Monday 19 August 2013

Παιδί και επαγγελματικός προσανατολισμός
Πώς να βοηθήσετε

Σχεδόν κάθε εβδομάδα το παιδί σας, σας αναφέρει ότι θα ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό.
Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να επιλέξει τελικά αυτό που του αρέσει;


Οι φιλοδοξίες και τα όνειρα δίνουν νόημα στην καθημερινότητα του εφήβου ωστόσο έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιεί πως ακόμα κι αν έχεις ταλέντο κάπου, χρειάζεται να δουλέψεις.
Στην παιδική ηλικία ένα χάρισμα σε κάποιον τομέα αυτομάτως το έκανε να ξεχωρίζει από τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του. Όταν όμως αυτό το χάρισμα μεγαλώνοντας γίνεται επαγγελματική επιλογή βρίσκεται με άλλους νέους, οι οποίοι επίσης έχουν ταλέντο, και τότε ή το παιδί αρνείται να στρωθεί στη δουλειά από εγωισμό ή αρχίζει να εργάζεται σκληρά για να πετύχει αυτό που θέλει.

Τι πρέπει να κάνετε

Ο ρόλος σας είναι να σέβεστε και να ενθαρρύνετε τη φιλοδοξία του παιδιού σας, αναφέροντάς του όμως τα εμπόδια της διαδρομής και προειδοποιώντας το να μη μπει στον πειρασμό να εγκαταλείψει τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά του ή το διάβασμα.
Θα πρέπει να το βοηθήσετε να εκτιμήσει το ταλέντο του ώστε να μπορέσει να επενδύσει σε αυτό με σωστό τρόπο. Δηλαδή να του δώσετε την ευκαιρία να έρθει αντιμέτωπο με τη φιλοδοξία του και να δοκιμαστεί.
Ακόμα κι αν
νιώθετε ότι οι φιλοδοξίες του είναι εξωπραγματικές δε θα πρέπει να υποτιμήσετε το παιδί σας λέγοντάς του για παράδειγμα «δεν πρόκειται να τα καταφέρεις» καθώς εκτός του ότι θα πληγωθεί, είτε θα θεωρήσει πως έχετε δίκιο και θα υποτιμήσει τον εαυτό του ή θα μπει στη διαδικασία να σας αποδείξει ότι κάνετε λάθος εγκαταλείποντας τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά του.
Πηγή: govastileto.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki