Wednesday 8 January 2014

Από το σκοτάδι της ηρωίνης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δρόμος στρωμένος από λευκή σκόνη. Στην αρχή λίγη μαριχουάνα, ύστερα χάπια και μετά o αργός θάνατος που προσφέρει η φτηνή ηρωίνη. Μονόδρομος.
«Πάνω από όλα όμως πρέπει να θέλεις να ξεφύγεις.
Δεν είναι εύκολη διαδικασία και δεν έχει
την ίδια διάρκεια για όλους»
Ξεχνάς το σχολείο, απαλλάσσεσαι από ενδιαφέροντα, περιορίζεσαι στην «πιάτσα» και κάνεις παρέα με την κλίκα που σου προσφέρει «σνίφες» για να παραμείνεις φτιαγμένος. Όσο αντέξεις. Αν επιβιώσεις, την επόμενη μέρα θέλεις κι άλλο. Η σπίθα της παραζάλης είναι εθιστική.
Ο Θανάσης και ο Παναγιώτης ήταν περίεργοι να δοκιμάσουν. Πολύ νέοι όμως για να πεθάνουν. Σήμερα είναι μόλις 23 και 25 ετών, αντίστοιχα. Επινόησαν πολλές δικαιολογίες για να "μπλέξουν", αλλά τουλάχιστον βρήκαν μία πόρτα ανοιχτή για να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους.


Στη ΣΤΡΟΦΗ ανηλίκων του ΚΕΘΕΑ ο χρόνος είναι πολύτιμος, τα όρια αυστηρά και τα κριτήρια αξιολόγησης δεσμευτικά.
Το πρόγραμμα απεξάρτησης είναι στεγνό. Δεν περιλαμβάνει υποκατάστατα, όπως η μεθαδόνη. Μαθαίνεις να φροντίζεις τον εαυτό σου, αποκτάς ενδιαφέροντα, συναναστρέφεσαι "καθαρούς". «Πάνω από όλα όμως πρέπει να θέλεις να ξεφύγεις. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και δεν έχει την ίδια διάρκεια για όλους», παραδέχονται.
Την απόφαση να διαβούν το κατώφλι της κοινότητας απεξάρτησης πήραν κυρίως, οι γονείς τους.

Και οι δύο ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων ψυχολογικής/συμβουλευτικής υποστήριξης και έφυγαν. Επέστρεψαν στο πρόγραμμα λίγο αργότερα, όταν η όρεξη για ζωή υπερίσχυσε της αυτοκαταστροφής. «Έμενα εβδομάδες στεγνός. Έπινα με την παρέα μου πέντε μπουκάλια κρασί για να την ακούσω. Δεν ήταν το ίδιο. Και ξαναέπεφτα με τα μούτρα στα ναρκωτικά», αναφέρει ο Παναγιώτης.

Στα παιχνίδια που παίζει το μυαλό, δεν μπορείς να είσαι μόνος. «Είδαμε συμμαθητές μας που καθάρισαν και είπαμε θα προσπαθήσουμε και εμείς». Ακόμα και εάν τα μερόνυχτα που ο πόνος έλουζε με ιδρώτα το κρεβάτι τους φάνταζαν ατελείωτα, η προσπάθεια άξιζε τον κόπο. «Έμεινα 27 ημέρες άυπνος. Δεν έκλεισα μάτι ούτε λεπτό. Όμως τώρα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όπως κατάφερα εγώ να ξεφύγω, μπορούν όλοι», λέει ο Παναγιώτης.


περισσότερα στην πηγή: madata

1 comment:

  1. ΤΟ ΒΑΣΙΚΩΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ειναι η ΔΙΑΡΚΗΣ προληψη και η ΠΡΟΝΟΙΑ για τα παιδια σε σχεση με τους γονεις...Πρεπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να λειτουργησουν οι κοινωνικες δομες στα σχολεια και τον στρατο..Που "φτιαχνει" το 90% των χρηστων.
    ΠΡΕΠΕΙ οι ΕΙΔΙΚΟΙ επιστημονες,και φαρμακοποιοι να εξηγουν ΑΠΛΑ στα παιδια..Την ΣΕΙΡΑ που γραφεις...

    ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ-ΧΑΠΙΑ-ΗΡΩΙΝΗ....

    Ειναι ΑΔΗΡΗΤΟ μονοπατι...!!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki