκφοβισμό που διοργάνωσε το Μαράσλειο με το NEWS 247 το Σάββατο 20 Απριλίου 2013.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki