Sunday 26 May 2013

Λόλα, να ένα άλλο: Ζωγραφιές !

Μια σελίδα που θα μας ταξιδέψει σε περασμένες δεκαετίες, σε θολές αλλά όχι ξεχασμένες αναμνήσεις και σε μαγικά παιδικά όνειρα, γιατί "δε φταίω εγώ που μεγαλώνω, φταίει η ζωή που 'ναι μικρή!"

Τις μάζευαν τα κορίτσια και τις  φύλαγαν μέσα σε τετράδια και ζελατίνες πολύ προσεκτικά για να μην σχιστούν  από μικρά αδελφάκια και ξένους εισβολείς.
Τα ψιλικατζίδικα τις πουλούσαν και σε ολόκληρες καρτέλες και μεμονωμένες και υπήρχαν διάφορες θεματικές κατηγορίες όπως αγγελάκια, χριστουγεννιάτικες, κοριτσάκια με λουλούδια, ζώα κ.λ.π.
    Μερικές φορές τις κολλούσαν σε τετράδια και έφτιαχναν λευκώματα, αλλά αυτό συνήθως το απόφευγαν γιατί πολλές φορές καταστρέφονταν και δεν μπορούσες να τις χρησιμοποιήσεις ξανά.   
Αντάλλασσαν τις διπλές ζωγραφιές με άλλα κοριτσάκια και κάποια μάζευαν ζωγραφιές μόνο από μια θεματική κατηγορία π.χ. αγγελάκια ή λουλούδια
 Τώρα πια δεν υπάρχουν και θεωρούνται συλλεκτικά αντικείμενα από κάποιους συλλέκτες που συλλέγουν τις ζωγραφιές, τα χαρτάκια με τους ηθοποιούς και τους ποδοσφαιριστές ή τα χαρτάκια από τις γκοφρέτες και τα γαριδάκια.
 Τα κορίτσια έπαιζαν ένα παιχνίδι αντίστοιχο  με των αγοριών με τα ποδοσφαιρικά χαρτάκια, αλλά πολύ πιο "ήπιο" . Άνοιγαν στην τύχη μια σελίδα από το λεύκωμα μιας φίλης τους και διάλεγαν μια ζωγραφιά και το ίδιο έκανε και η φίλη της  με το δικό της λεύκωμα. Μ΄αυτόν τον τρόπο δεν γινόταν απλώς μια ανταλλαγή, αλλά υπήρχε και ένα στοιχείο αγωνίας και περιπέτειας. 
      Μερικές ακόμα ζωγραφιές για να μην σβήσουν 
κάποιες παιδικές αναμνήσεις !!
    Ας κλείσουμε τώρα το βιβλίο με τις ζωγραφιές 
κι ας κοιμηθούμε με όνειρα γλυκά.

2 comments:

  1. Τι μου θύμησες χαμομηλάκι μου!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ όμορφο... τί μου θύμησε... πόσες μνήμες!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki