Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Το ξεμάτιασμα της βασκανίας

Όλοι έχουμε τύχει σε περιπτώσεις «ματιάσματος». Συμβαίνει συχνά στην παρέα μας. Με μάτιασαν, λέει. 
Άμα βρεθεί καμιά ξεματιάστρα, κάτι μπορεί να γίνει, να κάνει τα μαγικά της και να «λευτερωθεί» το … θύμα.
Άμα το επεισόδιο είναι σοβαρό, μπορεί να επιστρατευτεί και τηλεφωνική ξεματιάστρα!! Μια γνωστή που έχει ικανότητες ξεματιάσματος θα αναλάβει μακρόθεν να αποσοβήσει την ενόχληση.
Άμα το επεισόδιο είναι ακόμα πιο σοβαρό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και διάφορα πολεμοφόδια, όπως πετσέτες, αλάτι, κάρβουνο, νερό, λάδι, κλπ.
Μια κυρία, μια φορά, ένιωσε πως ματιάστηκε. Πονοκέφαλος, κάψες, χασμουρητά κλπ, ξέρετε τώρα. Δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Όμως το κακό συνεχιζόταν. Η κυρία δεν μπορούσε να συνέλθει.
Είμαι πρακτικός άνθρωπος. Τι να κάνω; σκέφθηκα. Δεν ήξερα τι να κάνω.
Η Εκκλησία, σκέφθηκα, έχει ειδική ευχή για τη βασκανία, αλλά εγώ ούτε την ευχή ήξερα, ούτε ιερέας είμαι.
Το επεισόδιο συνεχιζόταν. Την ευχή κατά της βασκανίας, λέω δεν την ξέρω, αλλά θα πω μια άλλη ευχή. Τι σημασία έχει;
Προσευχήθηκα νοερά, σαν μην ήταν άλλος παρών και είπα φράσεις από γνωστές προσευχές. Την στιγμή που είπα το «Αμήν», το θύμα συνήλθε. Ανέφερα τι έκανα και έκτοτε, όταν στην παρέα κάποιος νιώσει ματιασμένος, καλούμαι να τον «ξεματιάσω».
Κάθε φορά πετυχαίνει και μάλιστα χωρίς την συμμετοχή του θύματος.
Το θύμα δεν γνωρίζει ότι το «ξεματιάζω». Γίνεται ερήμην του. Δεν το υποβάλλω με την πρόθεση μου να το ιάνω.
Συζήτησα με κάποιον τη διαδικασία. Εντυπωσιάσθηκε και την υιοθέτησε. Λειτούργησε και σ’ αυτόν. Μια ευχή είπε κι αυτός.
Θαύμα καθημερινής χρήσης. Τόσο καθημερινής, που διεκδικούν να τους «ξεματιάσω» ως το πιο φυσιολογικό πράγμα, παρότι γνωρίζουν ότι δεν ξεματιάζω, αλλά απλά εύχομαι.
Το παράξενο είναι ότι, άμα είναι να κουβεντιάσουμε για θέματα της ύπαρξης του Θεού, την αθανασία της ψυχής, έχουν αμφιβολίες, αντιρρήσεις, επιφυλάξεις.
Δέχονται το «ξεμάτιασμα», εισπράττουν το προϊόν της ευχής, αλλά επιφυλάσσονται για τα θέματα της Πίστης. Πως γίνεται αυτό; Είναι νομίζω, σαν αυτόν που αντιδρά άμα του πεις για τον Χριστό, αλλά όταν κινδυνεύσει το παιδί του, «Χριστέ μου…» θα πει. Η εγγραφή της πληροφορίας για τον επουράνιο Πατέρα είναι γραμμένη στη ψυχή του. Είναι η κατ’ εικόνα δημιουργία του καθενός μας.
Δοκιμάστε την ευχή στο μάτιασμα, μια ευχούλα, το «Πάτερ ημών» μια χαρά είναι και θα δείτε τα αποτελέσματα. Μη ξεχάσετε να βάλετε και λίγη πίστη στην ευχή, κάνει πιο δυνατή τη συνταγή.
Κόψτε τις χάντρες, τα ματάκια και τα διάφορα φυλαχτά, ένα σταυρουδάκι είναι ό,τι καλύτερο, αν μη τι άλλο είναι η πιο καλή παρηγοριά.
Να μη ξεχάσω, αν η ευχή δεν πιάσει στο μωρό σας, για κοιτάξτε  μήπως το φασκιώσατε πολύ και κοντεύει να σκάσει κατακαλόκαιρα!!

το χαμομηλάκι

2 σχόλια: