Saturday 5 April 2014

Τι προσφέρει στο μικρό μας το αυγό;

Γιατί πρέπει τα παιδιά να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους;

Το αυγό αποτελεί μια από τις βασικές τροφές για τα παιδιά και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή τους όσο αυτά μεγαλώνουν καθώς βοηθά στη σωστή ανάπτυξή τους ενώ η  διατροφική του αξία συγκρίνεται με ελάχιστων άλλων τροφών.

Τι μας δίνει:
  • Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και πολύ καλή πηγή ασβεστίου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Μετά το μητρικό γάλα, η πρωτεΐνη του αυγού έχει την υψηλότερη βιολογική αξία στη φύση.
  • Το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων, αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών όπως τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα.
  • Αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος βελτιώνει την πνευματική απόδοση και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα. Μάλιστα, μαθητές με έλλειψη σιδήρου παρουσιάζουν μειωμένη αντίληψη και ικανότητα μάθησης. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυαστεί με ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C. Γι’ αυτό, καλό είναι μετά από κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, να δίνετε στο παιδί και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι για καλύτερη απορρόφησή του.
  • Περιέχει πολλές βιταμίνες όπως Α, D και Ε. Επίσης είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β. Είναι καλή πηγή λεκιθίνης, η οποία βοηθάει στις πνευματικές λειτουργίες, καθώς και χολίνης, η οποία ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης.
 Πότε πρέπει να ξεκινάνε να τρώνε τα παιδιά αυγό;

Η σταδιακή ένταξη των στερεών τροφών στο διαιτολόγιό των παιδιών ξεκινά στο 2ο εξάμηνο της ζωής τους.  Η προσθήκη στερεών τροφών γίνεται στην ηλικία αυτή, καθώς έχει ωριμάσει το πεπτικό σύστημα και έτσι ο οργανισμός μπορεί να τις απορροφήσει. Παράλληλα έχει ωριμάσει και το νευρικό σύστημα, ώστε να μπορεί το βρέφος να μασάει και να καταπίνει τροφές που δεν είναι υγρές. Οπωσδήποτε κάθε νέο τρόφιμο εισάγεται σταδιακά στη διατροφή του παιδιού και πάντα σε μικρές ποσότητες. Ο κρόκος του αυγού πρέπει να δίνεται μετά τους 8 μήνες, ενώ το ασπράδι μετά τον πρώτο χρόνο. Στην αρχή δίνουμε στο παιδί ελάχιστο κρόκο και αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα για να αποφύγουμε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει αργότερα και με το ασπράδι.

Πόσα αυγά μπορεί να τρώει την εβδομάδα;

Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αυγό κάθε 2-3 ημέρες (δηλαδή 2-3 την εβδομάδα). Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα. Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, γιατί η καθημερινή κατανάλωσή του είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το λιπιδαιμικό τους προφίλ ανεβάζοντας την τιμή της χοληστερόλης στο αίμα.

Δως του το «κρυφά».

Πολλά παιδιά είναι διστακτικά όσον αφορά στην κατανάλωση αβγών. Μπορεί ένα παιδί να μην τρώει αβγά, αλλά να τρελαίνεται για σνακ τα οποία περιέχουν αυγό (κέικ, πίτες κ.α.). Δε χρειάζεται λοιπόν να δίνουμε τόση σημασία στο γιατί το παιδί μας δεν τρώει το αυγό, αλλά στο πως θα το κάνουμε να το δοκιμάσει.
Δοκιμάστε λοιπόν να φτιάξετε:
  • Κέικ με σοκολάτα
  • Τυροπιτάκια μπουκίτσες
  • Ομελέτα με τα αγαπημένα του λαχανικά, καθώς και το αγαπημένο του τυρί
  • Κεφτεδάκια με καρότα, πατάτες και αυγό
  • Κρέπες είτε γλυκές με μαρμελάδα είτε αλμυρές με τυρί
  • Αυγόφετες
  • Πίτσα με το αβγό πολτοποιημένο επάνω
  • Σπιτικά μπισκοτάκια σε διάφορα σχέδια
  • Αυγά μάτια σε όμορφα σχέδια (π.χ. φατσούλες) με τη βοήθεια λαχανικών
Extra tip: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στο μαγείρεμα. Εκτός του ότι θα περάσετε χρόνο μαζί τους, θα τα κάνετε να νιώσουν και πιο ενεργά στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού. Έτσι θα νιώθουν υπερήφανα για το αποτέλεσμα και σίγουρα θα έχετε λιγότερα προβλήματα στο να τα πείσετε να το φάνε.

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο paidimag

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki