Sunday 21 April 2013

To παιδικό άσθμα

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΘΜΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ. Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΔΗΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ

Τι είναι το άσθμα και που οφείλεται;
Οι πνεύμονες διαθέτουν εκατοντάδες σωληνοειδείς αεραγωγούς, οι οποίοι με τις αναπνευστικές κινήσεις, μεταφέρουν τον αέρα εντός (εισπνοή) και εκτός των πνευμόνων (εκπνοή). Στα ασθματικά παιδιά οι αεραγωγοί αυτοί στενεύουν, με αποτέλεσμα ο αέρας να εισέρχεται και να εξέρχεται από τους πνεύμονες δυσκολότερα.
Η στένωση αυτή, όπως μας εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας Χάρης Κατσαρδής, μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες: από ερεθισμό της εσωτερικής επιφάνειας των αεραγωγών, από αυξημένη παραγωγή βλέννας ή από σύσπαση των μυών του τοιχώματος.
Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση παιδικού άσθματος είναι το κάπνισμα -παθητικό-, η σκόνη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση φαρμάκων και η κακή ψυχολογία.
 

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;
• Ο βήχας.
• Το «βράσιμο» του στήθους.
• Η δύσπνοια.
• Ο θωρακικός πόνος κατά την αναπνοή.
Οι γονείς που θα παρατηρήσουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο ή στον πνευμονολόγο.
 

Αντιμετώπιση και θεραπεία
Υπάρχουν θεραπείες για το άσθμα που εφαρμόζονται εξατομικευμένα στο κάθε παιδί ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης. Το παιδικό άσθμα συνήθως βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μετά την εφηβεία. Μέχρι τότε όμως το παιδί πρέπει να παίρνει την κατάλληλη αγωγή για να λειτουργούν οι πνεύμονές του φυσιολογικά.
 

Πρόληψη του άσθματος
Τα προληπτικά μέτρα βοηθούν ώστε το παιδί να απουσιάζει όσο γίνεται λιγότερο από το σχολείο και να μην αναγκάζεται σε μακριές περιόδους παραμονής στο νοσοκομείο.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Βritish Journal of nutrition έδειξε ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα παιδιά συμμβάλλουν στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος, βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και μειώνουν την χρήση φαρμακών με κορτιζόνη που χορηγούνται για την χρόνια θεραπεία. -

Ευγενία Καλτεζιώτη

kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki