Thursday 28 November 2013

Ντόρις Χατζηστυλιανού: Η γιατρός που σώζει παιδιά από τον καρκίνο

Η Ντόρις Χατζηστυλιανού είναι μία από τους μόλις επτά χειρουργούς στον κόσμο (!) που διαπρέπουν στην αντιμετώπιση του οφθαλμικού όγκου της παιδικής ηλικίας, το ρετινοβλάστωμα.
Πρόκειται για τον χειρότερο και πιο κακοήθη όγκο, που μπορεί να αποβεί μοιραίος αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα.
Η διακεκριμένη Ελληνίδα γιατρός εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια μια επαναστατική μέθοδο, με την οποία εξουδετερώνει τους οφθαλμικούς όγκους πριν αυτοί κάνουν μετάσταση στον εγκέφαλο και γίνουν θανατηφόροι.

Ηταν γύρω στη 1.00 το μεσημέρι πριν από λίγες μέρες, όταν περάσαμε την πόρτα του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» για να τη συναντήσουμε, καθώς ταξίδεψε από την Ιταλία για να βρεθεί κοντά στους λιλιπούτειους Ελληνες ασθενείς της. Είναι ένα ταξίδι που πραγματοποιεί κάθε έξι μήνες εδώ και 14 χρόνια, μια και στη χώρα δεν υπάρχει ογκολόγος ματιού για παιδιά.

Εξω από την πόρτα 351 του Οφθαλμολογικού Τμήματος την περίμεναν δεκάδες ασθενείς, ηλικίας από μερικών μηνών έως και 14 ετών. Ολοι είχαν εγχειριστεί από την ίδια στη Σιένα της Ιταλίας και είχαν καταφέρει να σωθούν τόσο από τον καρκίνο όσο και από την τύφλωση....

Οι ιστορίες των συνολικά 29 παιδιών που εξετάστηκαν εκείνη την ημέρα προκαλούν ανατριχίλα. Ολα όμως εξακολουθούν να χαμογελούν, χάρη στον φύλακα-άγγελό τους, τη δρα Ντόρις Χατζηστυλιανού!

«Στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν οκτώ με εννέα περιστατικά κάθε χρόνο, δεν υπάρχει εξειδικευμένο κέντρο. Ετσι όλα τα Ελληνόπουλα έρχονται στη Σιένα για να γίνουν καλά. Είμαι 30 χρόνια στην Ιταλία και διευθύνω τη μονάδα της ογκολογίας του ματιού από το 1994. Είναι κέντρο αναφοράς για όγκους της παιδικής ηλικίας του ματιού για ολόκληρη την Ευρώπη.

....................
περισσότερα εδώ: madata

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki