Wednesday 8 January 2014

Έξαρση της μηνιγγίτιδας σε παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες - Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο

Έξαρση της ιογενούς μηνιγγίτιδας καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, με τη νόσο να προσβάλει κυρίως παιδιά.
. 
Ο Δεκέμβριος «έκλεισε» με 28 κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνον που είχε δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 (τα κρούσματα της ιογενούς μορφής ήταν 15). Συνολικά, το περασμένο έτος αναφέρθηκαν συνολικά 688 κρούσματα μηνιγγίτιδας, εκ των οποίων τα 348 ήταν ιογενή.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα προκαλείται, όπως μαρτυρά το όνομά της από ιούς, κυρίως εντεροϊούς, αναπνευστικούς και  άλλους ιούς.
Η νόσος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μεταδίδεται όμως ο ιός και ανάλογα με τον οργανισμό όπου εισβάλλει προκαλεί απλή ίωση, γρίπη, μηνιγγίτιδα κοκ.
Εκτός από την ιογενή, υπάρχει και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα που εκδηλώνεται μετά την προσβολή του οργανισμού από μηνιγγιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο ή αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται λιγότερο σε παιδιά και περισσότερο σε ενηλίκους και η έκβαση της είναι πιο δύσκολη, ενώ αποδεικνύεται μοιραία σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περίπου 5 περιστατικά που καταλήγουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στη χώρα μας έχουν εκδηλώσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
........................................
Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας
Η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, εμετό, ζαλάδα, φωτοφοβία και εξάνθημα κόκκινων κηλίδων οι οποίες δεν εξαφανίζονται με την πίεση του δέρματος.

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν από μερικές ώρες έως μία με δύο ημέρες.
Από την κλινική εξέταση ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει εάν πρόκειται για ιογενή ή για μικροβιακή μηνιγγίτιδα, καθώς απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις στο νοσοκομείο.
Οι ιοί ή τα βακτήρια κάτω από συνθήκες που δεν είναι γνωστές, εισβάλλουν στον οργανισμό, διαπερνούν την άμυνά του και προκαλούν τη μηνιγγίτιδα. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται ότι είναι ο εξασθενημένος οργανισμός, οι απλές ιώσεις, η κούραση, το στρες.
Αυξημένος κίνδυνος νόσησης εμφανίζεται πάντα σε κλειστούς χώρους μεγάλων συναθροίσεων, όπως τα σχολεία, οι φοιτητικές εστίες, οι στρατώνες.

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης
Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται με εμβολιασμό.
........................................
περισσότερα εδώ: infokids

Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά της βακτηριακής μηνιγγίτιδας 
Οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες είναι τα βρέφη και νήπια, τα οποία, εξαιτίας του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος και των μειωμένων μητρικών αντισωμάτων τους, παρουσιάζουν οκταπλάσιες πιθανότητες προσβολής από τη νόσο, καθώς και οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, λόγω καπνίσματος, αναπνευστικών λοιμώξεων, στενής επαφής με φορέα, συνωστισμού, σωματικής επαφής και συγχρωτισμού σε πολυσύχναστα μέρη.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των περισσοτέρων δυνατών βακτηριακών οροομάδων.
........................................
Ωστόσο, με το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (Bexsero) η κατάσταση αυτή αλλάζει.
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης προσέγγισης «ReverseVaccinology», η οποία περιλαμβάνει την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β.
Το Bexsero αποτελεί το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β και ενδείκνυται για τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδικόκκου Β.
Το εμβόλιο έχει επιδείξει μέχρι σήμερα εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
περισσότερα εδώ: women

4 comments:

  1. Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Σ'ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ,ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΕΚΡΟΙ.ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ,ΜΕΙΩΝΕΙ,ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΕΣΕΝΑ.ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ.ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΑ ΣΕ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ! Εμβόλια: Το πλήρες ιστορικό Προστατεύστε το παιδί σας και τον εαυτό σας.
    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ
    ΑΠΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ. http://wwwaristofanis.blogspot.gr/2013/12/blog-post_12.html

    ReplyDelete
  2. Απαράδεκτο το παραπάνω σχόλιο. Άτομα σαν και τον Sotiris.C πρέπει να κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων. ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ! Μόνο μέσα στο 2015, σε 1,5 μήνα, έχασαν τη ζωή τους ένα 4χρονο κοριτσακι απο τα Χανια κι ενα 2χρονο αγοράκι από την Κομοτηνή. Να μη βάλω τους θανάτους του 2014. Εγώ και όλες οι γνωστες μου κάναμε ήδη το bexsero στα παιδιά μας!

    ReplyDelete
  3. Σταματήστε πια τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την εμβολιοφοβία. ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ! Τι έχει να πει ο παραπάνω σχολιαστής για το 4χρονο από τα Χανιά και το 2χρονο από την Κομοτηνή, που κατέληξαν από μηνιγγιτιδα Β; Δύο θάνατοι ήδη μέσα στο 2015 κι έχουμε ακόμα 11 Φεβρουαρίου...να μη μιλήσω για τους θανάτους του 2014. Εγώ κι όλες οι γνωστές μου εμβολιάσαμε τα παιδια μας με το bexsero!

    ReplyDelete
  4. Danai συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!! Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Δεν ζούμε στις τριτοκοσμικές χώρες που τα παιδάκια τους πεθαίνουν το ένα πίσω από το άλλο ακριβώς γιατί δεν έχουν τα εμβόλια. Θα ήθελα όμως να σου κάνω μια ερώτηση μόνο όσο αφορά τις παρενέργειες του bexsero που ανέφερες ότι το κάνατε εσύ και οι φίλες σου στα παιδάκια σας. τον επόμενο μήνα έχω κανονίσει να το κάνω στο μικρό μου ο οποίος είναι 26 μηνών και θα ήθελα να ξέρω. Σ'ευχαριστώ!!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki