Tuesday 4 June 2013

Παιδί χωρίς ταυτότητα: Η μαιευτήρας-γιατρός
δεν χορηγεί πιστοποιητικό γέννησης

Απαράδεκτο, πρωτοφανές ασυμβίβαστο με κάθε κανόνα ηθικής, παράνομο κι όμως γεγονός. Μαιευτική κλινική στη Λευκωσία, στερεί την ταυτότητα σε δίχρονο κοριτσάκι, σήμερα, αφού οι γονείς του αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό της γέννας του. 

Η γιατρός που ανέλαβε τη γέννα, αρνείται να εκδώσει το πιστοποιητικό γέννησης της μικρής, διότι οι γονείς δεν έχουν εξοφλήσει ολόκληρο το τιμολόγιο. 
Ο Ρώσος πατέρας, με καταγωγή από την Λετονία έχει πληρώσει 600 ευρώ, κατά καιρούς έχει εμβάσει στην κλινική μικρότερα ποσά, χωρίς όμως ακόμη να έχει συμπληρωθεί το ολικό χρωστούμενο, που ανέρχεται σε 2.300 ευρώ.
Ο νεαρός πατέρας της μικρής βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, από μια σειρά συγκυριών που προέκυψαν από τότε που γεννήθηκε η κόρη του. Ο ίδιος υποδεικνύει πως εξ αιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, τον έχει εγκαταλείψει η σύζυγός του και μητέρα του μωρού, δεν μπορεί αυτόν τον καιρό να εργαστεί αφού μόνος του έχει αναλάβει την μικρή, ενώ ελλείψει χρημάτων δεν είναι σε θέση να προσλάβει νταντά. Παράλληλα δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα για να γράψει το μωρό σε νηπιακό σταθμό.  
Σύσσωμη η ρωσική κοινότητα της Κύπρου συμπαρίσταται στο νεαρό πατέρα. Από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, του δίνονται συμβουλές για τα διαβήματα που θα μπορούσε να κάνει, αλλά προτείνονται να γίνουν και χρηματικές εισφορές προκειμένου να αποπληρωθεί ο λογαριασμός της μαιευτικής κλινικής. Ο ίδιος δεν απαιτεί χρήματα, αλλά ...

ρύθμιση των εκκρεμοτήτων, που θα τον βοηθήσουν να «σταθεί στα πόδια του» και να τακτοποιήσει μόνος του τις υποχρεώσεις του
Αδιάφορες ως και προκλητικές οι Υπηρεσίες μαςΗ γιατρός-μαιευτήρας παρουσιάζεται ανένδοτη να παραχωρήσει το πιστοποιητικό, καθώς φαίνεται να μένει ανενόχλητη από την Αστυνομία. Η τελευταία έχει κληθεί τους τελευταίους μήνες δυό φορές, από την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού κ. Λήδα Κουρσουμπά να παρέμβει για άρση της παρανομίας και την τήρηση του νόμου. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.
Στις 17 Ιανουαρίου του 2013 η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, με επείγουσα επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας, αφού επισημαίνει πως η γιατρός προειδοποιήθηκε αλλά φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τις νομικές υποχρεώσεις της, καλεί την Αστυνομία να διερευνήσει το συγκεκριμένο περιστατικό, ώστε να διευθετηθεί η έκδοση ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως της μικρής Λεττονής. Μια υποχρέωση του κράτους επιβαλλόμενη κι εναρμονισμένη με τα διεθνή επίπεδα διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού, συνεχίζει να μένει ανεκπλήρωτη.
Σε αδιέξοδο ο νεαρός πατέραςΜπορεί για τις Υπηρεσίες μας, που συνεχίζουν να «κλείνουν τα μάτια τους» στο λογικό, το νόμιμο κι αυτονόητο, να δέχονται την ...ανυπαρξία ενός υπαρκτού παιδιού, τα βάσανα όμως του πατέρα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτά. Σε απελπισία και αδιέξοδο βρίσκεται ο νεαρός Λεττονός ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αφού στο πρωτοφανές της περιπέτειάς του στην Κύπρο, έχει προστεθεί μια σειρά ατυχών συμπτώσεων. Σαν να μην έφταναν οι οικονομικές του δυσκολίες, η αναχώρηση της μητέρας της μικρής από την Κύπρο, η στέρηση του πιστοποιητικού γέννησης της κόρης του κι όλα τα περιγραφόμενα επακόλουθα, ο ίδιος δεν διαθέτει ταξιδιωτικά έγγραφα. Μετά από μια διαφορά που προέκυψε στην οικοδομή που εργαζόταν με τον εργοδότη του, ο τελευταίος του κατακρατεί το διαβατήριό του.
Όνειρο για τον ίδιο, όπως μας αποκαλύπτει, είναι να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του στην Κύπρο και να επιστρέψει στο χωριό του στην Λετονία. Και οι δύο γονείς του έχουν πεθάνει σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν εκείνος ήταν μόλις 11 χρόνων. Βρίσκεται όμως εν ζωή η γιαγιά του, που διαθέτει στην πατρίδα του σπίτι και περιβόλι. Εκεί θα ήθελε να ζήσει το συντομότερο με την κόρη του ύστερα από την δοκιμασία του στην Κύπρο. Παρά τα ανυπέρβλητα προβλήματα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν κι οι φίλοι του νεαρού πατέρα που του συμπαρίστανται, αυτός συνεχίζει να φροντίζει όσο καλύτερα μπορεί το κοριτσάκι του.
kathimerini

2 comments:

  1. ομορφος κοσμος ηθικος αγγελικα πλασμενος
    για τα λεφτα ενα παιδι '''δεν εχει γεννηθει ''

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki